Ofanziva predsjednika Nadzornog odbora Bosnalijeka :Veljko Trivun tužio Nermina Nikšića

Istražujemo

Veljko Trivun tužio Nermina Nikšića

Trivun je danas medijima poslao optužbe na račun Vlade zbog navodnog utjecaja na dioničare

Veljko Trivun tužio Nermina Nikšića

Veljko Trivun tužio je premijera Federacije Nermina Nikšića zbog zloupotrebe položaja u odnosu prema farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek i optužio ga za pritisak na dioničare. Kantonalno tužilaštvo Sarajevo objavilo je danas oglas u Oslobođenju u kojem se navodi da je predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijeka podnio krivičnu prijavu protiv Nikšića jer je vršio pritisak na njega da smijeni direktora Edina Arslanagića. Prijavu je Trivun najavio na drugoj vanrednoj Skupštini dioničara na kojoj Vlada nije uspjela osigurati dovoljan broj glasova da smijeni članove Nadzornog odbora ove kompanije.

 

Sumnjive punomoći

Trivun je danas medijima poslao optužbe na račun Vlade zbog navodnog utjecaja na dioničare.

Bez dodatnih objašnjenja dokumenata Trivun u pismu medijima piše da je 25. juna dobio “više informacija o zaprimljenim prijetnjama, od dioničara ove kompanije da se na njih vrši pritisak (zaposlenicima dioničarima prijetnje gubitka posla, a drugim dioničarima nezaposlenicima podnošenjem krivičnih prijava) da opozovu punomoći o zastupanju dioničara u radu i odlučivanju Skupštine Bosnalijeka”, koja je zakazana za 7. juli. Trivun navodi da Vlada od dioničara traži da potpišu izjavu kojom otkazuju svoje punomoću pripremljene za vanrednu Skupštinu.

“Prijetnje su poslane iz Kabineta Premijera Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića”, navodi Trivun u svom dopisu u kome je priložio punomoći kojima Vlada traži podršku dioničara za svog predstavnika Nedžana Numića i izjavu kojom negiraju da su potpisali punomoć za prošlu Skupštinu.

Edin Bandić, predstavnik Vlade na Skupštini Bosnalijeka, ovakvo ponašanje Vlade je najavio nakon što je okončana posljednja Skupština.
Ministarstvo energije, rudarstva i industrije će u narednih sedam dana provjeriti dostavljene punomoći – izjavio je tada Bandić i komentarisao kako jedan punomoćnik predstavlja i po 300 dioničara.

Medijima je Trivun poslao i kopiju pisma Nermina Nikšića dioničarima od 21. juna. 

“Ovom prilikom Vas želim obavijestiti da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nedavno zaprimila značajan broj informacija i dokumenata koji ukazuju na nepotističko, netransparentno i kriminalno vođenje društva Bosnalijek d.d. Sarajevo od strane Uprave na čelu sa dugogodišnjim direktorom Edinom Arslanagićem”, navodi se u pismu koga je medijima poslao Trivun čiju vjerodostojnost u Uredu za odnose s javnošću i kabinetu premijera nisu mogli potvrditi niti negirati.

U ovom se pismu Nikšić zahvaljuje dioničarima na podršci i objašnjava kako “je evidentno da postojeći menadžment čini sve kako bi svoju poziciju zadržao i nastavio sa uništavanjem kompanije u svoju ličnu korist, a sve na štetu dioničara”.

Nikšić također smatra da će trišna kapitalizacija kompanije biti značajno umanjena ukoliko se stanje hitno ne promijeni.

“Nemam sumnje da ćemo zajedničkim snagama postići zacrtani cilj i da će rezultat toga biti dobrobit za sve dioničare društva Bosnalijek d.d. Sarajevo”, rečenica je kojom Nikšić završava svoje pismo a koje Trivun smatra spornim.

 

Zloupotreba položaja i iznuda

U svojoj krivičnoj prijavi protiv Nikšića Trivun je ponovio ono što je rekao pred svim dioničarima – da je od njega na sastanku u Vladi Federacije 28. februara traženo da smijeni Edina Arslanagića i kompletnu upravu Bosnalijeka.

Prijavljeni je podnosiocu prijave Trivun Veljku zaprijetio podnošenjem krivične prijave protiv njega, ukoliko Arslanagić Edin i cjelokupna Uprava društva Bosnalijek ne budu smijenjeni”, piše u Trivunovoj krivičnoj prijavi gdje se dodaje da su na sastanku još bili ministar Erdal Trhulj i članovi Nadzornog odbora Bosnalijeka Rifat Klopić i Edin Buljubašić.

Trivun smatra da Vlada Federacije “vlasnik svega 19,255 posto dionica” nema legitimitet da traži smjenu uprave kompanije.

“Stoga, očito je da je prijavljeni na ovaj način prekoračio granice svojih službenih ovlašćenja, zloupotrijebio službeni položaj i položaj moći, te ozbiljnom prijetnjom pokušao nanijeti štetu podnosiocu prijave i društvu Bosnalijek”, navodi se u krivičnoj prijavi gdje se kao dokazi pojavljuju novinski članci, javne izvjave i intervjui.

Nikšić je u prijavu optužen za zloupotrebu položaja i iznudu. U isto vrijeme Finansijska policija i tužilaštva istražuju poslovanje Bosnalijeka koje godinama odobrava Trivun.

Naredna Skupština Bosnalijeka zakazana je za 7. juli i na njoj će se birati novi članovi Nadzornog odbora od kojih će zavisiti da li će Arslanagić ili njegov kandidat i dalje biti na čelu najprofitabilnije domaće farmaceutske kompanije.

(zurnal.info)