Politička pijaca:SLUČAJ "DVA PAPKA": Da li je legitimna vlast koja je napravljena kupovinom poslanika?

Pod okupacijom

SLUČAJ "DVA PAPKA": Da li je legitimna vlast koja je napravljena kupovinom poslanika?

U ovom slučaju desila se strašna zamjena teza, pri čemu su institucije izbjegle da se sistemski suoče sa problemom političke korupcije, nego u žižu stavljaju premijerku RS, kao žrtvu prisluškivanja i montiranog procesa

SLUČAJ "DVA PAPKA": Da li je legitimna vlast koja je napravljena kupovinom poslanika?


Širok je spektar načina kojima vladajući establišment u Republici Srpskoj, čija se politička moć u dobroj mjeri istopila na oktobarskim izborima, nastoji da nabavi 42 poslanička glasa u Narodnoj skupštini, što bi im omogućilo da i u narednom periodu vladaju ovim entitetom.

Jedan od tih načina „otkrila“ je lično premijerka Republike Srpske u emitovanom audio zapisu, koji nedvosmisleno potvrđuje da je njena partija, Savez nezavisnih socijaldemokrata, spremna da kotu 42 dostigne po svaku cijenu i na svaki način, makar to značilo i izvršenje krivičnog djela.

ŠTA JE TREBALA URADITI POLICIJA

Afera, kolokvijalno nazvana „Dva papka“, eklatantan je primjer političke korupcije. Na objavljenom snimku aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović svojim sagovornicama potvrđuje da su „kupljena“ dvojica poslanika, jer nije sigurno da će „dva papka“ iz Napredne Srpske Adama Šukala podržati vladajući politički blok i omogućiti mu parlamentanu većinu potrebnu za izbor nove Vlade RS.

U svakoj normalnoj zemlji cjelokupna javnost bi se digla na noge i insistrirala da se stvari izvedu na čistac i da nadležne institucije utvrde da li je premijerka počinila teško krivično djelo, što kupovina poslanika, primanje i davanje mita jesu, ili je, pak, premijerka žrtva ujdurme, čiji je krajnji cilj njena politička diskreditacija.

Nadležne institucije trebalo je odmah da pozovu premijerku na saslušanje, kao i osobe koje su u njenom društvu, da utvrde mjesto gdje je snimak nastao, potom da forenzička laboratorija utvrdi da li je snimak autentičan, da li je montiran ili ne, a nakon toga da se utvrdi i kako je i kojim kanalima snimljeni materijal dospio u javnost.
Potom slijedi kvalifikacija počinjenog krivičnog djela ili krivičnih djela i sve drugo što je predviđeno u takvim slučajevima.

ŠTA JE URADILA POLICIJA

Umesto da sve to učini, Uprava kriminalističke policije MUP RS je  dva dana nakon što je snimak dospio u javnost, Specijalnom tužilaštvo RS podnijela krivičnu prijavu protiv NN osoba zbog prisluškivanja premijerke Cvijanović. Iako javnosti nisu predočili njedan validan dokaz niti nalaz forenzičke obrade snimka, policajci su zaključili da je „kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i video snimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera, te iste montirane sa drugim izjavama“.

Na taj način je stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednika Vlade i NN lica – sagovornika, konstatovali su „znalci“ iz UKP-a.

Abolirajući premijerku svake odgovornosti za političku korupciju, policija RS se ustremila na medije i novinare koji su objavili sporni snimak, tražeći njihovu odgovornost. Reagujući potpuno neprofesionalno i po političkom nalogu „iz vrha“, policijski vrh RS je potvrdio da je puki instrument u rukama politike.

Ponašanje policije ne iznenađuje, mnogo veći problem je što javnost u RS čitavu aferu doživljava kao normalnu pojavu.

U ovom slučaju desila se strašna zamjena teza, pri čemu su institucije izbjegle da se sistemski suoče sa problemom političke korupcije, nego u žižu stavljaju premijerku RS, kao žrtvu prisluškivanja i montiranog procesa.

 

POLITIČKA PIJACA

Očigledno je, kako upozoravaju neki analitičari u RS, da postoji politička pijaca, na kojoj se kupuju i prodaju mandati i funkcije pa će i ova afera na kraju biti prihvaćena kao normalna stvar, mada trgovina poslaničkim mandatima, njihova rasprodaja i preprodaja dovodi u pitanje legitimitet skupštinske većine, koju bi vladajući blok mogao da formira.

Slučajeva političkih preletača bilo je i ranijih godina, oni postoje i sada, a biće ih, nema dileme, i u budućnosti. Poslanički mandat u Republici Srpskoj je poslednjih dana na cijeni, pominju se i stotine hiljada maraka. Za koji dan će i prva sjednica entitetskog parlamenta, kada će biti jasnije da li je i ko prodao narodnu volju. Oni koji to učine, ako ih bude, obraza nikada nisu ni imali.   

(zurnal.info)