Aktivna pljačka pasivnog podbilansa:Zaboravljena Vitezitova imovina u inostranstvu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Aktivna pljačka pasivnog podbilansa: Zaboravljena Vitezitova imovina u inostranstvu

Da je dostavljen program privatizacije Vitezita morao bi biti dostavljen i spisak imovine u inostranstvu. Kako nema programa, nema ni imovine. Tačnije postojala je, ali nije poznato ko je koristi ili ko je istu moguće nezakonito prodao

Zaboravljena Vitezitova imovina u inostranstvu
FOTO: zurnal.info

Aspiranti na imovinu Vitezita su nedugo nakon odluke federalne vlade o pokretanju stečaknog postupka uveliko pripremali plan podjele ove firme. No, za protekla dva mjeseca još nije imenovan stečajni upravnik niti ima naznake da se na tome radi. Sve je navodno zaustavio MUP Srednjebosanskog kantona i HDZ-ov ministar Feliks Vidović zbog upozorenja službe osiguranja kako će zbog neisplate plaća napustiti krug Vitezita u kojem su i objekti sa eksplozivom. 

Kratkoročno rješenje Vlada Federacije pronašla je u isplati 60 hiljada maraka putem računa općine Vitez, jer je onaj Vitezitov odavno blokiran.

Da iz HDZ-a koji je svih ratnih i poratnih godina upravljao i doveo Vitezit u gotovo bezizlaznu finansijsku situaciju, postoji otpor stečajnom postupku jasno je nakon istupa predsjednika FBiH Marinka Čavare.

“Za Vitezit nije trebalo donijeti takvu odluku, to je poduzeće koje ima licence i za proizvodnju baruta, koji je jako skup, a uz to poduzeće koje može jako dobro raditi. Možda je to zato što je Vitezit u središnjoj Bosni, ali uz poticaje Vlade, druga poduzeća dobro rade. Ima određene pomoći i za Vitezit, to je činjenica, ali očigledno ne dovoljne da bi sam mogao profunkcionirati”, zaključuje Čavara.

O tome zašto Vitezit nije “profunkcionirao” odnosno kako je sistemski pljačkan i opljačkan proteklih godina Čavara kao ni drugi dužnosnici HDZ-a BiH ne govore. Stečajni postupak im definitivno ne odgovora, jer bi mogao ukazati na vinovnike “finansijskih ubica” Vitezita.

Jedna od nepoznanica jeste i sudbina Vitezitove imovine u inostranstvu, prije svega Hrvatskoj i Srbiji. Spiska te imovine u centralnom registru oasivnog podbilnsa nema jkao ni obaevznog programa privatizacije.

Program privatizacije i početni bilans PS „Vitezit“ nikada nije dostavljen, te samim tim nije usvojen, a kao razlog se navodi nedefinisano stanje i odnosi sa firmama čiji je osnivač ili suosnivač PS „Vitezit“. Agencija za privatizaciju u FBiH je angažovala dvije revizorske kuće u cilju definisanja stanja i odnosa sa kćerkama firmama Vitezita, kao i utvrđivanje stvarnog iznosa i strukture kapitala, a što bi bio osnov za izradu programa privatizacije i početnog bilansa. Međutim, upravljačke strukture nisu donijele odgovarajuće odluke predložene u revizorskim izvještajima. Stoga u Centralni registar stvari, prava i obaveza iz pasivnog podbilansa PS Vitezit nema imovine iskazane u pasivnom podbilansu,“ navode za Žurnal iz Agencije za privatizaciju FBiH.

Predratno preduzeće „Slobodan Princip Seljo“ iz kojeg je proistekao Vitezit imalo je odmaralište i zemljište u Krvavicama kod Makarske, poslovne prostore u centru Beograda i Zagreba. Da je dostavljen program privatizacije sve bi to trebalo biti na spisku pasivnog podbilansa. Ovako nema programa, nema ni imovine. Tačnije postojala je, ali nije poznato ko je koristi ili ko je istu moguće nezakonito prodao.

„Nešto su nakon rata govorili da je to prebijano, prodano, nešto se petljalo, mutilo, šta, kako, s kim, kome, niko sada ne zna“, reći će nezvanično za Žurnal jedan rukovodilac iz Vitezita.

Podsjetimo, Žurnal je tokom prošle i ove godine nekoliko puta pisao o tome kako se odvijalo dvadesetogodišnje „čerupanje“ Vitezita, a sve je sumirano u našem filmu “Prsten oko Vitezita”.

 

 

(zurnal.info)