KADA SRETNETE PATRIOTU:Stavite novčanik u unutrašnji džep
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

KADA SRETNETE PATRIOTU: Stavite novčanik u unutrašnji džep

Kad govori o patriotizmu, domoljub ne misli na prirodu i živa bića, srce mu ponosno bije samo pri pomisli na državni aparat. Oduševljava ga činjenica da je taj aparat, kao što dobro znamo, najobičnija zajebancija, šklopocija koja škripi na sve strane

Stavite novčanik u unutrašnji džep

Na adresu redakcije Žurnala, i fizičku i virtualnu, svakodnevno dobijamo komentare čitalaca. Ima tu mnogo pohvala, da se pohvalimo, ljudi zahvaljuju što smo otkrili ili spriječili neku krađu, pružaju nam podršku, neki čak daju i nove informacije i na tome im zahvaljujemo. Ali bude i kritika... Njih najčešće upućuju osobe koje su povezane sa krađama, na ideološki, porodični, stranački ili direktan način. Prijete nam ovozemaljskim i drugim sudovima, pominju fizičke obračune, psuju, vrijeđaju…

Jedan od njih nedavno je upozorio sve svoje istomišljenike da prestanu čitati Žurnal zato što to nije “patriotski portal”. Nakon te njegove karakterizacije nismo uočili pad čitanosti, niti se neko u redakciji posebno uvrijedio, ali sam počeo da razmišljam šta je želio da kaže sa tim upozorenjem.
Šta je za njega patriotizam?  

ANKETA

Čitam posljednjih dana anketu jednih dnevnih novina  u kojoj poznate osobe govore šta im se sviđa u Hrvatskoj. Priznajem, često ne mogu odoljeti sličnim kič senzacijama, naročito kada je neko javno natjeran da demonstira patriotizam. Jer, nisam baš siguran da je patriotizam osobina koju je poželjno javno pokazivati,  uglavnom zato što se slažem sa tvrdnjom Emme Goldman koja je poodavno zaključila da je izgrađen od samoljublja, arogancije i egoizma pa objasnila:

Patriotizam pretpostavlja da je zemaljska kugla podijeljena na male tačke, a svaka od njih okružena je željeznom ogradom. Oni koji su se rodili na jednoj tački, smatraju sebe boljima, plemenitijima i pametnijima od živih bića koja nastanjuju neku drugu tačku. Zbog toga je dužnost svakoga ko živi na toj izabranoj tački da se bori, ubija i umre u pokušaju da nametne svoju nadmoć svima drugima.

Vratimo se onoj anketi. Ne znam šta joj je cilj, možda se radi o jačanju domoljublja tokom turističke sezone, jer ako Giulianno kaže da na svijetu nema ljepše zemlje od Hrvatske, šta tu običan čitalac ili neodlučan turista ima da dvoji. Nisam analizirao, ali mi se čini da tamošnji  selebritiji uglavnom odgovaraju kako u Hrvatskoj najviše vole prirodu i ljude.

Teško je procijeniti da li su iskreno odgovarali jer mislim da bi anketa i u drugim, mnogo uređenijim zemljama od Hrvatske, imala slične odgovore. Znate kako je, neprikladno je za revijalno izdanje nekog magazina, u anketi pozicioniranoj odmah iza turističkih reklama, izjaviti da voliš obrazovni sistem, socijalnu zaštitu ili organizaciju šalterske službe čak i ukoliko si potpuno oduševljen njima. To jednostavno ne priliči tankoćutnim patriotskim osjećajima.  

PRIRODNO I LJUDSKI

Na žalost, u Bosni i Hercegovini ne možemo tako da kalkuliramo i da procjenjujemo kakav odgovor bi bio priličan.  Jer, na koji segment bosanskohercegovačkog društva možemo biti ponosni?

Na pravosuđe – u kojem tužioci za dvadeset maraka šalju u pritvor, a za milione na slobodu?
Na zdravstvo – u kojem supruga člana Predsjedništva može od njega da napravi privatnu firmu?
Na obrazovanje – u kojem funkcioniraju škole pod jednim krovom a univerziteti niču na autobuskim stajalištima?
Na politički sistem – klasičan zvjerinjak iz kojeg ne znam šta bih prije izdvojio?
Na društveno uređenje – birokratsko klupko entiteta, kantona, općina, opština, koje se ne može nazvati državom?
Na privredu – kojom vladaju stranački tajkuni?
Na nešto?

Na žalost, ni na šta. Čeznem da me neko razuvjeri ali ne vjerujem da će imati dovoljno argumenata.  

Stoga bi za prosječnog Bosanca i Hercegovca odgovor o prirodi i ljudima u onoj anketi bio  jedini prirodan i ljudski. Mi i nemamo drugoga izbora nego da volimo potoke, planinske vrhove, dekice u hladu, kravice na ispaši, srne u čestaru, jaganjce na ražnju i jaglace u cvatu. Pored toga, naš patriotizam može se odnositi još samo na  - porodicu , rodbinu, prijatelje, ljubazan komšiluk, slučajnog prolaznika… ako i na to. Može i na životinje, odatle nikakvo zlo ne dolazi.

Kao što vidimo nevelika je to grupica živih bića, ali kako ćemo ljubav usmjeriti na čitave nacije, kad smo svjesni da u njima ima toliko šljama – ratnih zločinaca, profitera, kriminalaca, nacionalista, tajkuna, prevaranata...

S DRUGE STRANE

Upravo iz tih nemilih redova dolaze naši najveći patrioti, domoljubi i rodoljubi Njima su puna usta domovine, otadžbine, rodne grude, praotaca, merhametluka, uljudbe, ognjišta, kostiju, grobova, gena kamenih, begova, vitezova, heroja, izdajnika, svetaca i slične bižuterije. Ali, njihova verzija patriotizma sasvim se razlikuje od stajališta običnog bosanskohercegovačkog stradalnika.

Sigurno ste uočili da ovdašnji deklarirani patriota ili domoljub pa i rodoljub prezire i prirodu i ljude i životinje. On nema nikakvu emocionalnu blokadu da naudi prirodi kad god se ona ispriječi između njega i blagostanja - preusmjeriće rijeke, isušiće jezero, posjeći šume, zagaditi zrak, vodu… Za sitan novac, bez ispaljenog metka, u stanju je potpunom strancu predati čitava sela. Što se tiče ljudi, rado će ih poslati u rat, a nakon njega nastaviti intenzivnu eksploataciju preživjele žive sile.

Kad govori o patriotizmu, domoljub ne misli na prirodu i živa bića, srce mu ponosno bije samo pri pomisli na državni aparat. Oduševljava ga činjenica da je taj aparat, kao što dobro znamo, najobičnija zajebancija, šklopocija koja škripi na sve strane. Zna naš patriota da samo u takvom dunđeraju ima dovoljno praznog hoda i rupa u zakonu koje mu omogućavaju nastavak iživljavanja na domovini. Zbog toga će on do posljednje kapi tuđe krvi braniti i otadžbinu i zastavu, svaki napad na sebe proglasiće napadom na državu, svako drugačije mišljenje nazvaće izdajničkim, individualni motiv proglasiti kolektivnim, pljačku proglasiti za vitalni interes, vlastiti gubitak nacionalnom tragedijom a medij koji se ispriječi između njega i njegovom plijena proglasiće nedovoljno patriotskim.       

NEMOJTE BITI PATRIOTE

Siguran sam da čitalac sa početka ovoga teksta pripada ovoj kategoriji dežurnih patriota/rodoljuba/domoljuba. Huljama, da budemo precizni, kako ih je davno identificirao Samuel Jackson a ja tu nemam ništa specijalno da dodam. Žurnal sigurno nije “patriotski portal” za takve čitaoce i na to smo neizmjerno ponosni.  

Ne znam kako vi, ali ja čim mi neko pomene patriotizam odmah novčanik premjestim u unutrašnji džep. Preporučujem i vama isto. Također vam preporučujem da nastavite čuvati prirodu i drage ljude i životinje.  Ali, ne samo na onoj tački na kojoj ste se rodili. Nemojte bit patriote. I javite se ponekad.

(zurnal.info)