Zbog manipulacija oko zemljišta za Hilton :Uhapšeni ministar, dekan, vještak, inspektor & biznismen

Istražujemo

Zbog manipulacija oko zemljišta za Hilton : Uhapšeni ministar, dekan, vještak, inspektor & biznismen

Uhapšeni su bivši ministar obrazovanja u Vladi KS Fahrudin Oručević, dekan Elektrotehničkog Fakulteta Narcis Behlilović, prodekan Irfan Turković, vještak Kenan Softić, Enes Begović, stručni savjetnik za urbanizam u Novom Sarajevu, Lamija Maglić, službenica za inspekcijske poslove Novo Sarajevo i Nedžad Bubica, vlasnik firme "Lake"

Uhapšeni ministar, dekan, vještak, inspektor & biznismen
FOTO: zurnal.info/arhiv

U policijskoj akciji "Urban" organiziranoj danas u Sarajevu pretreseni objekti na sedam lokacija i uhapšeno sedam osoba, pod sumnjom za organizirani kriminal, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene i porezna utaja što je izazvalo štetu veću od tri miliona maraka.

Uhapšeni su bivši ministar obrazovanja u Vladi KS Fahrudin Oručević, dekan Elektrotehničkog Fakulteta Narcis Behlilović, prodekan Irfan Turković, vještak Kenan Softić, Enes Begović, stručni savjetnik za urbanizam u Novom Sarajevu, Lamija Maglić, službenica za inspekcijske poslove Novo Sarajevo i Nedžad Bubica, vlasnik firme "Lake".

POVOD ZA HAPŠENJE

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu vlasnik je višemilionske parcele koja se nalazi na Marijin Dvoru. Još od 1997. godine vodi se bitka za dobijanje ovog vrijednog zemljišta u blizini bh. institucija. Firma LAKE u vlasništvu Nedžada Bubice, brata Jusufa Bubice, bivšeg ministra u Vladi KS, prije četiri godine s tadašnjom upravom Fakulteta potpisala je sporazum prema kojem dobija vlasništvo nad ovim zemljištem višemilionske vrijednosti, ukoliko renovira zgradu Elektrotehničkog fakulteta u krugu Kampusa.

Oni koji su 2012. godine donijeli ovakvu odluku su članovi takozvane radne grupe koju su između ostalih činili bivši SDP-ov ministar obrazovanja u Vladi KS Fahrudin Oručević, dekan Eletrotehničkog Fakulteta Narcis Behlilović i prodekan Irfan Turković.

Poštujući sporazum firma LAKE renovirala je zgradu fakulteta ali obećano zemljište na Marijin-dvoru nije prešlo u vlasništvo Nedžada Bubice. U čitav slučaj uključuje se Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo koje nije dalo saglasnost da se zemljište uknjiži na njegovo ime.

Tvrdili su da je nekretnina vlasništvo Kantona, a ne Elektrotehničkog fakulteta, te da je izvođač radova na zgradi fakulteta izabran na nezakonit način.  Osim toga, tvrdnje Pravobranilaštva su i da komisija nije imala pravo raspolaganja zemljištem, na kojem je Nedžad Bubica planirao gradnju hotela Hilton. 

(zurnal.info)