Analiza:ŠTA SE DOGAĐA U SNSD-u: Igor Radojičić ponovo pokreće Demokratsku socijalističku partiju?

Istražujemo

ŠTA SE DOGAĐA U SNSD-u: Igor Radojičić ponovo pokreće Demokratsku socijalističku partiju?

Nema sumnje da bi Radojičić, za kojeg se ne veže nijedna afera, pokrenuo lavinu u SNSD-u i povukao za sobom dobar dio onih koji su nezadovoljni Dodikovom politikom i autokratskim načinom upravljanja strankom

ŠTA SE DOGAĐA U SNSD-u: Igor Radojičić ponovo pokreće Demokratsku socijalističku partiju?
FOTO: radiobrcko

Milorad Dodik se konačno oglasio o zahtjevu Rajka Vasića da podnese ostavku na lidersku poziciju u Savezu nezavisnih socijaldemokrata.

“Te tvrdnje nisu izazvale nikakve pokrete u SNSD-u ili unutrašnju raspravu”, rekao je Milorad Dodik novinarima.

Poručio je da ne želi da komentariše bilo čije blogove, pa ni blog Rajka Vasića, koji smatra “privatnim stavom”. Dodik je najavio da će se na aprilskom Saboru stranke ponovo kandidovati za predsjednika, pozivajući i Rajka Vasića da izbaci svoju kandidaturu, ako se smatra relevantnim za tu funkciju.

IRITIRANJE ČLANSTVA

Mada je prvo konstatovao da Vasićeve tvrdnje nisu izazvale unutrašnju raspravu u SNSD-u, Dodik je ocijenio kako su mnoge stvari iz Vasićevog bloga “iritirajuće za članstvo”, posebno što je sebi pripisao da je sve učinio za stranku, a da drugi niko ništa nije radio.

Ovakvom reakcijom Dodik je pokušao da minimizira značaj istupa jednog od svojih najbližih saradnika, svodeći ga na dimenziju pojedinačnog stava, iznesenog na privatnom blogu, koji, kao takav, niti treba niti može izazvati opštu raspravu u stranci.

To, međutim, ne znači da Vasićeva analiza stanja u SNSD-u nije uzdrmala Dodika i da je on nije shvatio kao „crveni alarm“, koji bi uskoro mogao izazvati pravu buru u unutarstranačkim krugovima, koja bi u konačnici mogla oduvati njegov opredjeljujući uticaj u stranci.

Tim prije, što Rajko Vasić nije „obični“ član, kojem se, eto, prohtjelo da lično nezadovoljstvo pretoči u blog, već je član najuticajnije grupacije u okviru SNSD-a.

Nema sumnje da je na čelu te grupacije Slavko Mitrović, siva eminencija SNSD, jedan od glavnih ideologa te stranke i osoba koja je godinama bila jedan od najbližih Dodikovih saradnika.

Vrlo je izvjesno da su Mitrović i Vasić procijenili da je došlo vrijeme kada se mora donijeti odluka – da li treba spasavati Milorada Dodika ili stranku. Sudeći po onome što je napisao Rajko Vasić, njihov izbor je spas stranke.

Dodik je, procijenili su, postao njeno teško breme, jer je uspostavio takava način upravljanja strankom, koji ovu političku organizaciju vodi ka potpunoj propasti. Ta propast, prema Vasićevim procjenama, desiće se na opštim izborima 2018. godine.

Iz Vasićeve analize stanja u SNSD-u jasno je da ni u toj stranci više ne mogu da ignorišu Dodikovu samovolju, njegovo otvoreno šurovanja sa tajkunsko-interesnim grupacijama, postavljanje na visoke javne funkcije kadrova koji jesu nesposobni, ali su mu zato slijepo odani.

Kap koja je prelila čašu bila je Dodikova odluka da Željku Cvijanović ponovo imenuje za predsjednicu Vlade Republike Srpske. Favorizovanje Cvijanovićke je prudubilo sukob između Dodika i Igora Radojičića, kojeg je Dodik lično prije oktobarskih izbora kandidovao za premijera, ako koalicija okupljena oko SNSD-a bude u stanju da formira vlast.

Izbori su prošli, Cvijanovićka je izgubila trku za Predsjedništvo BiH, dok je Igor Radojičić u svojoj izbornoj jedinici osvojio više od 24 hiljade pojedničanoh glasova. Sve to nije mnogo značilo Dodiku i on je odlučio da premijerski mandat povjeri Cvijanovićki, jer mu je njen ostanak na čelu Vlade Republike Srpske garantovao da će on i dalje upravljati svim političkim, ekonomskim i finansijskim procesima u Republici Srpskoj, što mu Radojičić ne bi dopustio da je postao premijer Republike Srpske. On ne bi Dodiku dozvolio da se miješa u rad izvršne vlasti i sveo bi ga na mjeru obavljanja predsjedničkih dužnosti. To bi praktično značilo da Dodik više ne bi mogao da odlučuje i kontroliše finansijske tokove u Republici Srpskoj, što on nije mogao da dozvoli. Ni po koju cijenu, pa ni po cijenu potpunog sukoba sa Igorom Radojičićem.

RADOJIČIĆEVO TIHOVANJE

Od oktobarskih izbora do danas Radojičić se, osim na sjednicama parlamenta RS u kojem je narodni poslanik, ne pojavljuje u javnosti niti komentariše stanje u stranci. Radojičićevo ćutanje odjeknulo je u javnosti glasnije od hiljade riječi i potkrijepilo nagađanja o tome da između njega i Dodika nema pomirenja. Sve to, dodatno je podvukao Radojičićev tvit da je analiza stanja u SNSD-u, koju je napisao Rajko Vasić, najbolja analiza ikada napisana.

Prema izvorima iz SNSD-a, Dodik je procijenio da mu Radojičićevo „tihovanje“ nanosi ogromnu štetu, pa razmatra opciju da Radojičića izbaci iz stranke. Na drugoj strani, postoje naznake da je Radojičić pokrenuo proceduru da oživi Demokratsku socijalističku partiju (koja se svojevremeno udružila sa Strankom nezavisnih socijaldemokrata, pa je nastao Savez nezavisnih socijaldemokrata) i tako nastavi svoje političko djelovanje.

Nema sumnje da bi Radojičić, za kojeg se ne veže nijedna afera, pokrenuo lavinu u SNSD-u i povukao za sobom dobar dio onih koji su nezadovoljni Dodikovom politikom i autokratskim načinom upravljanja strankom.

Mada se spekulisalo da bi sa Radojičićem iz SNSD-a mogao da ode i visoki funkcioner SNSD-a i bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović (koji je svojevremeno bio predsjednik DSP-a), poslednji događaji govore da je Radmanović odigrao „prljavu igru“ u kojoj je "trošio" Radojičića kako bi izgladio nesporazume sa Dodikom i postigao dogovor o nenapadanju.

Prema izvorima iz SNSD-a, za razliku od Radojičića, koji nema oraha u džepovima, Radmanović i njegovi najbliži saradnici, poput bivšeg ministra energetike Željka Kovačevića, nose veliko breme kriminalnih afera, koje bi im se, ako krenu na Dodika, mogle obiti o glavu.

(zurnal.info)