SIPA PRIJAVILA NEDIMA UZUNOVIĆA:Vladine dionice u Bosnalijeku kupili parama Bosnalijeka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

SIPA PRIJAVILA NEDIMA UZUNOVIĆA: Vladine dionice u Bosnalijeku kupili parama Bosnalijeka

Osim Uzunovića, SIPA je prijavila Heinza Karta Rendolfa iz Njemačke, Horsta Michaela Baiera iz Češke, Šaifa Udina Alvia iz Pakistana, Mangilal Kalani iz Indija, tri off shore kompanije koje su koristištene za transakcije

Vladine dionice u Bosnalijeku kupili parama Bosnalijeka

Direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović prijavljen je Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je bio na čelu organizirane kriminalne grupe koja je 2016. godine novcem te  kompanije, preko off shore firme, kupila 673 hiljade dionica Bosnalijeka od kojih je dio bio u vlasništvu Vlade Federacije BiH. 

Prema informacijama Žurnala, osim Uzunovića, SIPA je prijavila Heinza Karta Rendolfa iz Njemačke, Horsta Michaela Baiera iz Češke, Šaifa Udina Alvia iz Pakistana, Mangilal Kalani iz Indija, tri off shore kompanije koje su koristištene za transakcije. 

FIRMA CLOSE VILLE

Kriminalne aktivnosti započele su u Češkoj, kada 2016. godine ova grupa u Pragu osniva firmu Close Ville. Odmah nakon toga, direktor Bosnalijeka potpisuje ugovor prema kojem će firma iz Češke vršiti naplatu potraživanja iz Rusije, koja su, inače,  redovno plaćana Bosnalijeku.  U pitanju su potraživanja u iznosu od 23,8 miliona maraka od kompanija Protek Moskva i Puls Khimki.  

“Strane su se”, piše u Ugovoru , “usaglasile da Close Ville zadržava proviziju u iznosu od 10 posto”.

 Ovaj ugovor, međutim, uopće nije arhiviran u Bosnalijeku,  a firma iz Češke je na početku zadržavala kompletna Bosnalijekova potraživanja iz Rusije. 

“Tek nakon što je SIPA započela kontrolu poslovanja  Bosnalijeka, firma iz Češke je počela prebacivati dio novca naplaćenog iz Rusije preko Sberbanke”, piše u dokumentima dostavljenim Tužilaštvu BiH.  

Firma iz Praga je na taj način zadržala 5,2 miliona maraka, koje je početkom 2017. Godine prebacila na račun kompanije KBC Malta. 

“Kako bi prikrili porijeklo novca, prijavljeni su obavili niz transakcija na osnovu ranije sklopljenih ugovora o posudbama”, utvrdila je SIPA.

Tako je novac iz Češke prebačen u Rusiju, potom Švajcarsku, zatim na Bermude, te na kraju na Maltu, na račun  koji je otvorila firma KBC EURO CREDIT CAPITAL LIMITED. Tim novcem, KBC Malta kupuje 673 hiljade dionica Bosnalijeka, te postaje vlasnik 24,23 posto ove kompanije.      

IMPERIA PHARM

Upravo je firma KBC Malta bila ključni partner Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića kada je krajem 2016. godine,  preko Sarajevske berze,  prodat državni udio u Bosnalijeku.  Vlada tada nije saopćila da su dionice prodate off shore kompaniji, ali je objavom rješenja Komisije za vrijednosne papire objelodanjeno da se radi o off shore kompaniji KBC Malta kojom rukovodi Uzunovićev partner Mangilal Kalani,  koji je u suštini samo formalni vlasnik. 

Na skoro identičan način se,  podsjećamo,  firma Haden dokopala dionica Bosnalijeka. Međutim, te transakcije su obavljene za vrijeme Vlade Nermina  Nikšića koji u bliskim vezama sa Uzunovićem. U posao sa Hadenom,  osim Uzunovića i Nikšića bila je uključena i firma Imperia Pharm iz Rusije. Vlasnik te Imparia pharma je Sergei Matviyenko, sin Valentine Matviyenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta koja je nedavno izazvala skandal u Parlamentu BiH,  negirajući institucije BiH. 

(zurnal.info)