U čijem interesu radi Agencija za bankarstvo:Vlada Federacije ne smije da donese moratorij na kredite, jer banke na dozvoljavaju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

U čijem interesu radi Agencija za bankarstvo: Vlada Federacije ne smije da donese moratorij na kredite, jer banke na dozvoljavaju

Kada je u pitanju moratorij na kredite, bezobrazluk banaka u Bosni Hercegovini vrijeđa zdrav razum. Mišljenje Agencije za bankarstvo FBiH, koja trenutno striktno prati stavove banaka oličenih u Udruženju banaka BiH, ne može biti jače od zahtjeva Vlade. Smije li premijer Novalić dopustiti bankama da odlučuju o moratoriju na kredite umjesto Vlade?

Vlada Federacije ne smije da donese moratorij na kredite, jer banke na dozvoljavaju
Berislav kutle, direktor Udruženja banaka BiH; FOTO: ubbih.ba

Iako je samo u Federaciji Bosne i Hercegovine do 25. marta više od 7.000 radnika dobilo otkaz, a svakim danom sve više i više radnika ostaje bez posla, Vlada Federacije ne uvodi moratorij na kredite jer ne dozvoljavaju banke. Neke od banaka već su iskoristile pandemiju koronavirusa  da neke od usluga poskupe za skoro sto procenata. Primjera radi, mjesečna provizija za vođenje računa za pravna lica u FBiH u Raiffeisen banci u februaru 2020. godine iznosila je 10 KM. Već u martu provizija za vođenje računa povećana je na 19.90 KM!

Ubrzo nakon što je u medijima objavljena informacija i žalbe korisnika oglasili su se i iz Raiffeisen banke navodeći da će izvršiti povrat više naplaćenih naknada.

Da li je stav jedne Agencije i jednog udruženja jače od zahtjeva Vlade FBiH? Kada je u pitanju moratorij na kredite očigledno da jeste jer su sva odlučivanja vezana za odgodu kredita prepuštena Udruženju banaka, odnosno bankama. 

Direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle u izjavi za N1 televiziju objasnio je zašto banke ne daju moratorij na kredite. Njegovo objašnjenje je pravi primjer bezobrazluka koji vrijeđa zdrav razum.

Moratorij koji je uveden u Srbiji ne bi bio dobar kod nas jer bi oni koji imaju redovne prihode, kojima se ništa nije promijenilo sa ta tri mjeseca nevraćanja, sami sebi napravili problem jer bi imali zaostaka tri rate, ili ne znam koliko, a nemaju potrebe za njim. Ovaj model koji je u BiH je gotovo identičan modelu Hrvatske koja je u Evropskoj uniji, kazao je Kutle.

Za direktora Udruženja banaka moratorij u Srbiji nije dobar zato što banke niko nije pitao može li se uvesti moratorij već je Vlada donijela odluku da se odgađaju otplate svih kredita na 90 dana. Odluku Vlade u Srbiji, zamislite, čak i banke moraju poštivati. Samo u Bosni i Hercegovini Vlada entiteta ima zahtjev koje banke slobodno mogu odbiti.

Direktor Kutle ide i korak dalje pa kaže da svi oni kojima se ništa nije promijenilo odgodom plaćanja kredita sami sebi bi napravili problem. Jedini kojima se ništa nije promijenilo za vrijeme pandemije su upravo banke. Njima čak ne bi bio apsolutno nikakav problem da se odgodi plaćanje kredita na 90 dana. Upravo sve ove banke koje su članovi Udruženja banaka BiH imaju jedne od najvećih kamatnih stopa u regionu. 

Najbolje to pokazuju prihodi banaka od kamata na kredite. Samo pet članica Udruženja u 2018. godini imale su ukupni prihod od kamata na kredite 424, 8 miliona KM!

Kutleovo poređenje Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom koja je u Evropskoj uniji još je besmislenije.

U vanrednim okolnostima besmisleno je i mišljenje Agencije za bankarstvo FBiH. Potrebno je naglasiti da  rad Agencije skoro u potpunosti finansiraju banke. Samo u 2018. godini Agencija je od naknada banaka imala prihod u iznosu od 13.142.652 KM.

Samo u 2018. godini 8,3 miliona maraka ova agencija je isplatila za plate zaposlenima. Pored plata, za naknade zaposlenima isplaćeno je više od 750 hiljada maraka a za putne troškove 387 hiljada maraka. Podsjetit ćemo javnost da je to ista institucija koja je 2017. godine optuživale medije da vrše pritisak na njen rad jer su tražili informacije o plaćama zaposlenih u Agenciji. Prosječna neto plata u ovoj instituciji tada je iznosila 3.170 KM!

Iz Agencije za bankarstvo FBiH tada su izvjestili javnost kako građane ne trebaju interesovati imena i prezimena te plaće njihovih uposlenika s obzirom na to da je riječ o informacijama koje ne predstavljaju javni interes.

U čijem interesu radi Agencija u vrijeme pandemije nije teško zaključiti. 

(zurnal.info)