Trikovi sa parcelizacijom zemljišta:Općina Trnovo po svaku cijenu štiti investitora na Bjelašnici

Istražujemo

Trikovi sa parcelizacijom zemljišta: Općina Trnovo po svaku cijenu štiti investitora na Bjelašnici

Vlasnici apartmana na Babinom dolu se još od 2021. godine žale na objekat investitora Govza za koji tvrde da je izgrađen van dozvoljenih gabarita zbog čega su od Općine Trnovo tražili da se obnovi postupak izdavanja dozvola za građenje. Odbijeni su, da bi resorno Ministarstvo kao drugostepeni organ uvažilo njihovu žalbu, poništilo dozvole i sve vratilo na ponovno odlučivanje. Međutim, Općina Trnovo opet odbija taj prijedlog navodeći da vlasnici susjednih apartmana nisu ovlaštene osobe

Općina Trnovo po svaku cijenu štiti investitora na Bjelašnici
Općina Trnovo (Adi Kebo/zurnal.info)

Trakavica oko izgradnje objekta investitora Govza na Babinom dolu na Bjelašnici se nastavlja. Općina Trnovo donijela je zaključak kojim odbija prijedlog vlasnika susjednih apartmana za obnovu postupka izdavanja dozvola za građenje ovom investitoru. 

rješenje Općine Trnovo 

Podsjetimo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenje, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je desetak dana nakon Žurnalovog firma „Ubijanje olimpijskih planina“ poništilo urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu koju je Općina Trnovo izdala investitoru Govza i predmet je vraćen Općini kao prvostepenom organu na ponovni postupak. Kako je Žurnal ranije pisao, Ministarstvo je u svom rješenju ustanovilo da Općina nije pravilno primijenila citirane odredbe Zakona, te da je dispozitiv njihovog ožalbenog rješenja kontradiktoran obrazloženju.

U ponovnom postupku, Općina Trnovo je utvrdila da prijedlog za obnovu postupka nije izjavljen od ovlaštenih osoba.  

Odbacuje se prijedlog za obnovu postupka okončanog pravosnažnim rješenjem Službe za urbanizam, komunalne poslove, investicije i zaštitu čovjekove okoline od 10 septembar 2021. s obzirom da isti nije izjavljen od ovlaštene osobe“, stoji u zaključku Općine Trnovo od 15. marta ove godine.

Podsjetimo, vlasnici apartamana na Babinom dolu žalili su se na objekat investitora Govza navodeći da je izgrađen izvan dozvoljenih gabarita i da su po iskopu građevinske jame u njihovim stanovima nastala oštećenja. Nakon što su angažovali advokaticu saznali su da je Općina Trnovo namjenski između zgrada ostavila komad zemlje u svom vlasništvu kako bi oni bili ti koji su trebali dati saglasnost za izgradnju ovog objekta.

Ministarstvo privrede poništilo građevinsku dozvolu Općine TrnovoNakon istraživanja ŽurnalaMinistarstvo privrede poništilo građevinsku dozvolu Općine Trnovo

Na namjernu parcelizaciju Žurnal je upozoravao i u ranijim tekstovima.

Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnjuKriminal na Bjelašnici Vlast u Kantonu Sarajevo prećutno odobrava nelegalnu gradnju

Ipak, Općina Trnovo je upravo ovaj komad zemlje u njenom vlasništvu između ove dvije zgrade iskoristila kao razlog i obrazloženje da se vlasnici susjednih apartmana ne mogu smatrati zainteresiranim licima budući da parcela na kojoj se nalazi njihova zgrada ne granični sa objektom investitora Govza.  

Na ovo rješenje Općine postoji mogućnost žalbe Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenje, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

(zurnal.info)