TAJNI RAČUNI I NEKRETNINE :Uhapšen načelnik općine Trnovo Ibro Berilo

Istražujemo

TAJNI RAČUNI I NEKRETNINE : Uhapšen načelnik općine Trnovo Ibro Berilo

Ibro Berilo se već nekoliko dana nalazi na bolničkom liječenju i najvjerovatnije će biti ispitan na KCUS-u, nakon čega će se donijeti odluka o daljim mjerama. Uhapšeni su još i Adis Mulaosmanović i njegova sestra Edina Džigal, a među osumnjičenima su još i Nađa Milišić, te Nermin Demirović koji je trenutno van BiH

Uhapšen načelnik općine Trnovo Ibro Berilo
Ibro Berilo

Nakon jutrošnjih pretresa i izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na nelegalnu gradnju na području Bjelašnice uhapšen je načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, potvrđeno je za Žurnal. S obzirom da se on trenutno nalazi na bolničkom liječenju, bit će ispitan na KCUS-u, nakon čega će se donijeti odluka o daljim mjerama.

Među uhapšenima su još i vlasnik kompanije Lok-pil d.o.o. Adis Mulaosmanović, njegova sestra Edina Džigal i općinska pomoćnica rukovodioca za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Nađa Milišić. Oni će biti zadržani u 24-satnom policijskom pritvoru gdje će biti ispitani i nakon čega će postupajući tužilac Darko Soldat odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor.

Istragom otkriven skriveni apartman Ibre Berila u Aromi!Pretresi u Trnovu i na BjelašniciIstragom otkriven skriveni apartman Ibre Berila u Aromi!

Podsjetimo, rano jutros policajci SIPA upali su u Općinu Trnovo odakle su izuzeli dokumentaciju koja se odnosi na dugogodišnju otimačinu državnog zemljišta i bespravne sječe šume na području Bjelašnice. Dio urbanističkih planova je pronađen i u garaži Berilove općinske pomoćnice Nađe Milišić. 

Među osumnjičenima je i bivši direktor Sarajevo-šuma Nermin Demirović, koji je trenutno van BiH.

Najveći kriminal na Bjelašnici se, pisao je Žurnal ranije, odvijao kroz izmjene urbanističkih dozvola. One su se mijenjale u korist investitora radi gradnje objekata na državnom zemljištu na području Bjelašnice. Zauzvrat, Berilo je od investitora primao poklone. Tako mu je Mulaosmanović poklonio apartman broj 25 u zgradi poznatoj kao Aroma na Bjelašnici, čiji je i vlasnik. Berilo ovaj apartman nije prijavio kao svoju imovinu.

Općina Trnovo po svaku cijenu štiti investitora na BjelašniciTrikovi sa parcelizacijom zemljištaOpćina Trnovo po svaku cijenu štiti investitora na Bjelašnici

I ovo je predmet istrage, a Žurnal je još prije dvije godine pisao o prijavi koju je Ured za borbu protiv korupcije KS podnio protiv Berila zbog sumnje da je krivotvorio službenu ispravu na način da kao nosilac javne funkcije nije prijavio svu svoju imovinu.

U podnesenoj prijavi, pisali smo, stoji da Berilo nije prijavio štedni račun na iznos nešto više od 40.000 KM, te oročeni depozit od 100.000 KM. Na ime Berilove supruge Saime nalazi se firma SD „Klanac“ za uzgoj sitne stoke. Ova farma je, i pored godišnje zarade od oko 50.000 KM, godinama dobijala i novčane podsticaje sa općinskog, kantonalnog, ali i federalnog nivoa, o čemu je Žurnal također ranije pisao.

Na bankovnom računi Berilove supruge, tokom jutrošnjeg pretresa, navodno je pronađena određena suma koja nije prijavljena Uredu za korupciju KS. Neprijavljeni novac pronađen je i na računima osumnjičenog Mulaosmanovića i njegove sestre Edine Džigal.

Prijava protiv Ibre Berila u ladici Tužilaštva KS već dvije godinePokušao sakriti dva računa u banciPrijava protiv Ibre Berila u ladici Tužilaštva KS već dvije godine

Iz SIPA su saopštili da su privremeno obustavili transakcije u različitim valutama u i udjelu u jednom investicionom fondu u iznosu od 610.000KM. 

Investitorske "vratolomije" na Bjelašnici opisane su u Žurnalovom filmu "Ubijanje olimpijskih planina". Pogledajte!

(zurnal.info)