UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (2) :Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (2) : Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!

Zbog sumnjive odluke o prodaji imovine Vitezita, ostavku u Odboru povjerilaca dala i predstavnica Porezne uprave. Aktuelizirana podijeljena prodaja za „Hrvate“ i „Bošnjake“. Slučajno ili ne, zaboravljena je vrijednost licenci za vojnu proizvodnju

Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!
FOTO: zurnal.info

Nakon što nije uspjela prvobitna prodaja Vitezita sa procjenom vrijednosti od 37 miliona, naredna prodajna cijena trebala bi biti oko 13 miliona. No, zaboravlja se da vrijednost nije samo u objektima i zemljištvu, nego i dozvoli za vojni proizvodni program.

„Licence za proizvodnju kompozitnog goriva po NATO standardu, potom za dvobazno gorivo te oko 700 tona smjese za ovo gorivo koje ima na zalihama, vrijede sigruno dvadesetak miliona maraka“, uvjerava vojni stručnjak Berko Zečević.

Žurnal je sa pratećim fotografijama već objavio kako su devastirani pogoni, a najvažnije mašine i alati za proizvodnju pokradeni i otpremljeni spram Srbije.

 

 

Prema Žurnalovim izvorima, od kupovine Vitezita nije odustao Zvaonko Zubak, trgovac naoružanjem iz Hrvatske, a tu je i jedna firma iz Slovačke, o čemu je Žurnal davno pisao.  Isti izvori navode kako je nedavno u krugu Vitezita boravila „delegacija“ sa registracijskim oznakama Hrvatske u pratnji vozila sa diplomatskim tablicama

Obišli su samo pogone „R“ i „P“. Pogon „R“ namijenjen je proizvodnji praškastih eksploziva. Posljednje informacije kazuju da je postignut dogovor da ovaj dio, kako to u Vitezu nazivaju kupi „H“ komponenta, a pogon „D“ za proizvodnju plastičnih eksploziva „B“ komponenta, dakle Hrvati odnosno Bošnjaci!?

 

 

Od stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović smo ostali uskraćeni za odgovor da li je i kome odobrila odobrila ulazak u Vitezit. Nazivajući ih neprofesionalnim, odbila je odgovoriti i na ostala pitanja - zašto povjerioci tvrde da je odluka o prodaji usvojena bez njihove saglasnosti, da li je od vještaka Zečevića tražila da potpiše već pripremljenu listu imovine, da li prodaju pored suda, dogovara i sa HDZ-om i SDA, da li ima spremne kupce te koja može biti najniža prodajna cijena?

Podsjetimo, Žurnal je prije nekoliko dana objavio kako je prekršena procedura prve prodaje imovine Vitezita od  23. oktobra te o drugim manipulacijama poput saglasnosti stručne Komisije Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH čijem su vještaku Berki Zečeviću ponudili da bez uvida potpiše već pripremljenu listu imovine !?

U svakom slučaju, nastavljena je „erozija“ Odbora povjerilaca u stečajnom postupku. Nakon Ivice Tarabe i Ivane Marković–Križanac, predstavnice Općine Vitez, neopozivu ostavku dala je i Jela Šušnja koja je u Odboru bila ispred Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik.

„Dajem neopozivu ostavku na članstvo u odboru vjerovnika te se ograđujem od sadržaja navedenog natječaja u kojem stoji da je cijenu utvrdio odbor vjerovnika i da je odbor donio odluku da natječaj bude raspisan u tri lota“, piše Jela Šušnja stečajnom sudiji Ivi Žabiću.

Treba naglasiti da je  upraviteljica  Huseinbegović u stečajnom postupku potpuno „izbrisala“ postojanje firme „Vitezit-Cromen“, iako je poseban pravni subjekt!? Imovina Cromena „utopljena“ je u imovinu Vitezita. Suvlasnike, firmu „Grom-L“ uputila je na tužbeni zahtjev. Ironija je da njihova potraživanja stečajna upraviteljica ne priznaje, a stečajni postupak u Vitezitu je i pokrenut na osnovu duga Vitezit-Cromena (!?). Miralem Živković, sudija travničkog osnovnog suda unaprijed je najavio kako neće priznati zahtjev ove firme, jer mu je presuda o suvlasništvu, koju je donio isti sud, sporna i sumnjiva!?

Priča o uništavanju i rasparčavanju Vitezita, potpuno je jasno, još će dugo trajati.

(zurnal.info)