Putevi Republike Srpske:Uz crvenu vrpcu srušene naplatne kućice!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Putevi Republike Srpske: Uz crvenu vrpcu srušene naplatne kućice!

Slučaj je istraživao MUP RS, koji je Okružnom tužilaštu u Banjaluci podnio krivične prijave protiv nekadašnjih čelnika “Puteva RS” - Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Proces je okončan po kratkom postupku- ovaj četverac je saslušan, a onda je istraga obustavljena uz zvanično obrazloženja da „nije bilo krivičnog djela“

Uz crvenu vrpcu srušene naplatne kućice!
FOTO: Žana Gauk

U Republici Srpskoj sve je moguće, pa i to da zvaničnici „ozvaniče“ rušenje kućica za naplatu putarine. Mediji su pozvani da proprate ceremoniju u kojoj su ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i vršilac dužnosti preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić „ozvaničili“ početak rušenja naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice, u Glamočanima, što je, valjda, trebalo da bude još jedna promocija aktuelne vlasti pred oktobarske izbore. Ovaj blam prevazišao je smijuriju nedavnog svečanog otvaranja nezavršenog kružnog toka kod mosta Rebrovci u Banjaluci.

Iz prostog razloga što se na uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima čekalo pet godina i što cijela operacija njihovog postavljanja/rušenja građane RS košta 3,5 miliona maraka. U međuvremenu se zbog tih objekata, koji nikada nisu pušteni u funkciju, desilo dvadesetak saobraćajnih nesreća, u kojima su živote izgubile tri mlade osobe. 

KAKO JE POČELO

Naplatne kućice su postavljene 2013. godine, u vrijeme dok je na čelu "Puteva RS" bio Nedeljko Knežević. „Putevi RS“ su tada odlučili da naplatne kućice budu postavljene na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, a ne na autoputu Banjaluka-Gradiška, zbog čega nikada nisu puštene u funkciju i nisu donijele ni marku prihoda. Ali su zato koštale tri ljudska života i 3,5 miliona maraka. 

Namjeru ministra Neđe Trninića i direktora „Puteva RS“ Nenada Nešića da sramotu vlasti pretvore u djelo vrijedno hvale, pomutio je odbornik Partije demokratskog progresa u Skupštini Banjaluke Draško Stanivuković. On se sa svojim aktivistima pojavio u Glamočanima i izveo performans. 

Trniniću i Nešiću donio je crvenu vrpcu i makaze da je presjeku. 

"Mi smo im donijeli makaze i traku, da presijeku i slikaju se. Danas su počeli da se slikaju pored svoje sramote. Umjesto da su ovu sramotu prikrili, prešutjeli, oni zovu medije da ovo proslave. Toliko izgubljenog novca i života, a oni se hvale. Evo ih tu, sa sve kravatama i odijelima", naveo je Stanivuković.

Pošto su Trninić i Nešić odbili crvenu vrpcu i makaze, Stanivuković je "svečano" presjekao vrpcu umjesto njih.

On je istakao da je novac, koji je utrošen za „fantomske“ naplatne kućice, mogao biti uložen u izgradnju mostova potrebnih Banjaluci, obnavljanje škola i izgradnju vrtića. 

BLAĆENJE DRUGIH

Uvrijeđeni direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić optužio je Stanivukovića da ne radi ništa drugo, osim što „blati“ druge, a potom nadmeno poručio kako je to „jedina crvena vrpca koju je Draško otvorio“. 

„Pozivam ga da dolazi ovdje i nadzire radove“, dodao je direktor „Puteva RS“, za kojeg se od vremena ustoličenja na toj funkciji vežu mnogobrojne kriminalne afere.

Radovi na uklanjanju naplatnih kućica u Glamočanima trebalo bi da traju 45 dana. Nema sumnje da će se, kada posao bude završen, taman uoči izbora, Trninić i Nešić ponovo slikati na tom mjestu, kako bi proslavili „dobro urađen posao“.

Pet godina je trebalo da se počne sa rušenjem ovih objekata. Nešić je svu odgovornost prebacio na Komisiju za žalbe i složen proces javnih nabavki. Posao uklanjanja naplatnih kućica na kraju je dobio konzorcijum, koji čine "Kozaraputevi", "Prijedorputevi" i "DOS Elektro" iz Banjaluke. Rušenje naplatnih kućica koštaće oko 1,56 miliona maraka, duplo više nego što je to bilo predviđeno prema prvobitnom projektu banjalučkog Instituta za građevinarstvo. 

Revizija projekta, koju je uradio „Urbis Centar“ povećala je vrijednost radova sa 750 hiljada maraka na 1,56 miliona KM, zbog vraćanja te dionice puta u ranije stanje, rekonstrukcije uključnih i isključnih traka, te postavljanja nove saobraćajne signalizacije. Najavljeno je da će naplatne kućice iz Glamočana biti postavljene na nekom drugom mjestu, na jednom od autoputeva. 

NIKO NIJE KRIV

Na kraju ove sramne sage ostaje pitanje – zašto niko nije odgovarao za uludo bačene milione maraka i izgubljene ljudske živote?!!! 

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Trninić lakonski je odgovorio da je Tužilaštvo reklo da niko nije kriv, tvrdeći da to Ministarstvo nikada nije dalo saglasnost da naplatne kućice budu postavljene na tom mjestu.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS godinama tvrde kako su oni u cijelom ovom slučaju čisti, jer nikada nisu dali saglasnost za postavljanje kućica u Glamočanima, iz prostog razloga što putarinu nije moguće naplaćivati na magistralnom putu. Iz „Puteva RS“ su to negirali, tvrdeći da su postupali na osnovu naloga Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade RS.


Slučaj je istraživao MUP RS, koji je Okružnom tužilaštu u Banjaluci podnio krivične prijave protiv nekadašnjih čelnika “Puteva RS” - Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Proces je okončan po kratkom postupku- ovaj četverac je saslušan, a onda je istraga obustavljena uz zvanično obrazloženja da „nije bilo krivičnog djela“.

Ovakva odluka Okružnog tužilaštva Banjaluka nije ništa drugo osim još jedan dokaz da postoji jaka sprega ljudi iz vlasti i pravosuđa. Da nije tako, već davno bi iza rešetaka bili smješteni odgovorni za ovu promašenu investiciju (osmišljenju s predumišljajem kako bi nekoliko funkcionera i direktora javnih preduzeća dobili svoj tal), koja je na kraju koštala nekoliko ljudskih života i 3,5 miliona maraka.

(zurnal.info)