Inspekcija demantovala ministra Kazazovića:Vrtić Kids Land nije poslovao po Zakonu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Inspekcija demantovala ministra Kazazovića: Vrtić Kids Land nije poslovao po Zakonu!

Ovim nalazom je kantonalna inspekcija demantovala ministra obrazovanja KS, Elvira Kazazovića, koji je medijima rekao da “Vrtić posluje i radi sasvim legalno, iako je bilo ličnih sukoba između radnice koja je otpuštena i sadašnje Uprave”

Vrtić Kids Land nije poslovao po Zakonu!
FOTO: Adi Kebo/Zurnal.info

Prosvjetna inspekcija Kantona Sarajevo utvrdila je da je privatni vrtić Kids Land otpočeo sa radom prije upisa u registar Ministarstva obrazovanja i sudski registar, te da se u vrtiću ne vodi propisana dokumentacija i evidencija.

Ovim nalazom je kantonalna inspekcija demantovala ministra obrazovanja KS, Elvira Kazazovića, koji je medijima rekao da “Vrtić posluje i radi sasvim legalno, iako je bilo ličnih sukoba između radnice koja je otpuštena i sadašnje Uprave”.

Zbog ovih povreda Zakona, prosvjetni inspektor će izdati prekršajne naloge predškolskoj ustanovi i odgovornom licu.U istoj izjavi za medije, ministar Kazazović je tvrdio da su inspekcije pokušaj osvete bivše direktorice i odgajateljice koja je “otpuštena jer je maltretirala jedno dijete”. Žurnal je u posjedu dokumenta koji potvrđuje da odgajateljica nije otpuštena, već je dala ostavku šest dana prije nastanka snimka na kojem, navodno, maltretira dijete.

U vrtiću je, osim prosvjetne inspekcije, nadzor izvršila i savjetnica za predškolsko obrazovanje iz Prosvjetno-pedagoškog zavoda, Ismeta Brajlović. Iz ove ustanove nam je potvrđeno da je Izvještaj o obavljenom stručnom nadzoru upućen Ministarstvu obrazovanja KS. Žurnal je uputio zahtjev Ministarstvu za dostavljanje ovog izvještaja u kojem su, kako je za medije ranije izjavila Ismeta Brajlović, navedene brojne nepravilnosti u radu ovog vrtića i uslovima u kojima djeca borave.

Iako smo prije više od mjesec dana uputili zahtjev za pristup informacijama Ministarstvu obrazovanja KS, tražeći uvid u spis o registraciji ovog vrtića i kopiju rješenja komisije o ispunjavanju uslova za rad, nismo dobili nikakav odgovor. Još uvijek nemamo pismeni dokaz o tome ko je odobrio rad vrtiću za koji jedina savjetnica za predškolski odgoj u Kantonu smatra da ne ispunjava uslove iz Pedagoških standarda ni godinu dana nakon početka rada.
 
Žurnal je ranije ukazao da je vrtić u prvih sedam mjeseci rada poslovao protivno odredbama Zakona o predškolskom odgoju. Zakon propisuje da se nakon prethodno dobijene saglasnosti Vlade, predškolske ustanove moraju prvo upisati u registar Ministarstva obrazovanja, a tek onda u sudski registar, nakon čega stiče status pravnog lica. Privatni vrtić Kids Land se prvo uspisao u sudski registar, 06. avgusta 2015. godine, a u registar Ministarstva tek 11. februara ove godine. Ugovore sa jednim brojem roditelja, vrtić je postpisao krajem jula 2015. godine, iako nije imao status pravnog lica.

(zurnal.info)