Nema više firme namjenske industrije:Završena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodana
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Nema više firme namjenske industrije: Završena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodana

Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović potpisala je ugovor o prodaji preostale imovine Vitezita, oko milion kvadrata zemljišta sa stotinjak objekata, zagrebačkoj firmi „WDG Promet“ i o tome je izvjestila stečajnog sudiju.

Završena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodana
Vitezit kapija

Nema više firme namjenske industrije „Vitezit“! Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović potpisala je ugovor o prodaji preostale imovine Vitezita, oko milion m2 zemljišta sa stotinjak objekata,  zagrebačkoj firmi „WDG Promet“ i o tome je izvjestila stečajnog sudiju.

 

Da li je ugovor potpisan sa ovom firmom ili onim ko je uplatio novac, još nije poznato. Prije toga dostavila je teško čitljivu uplatnicu prodajne sume od 5,5 miliona eura koju je u ime „WDG Promet“ uplatila „Podnikatelská družstevní záložna“ iz Češke.

 

„Podnikatelská družstevní záložna“ je kreditna unija koja nudi štedne i kreditne proizvode te davanje jemstava u obliku garancija ili bankovnih garancija za klijente. Da li će otkupljena imovina Vitezita biti hipoteka firmi „WDG Promet“ koja je u vlasništvu Matiasa Zubaka dodatna je nepoznanica.

 Uporedo, stečajni sudija Ivo Žabić još uvijek čeka saglasnost Vlade FBiH za prodaju, kako je naveo u dopisu:....PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez, kao firme namjenske industrije..“

Kako saznaje Žurnal, čeka se očitovanje federalnog pravobranilaštva. Sve ukazuje da će slijediti tumačenje kako predmet prodaje i nije bila firma „Vitezit“ nego imovina, te da u tom slučaju nije ni potrebna saglasnost federalne vlade. Novi će vlasnik, ko god on bio, morati tražiti dozvole, ukoliko naravno uopće ima namjeru pokretati firmu namjenske inustrije.

 Činjenica je da ulaskom u posjed kupljenog zemljišta, sa svim pogonima pa i onim proizvodnim, sa pripadajućom komunalnom infrastrukturom i bez obaveza prema bivšim radnicima, kupac može prodajom zaraditi najmanje pet puta veću sumu od kupovne cijene. Da je zemljište Vitezita "glavna lovina" Žurnal je odavno najavio.

Lokalni tajkuni dočekali rasprodaju zemljišta iz kruga VitezitaPOSLJEDNJI ČIN OTIMAČINE (3)Lokalni tajkuni dočekali rasprodaju zemljišta iz kruga Vitezita

Znakovito, zagrebačka firma, čiji je vlasnik sin Zvonka Zubaka, koji je prethodno tri puta bio proglašavan kupcem, da bi zatim izostala uplata, u korespodenciji sa stečajnom upraviteljicom, isto dostavlja i Enveru Mujezinoviću, koji nije više član Odbora povjerilaca.

 

Ovaj bivši kadar KOS-a odavno je penzionisan i nikakve veze sa Vitezitom i prodajom ne bi trebao imati. 

Enver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu FederacijeObavještajac u VitezituEnver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu Federacije

Od Vitezita je u sadašnjem trenutku ostalo samo ime. Prodana je i upravna zgrada. Slijedi raspodjela prodajne sume od 10,8 miliona, od koje bi trebali biti isplaćena dugovanja prema bivšim radnicima. Trebala, baš kao što je odavno trebao biti istražen kriminal zarad kojeg je Vitezit krahirao, a vrijedna oprema završila kojekuda, od Srbije do Teherana.

 Vitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!OD VITEZA DO TEHERANAVitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!

Akteri višegodišnje pljačke mogu početi slaviti, no ostaje zapis o tome šta se dešavalo i šta je sve zataškano u ovoj sprezi HDZ-a, SDA i njihovih vazala iz pravosuđa.

Pogledajte film „Prsten oko Vitezita“TV ŽURNAL PRIKAZUJEPogledajte film „Prsten oko Vitezita“

(zurnal.info)