Tri sedmice nakon navodne prodaje:Stečajni sudija Vitezita nema dokaz o uplati
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Tri sedmice nakon navodne prodaje: Stečajni sudija Vitezita nema dokaz o uplati

Matias Zubak, kao vlasnik firme „WDG Promet“ je kupio milion m2 zemljišta i desetine objekata za 10 miliona, dakle 10 maraka po m2, koje bez problema može prodati po najmanje peterostruko višoj cijeni!?

Stečajni sudija Vitezita nema dokaz o uplati
vitezit

Turbulentna su dešavanja u pozadini prodaje firme „Vitezit“, iako nadležni odaju utisak da sve ide svojim tokom. Prije dvadesetak dana objavljena je nezvanična medijska informacija, koju je potvrdila stečajna upraviteljica, da je kupac Vitezita, firma „WDG Promet“ iz Zagreba uplatila kompletan iznos od 10,8 miliona maraka.

Žurnal je 9.1.2023. dopisom upitao stečajnog sudiju Općinskog suda Travnik Ivu Žabića da li mu je dostavljen dokaz o uplati i da li je to uslov za uvođenje kupca u posjed?

Dan kasnije dobili smo odgovor da upraviteljica Behrija Huseinbegović sudu još nije dostavila uplatnicu.

Zanimljiv je uslovno odgovor travničkog suda na drugo Žurnalovo pitanje, o tome da li je tražena saglasnost Vlade Federacije o prodaji Vitezita kao firme namjenske industrije. Shodno Zakonu o stranim ulaganjima BiH, ukoliko je u pitanju strani kupac koji traži više od 49% vlasništva, saglasnost mora dati federalna vlada

Iz suda odgovaraju da je takav zahtjev dostavljen Vladi Federacije. No prema našim izvorima, taj zahtjev je poslan tek dan nakon Žurnalovog upita.

Žurnal je kontaktirao naše izvore u nadležnom ministarstvu industrije, energetike i rudarstva, koji su potvrdili da takav zahtjev još nije pristigao. Pri tome smo saznali još jedan podatak.

„Nije prodan Vitezit, nego samo njegove nekrenine, zemljište i objekte. Da je firma iz Zagreba kupila Vitezit, kupila bi i njegove obaveze. Taj kupac će, ako bude htio otvarati neku sličnu tvornicu, sve dozvole morati ponovo tražiti, opet kažem, ako bude htio“, navodi naš dobro obaviješteni izvor.

Prema ovom stavu Matias Zubak, kao vlasnik firme „WDG Promet“ je kupio milion m2 zemljišta i desetine objekata za 10 miliona, dakle 10 maraka po m2, koje bez problema može prodati po najmanje peterostruko višoj cijeni!?

S druge strane, sud izgleda nije takvog mišljenja.

„S obzirom da se radi o prodaji PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez, kao firme namjenske industrije, shodno Zakonu o stranim ulaganjima BiH, čl. 4. u vezi sa stavom a. i f. ovog Zakona, potrebna je i Vaša suglasnost...“, piše 10. januara 2023. godine stečajni sudija federalnoj vladi, što ukazuje da je ipak riječ o prodaji firme, a ne samo njene imovine.

Uporedo, Odbor povjerilaca je krajem decembra dao saglasnost stečajnoj upraviteljici da zaključi kupoprodajni ugovor sa kupcem iz Hrvatske, no zapošljavanje bivših radnika Vitezita je samo opcija.

„Novi kupac može, ali i nema nikakvu obavezu da zaposli bilo koga od bivših radnika. To što je napisano u zaključku Odbora je tek izlika da su oni kao mislili na te ljude,“ zaključuje Žurnalov izvor iz ministarstva.

Još detan detalj ukazuje da će priča o prodaji Vitezita još dugo trajati. Stečajni sudija je upozorio stečajnu upraviteljicu da se u imovini koja je bila predmetom prodaje Zubaku, nalazi i tuđa imovina odnosno imovina izlučnih vjerovnika te da o toj činjenici mora upoznati kupca.

 

(žurnal.info)