KRIMINAL NA BJELAŠNICI:Službenici Općine Trnovo prijavljeni zbog protivpravnog zauzimanja nekretnine

Istražujemo

KRIMINAL NA BJELAŠNICI: Službenici Općine Trnovo prijavljeni zbog protivpravnog zauzimanja nekretnine

Ministarstvo komunalne privrede odbacilo je kao neosnovane žalbe grupe građana koji imaju apartmane na Babinom dolu, a koje su uložili zbog odluke Općine Trnovo da odbije obnovu postupka izdavanja dozvola za građenje investitoru Govza. Trakavica oko ovog, već izgrađenog objekta, traje još od 2021. godine. Jedan od stanara Mirvad Zenuni podnio je i prijavu Tužilaštvu KS protiv nepoznatih uposlenika Općine Trnovo zbog nesavjesnog rada u službi i protivpravnog zauzimanja nekretnine od općeg značaja

Službenici Općine Trnovo prijavljeni zbog protivpravnog zauzimanja nekretnine
Općina Trnovo (zurnal.info)

Općina Trnovo neće obnoviti postupak izdavanja dozvole za građenje investitoru Govza, koji već i ima izgrađen objekat na Babinom dolu, a što su tražili vlasnici susjednih apartmana. Ovakvo rješenje su još od 2021. godine donosili nekoliko puta, ali je ono sad potvrđeno i rješenjem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS iz jula ove godine kojim su odbačene žalbe vlasnika apartmana kao neosnovane. 

Trakavica oko ovog objekta na Babinom dolu traje već tri godine. Općina Trnovo je još 2021. investitoru Govza izdala dozvolu za građenje poslovnog objekta apartmani, na dvije parcele na Babinom dolu. Međutim, vlasnici apartmana u susjednoj zgradi kažu da su u njihovim stanovima nastala oštećenja još po samom iskopu građevinske jame, te da je ovaj objekat izgrađen van dozvoljenih gabarita.

To je i razlog zbog kojeg su tražili obnovu postupka izdavanja dozvola za građenje što je već okončano ranijim rješenjima Općine. 

ODBIJEN ZAHTJEV ZA OBNOVU POSTUPKA

Njihov zahtjev je odbijen, te su oni ulagali žalbe. Ministarstvo privrede je, kao drugostepeni organ, rješenjem iz februara ove godine prvo poništio urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu koju je Općina Trnovo izdala investitoru Govza, te je predmet vraćen na ponovni postupak. U svom rješenju su ustanovili da Općina nije pravilno primijenila citirane odredbe Zakona, te da je dispozitiv njihovog ožalbenog rješenja kontradiktoran obrazloženju.

Ministarstvo privrede poništilo građevinsku dozvolu Općine TrnovoNakon istraživanja ŽurnalaMinistarstvo privrede poništilo građevinsku dozvolu Općine Trnovo

Nakon toga, Općina Trnovo je svojim rješenjem utvrdila da prijedlog za obnovu postupka nije izjavljen od ovlaštenih osoba, te su ponovo odbacili žalbu vlasnika apartmana. Njihov stav je vlasnici susjednih apartmana, koji su uložili žalbe, ne graniče neposredno sa parcelom investitora Govza. 

Vlasnik parcele, koja se nalazi između ova dva objekta, jeste Općina Trnovo. Prema podacima sa Internet stranice Federalne  uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, ukupna površina te parcele je 44.412 kvadratnih metara, a kao način korištenja navedeni su šuma i pašnjak 2. klase.

Žurnal mjesecima piše o kriminalu na Bjelašnici za koji su krive općinske vlasti u Trnovu, pod palicom načelnika Ibre Berila, ali i uz odobrenje kantonalne vlasti u Sarajevu, te Sarajevo-šuma. Općina Trnovo nikada nije napravila procjenu utjecaja na okoliš, niti ima okolinsku dozvolu što implicira da je većina izdatih građevinskih dozvola nezakonita. Građevinske dozvole su izdavane za objekte manjih dimenzija i za manju spratnost, ali su gabariti mijenjani naknadno kroz izmjene urbanističkih dozvola.

Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnjuKriminal na Bjelašnici Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnju

Osim toga, sagovornici Žurnala još ranije su upozoravali i na namjernu parcelizaciju koja je rađena s jednim ciljem – da Općina uvijek bude ta koja daje drugom investitoru dozvolu za gradnju. 

Upravo su se na ovo osvrnuli i vlasnici apartmana u svojoj žalbi. Oni su naveli da je ova parcela, koja se nalazi između dva objekta, u naravi šuma 2. klase i pašnjak 2. klase, odnosno da se radi o općim i javnim dobrima i da je bez obzira što njima upravljaju i vode brigu određeni subjekti javnog prava jedinica lokalne samouprave neophodna je zaštita prirode ljudskog okoliša i zdravlja ljudi. 

Općina Trnovo je morala da vodi brigu o tome tim prije što se na zemljištu koje je po kulturi šuma gradi objekat na osnovu rješenja prvostepenog organa. U spisu ne postoji dokaz da je za ove kulture pribavljena posebna saglasnost kako je to predviđeno Zakonom o prostornom uređenju KS“, stoji u žalbi. 

Oni su još naveli i da je voditelj postupka prilikom izdavanja građevinske dozvole zanemario da o svemu obavijesti i etažne vlasnike stanova, te da Općina nije postupila prema uputama drugostepenog organa u pogledu pravilne primjene materijalnog prava, a koje je dato u rješenju od 23. februara ove godine kada je Ministarstvo poništilo građevinsku dozvolu.

Iz Općine su odgovorili da su postupajući po uputama Ministarstva kao drugostepenog organa u ponovnom postupku utvrdili da prijedlog za obnovu postupka nije izjavljen od ovlaštenih osoba. 

Iz Ministarstva komunalne privrede su u julu ove godine donijeli rješenje kojim su odbili žalbe vlasnika apartmana kao neosnovane.

Ovo rješenje je konačno u upravnom postupku i protiv njega nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Kantonalnom sudu u Sarajevu“, stoji u rješenju Ministarstva.

PRIJAVA TUŽILAŠTVU KS

Nakon što su nekoliko puta odbijeni od Općine za obnovu postupka, jedan od stanara susjedne zgrade Mirvad Zenuni podnio je i krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a koju je Žurnal dobio na uvid. Njegovom prijavom obuhvaćene su nepoznate osobe uposlene u službama Općine Trnovo, a sumnjiči ih za krivična djela protivpravno zauzimanje nekretnine od općeg značaja i nesavjestan rad u službi.

U prijavi, između ostalog, skreće pažnju da odlukom o provođenju izmjena i dopuna urbanističkog projekta „Bjelašnica – I faza“ granice prostorne cjeline objekta u izgradnji nisu predviđene, te da nisu ispoštovani uslovi predviđeni odlukom jer nisu sačinjeni uslovi uređenja građevinskog zemljišta.

„Prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti na osnovu koje se izdaje rješenje kojim se odobrava gradnja nije se vodilo računa o prostornim standardima jer objekat u izgradnji sa svojom građevinskom linijom je na glavnoj saobraćajnici, spratnosti 3S+ P+.  Tim prije što se predmetno zemljište u naravi šuma moralo privesti krajnoj namjeni, građevinsko zemljišta, što ova općina nije uradila“, stoji u prijavi upućenoj tužilaštvu.

KRIMINAL NA BJELAŠNICI TRAJE JOŠ OD 2013. GODINE

Iako nezakonito krčenje šume, izdavanje nelegalnih građevinskih dozvola, izbjegavanje dobijanja dozvola od nadležnih kantonalnih ministarstava, odnosno otimačina državne imovine na Bjelašnici traje još od 2013. godine, tek prije nešto manje od mjesec po nalogu Tužilaštva KS uhapšeni su načelnik Ibro Berilo, njegova općinska pomoćnica Nađa Milišić, vlasnik kompanije Lok-pil d.o.o Adis Mulaosmanović i njegova sestra Edina Džigal.

Mjesecima su oni bili pod posebnim istražnim radnjama i u tom periodu su im prisluškivani mobiteli. U presretnutim komunikacijama se čulo, izjavio je ranije tužilac koji vodi predmetnu istragu Darko Soldat, da su imali sastanke sa osobama iz političkog svijeta, sastajali su se u direkcijama pojedinih političkih stranaka i sa direktorima javnih preduzeća, a sve s ciljem da se obavi nezakonita eksproprijacija.

Ko su političari od kojih je Ibro Berilo tražio pomoć?Načelnika Općine Trnovo mjesecima prisluškivali Ko su političari od kojih je Ibro Berilo tražio pomoć?

Na isti način su i Mulaosmanoviću prodali državnu parcelu, nad kojom je prethodno izvršena nezakonita eksproprijacija. Na toj parceli on je dalje izgradio objekat Aroma u sklopu kojeg se nalaze dva apartmana (32 i 33) za koje uopšte ne postoje dozvole, niti se pojavljuju igdje u papirima. U znak zahvalnosti Berilu poklonjen mu je jedan apartman.

Ovo je samo dio onoga što se već skoro dvije decenije odvija na Bjelašnici. Istraga i dalje traje, a prema nezvaničnim informacijama, mogla bi biti proširena i na još neke osobe.

(zurnal.info)