Kino Žurnal:WE STEAL SECRETS: The Story of WikiLeaks
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

WE STEAL SECRETS: The Story of WikiLeaks

Dokumentarac prati priču o Julianu Assangeu i WikiLeaksu, sa svim učesnicima te priče, od samih početaka pa sve do raspada organizacije i bijega Assangea. Gibney je odlično uspio da odgovori na sva najbitnija pitanja i dileme o slučaju WikiLeaksa

SdezJrNaL70

Zašto gledati: Bilo da znate sve o slučaju WikiLeaks ili ste o tome samo načuli u vijestima, dokumentarac Alexa Gibenya je vrhunski ispričana priča o privatnosti, istini o ratu u Afganistanu i Iraku i borbi jednog čovjeka da zauvijek promijeni poimanje državnih tajni – film za koji vrijedi odvojiti dva sata. Gibney paralelno priča priču o promjenama Juliana Assangea od osnivanja WikiLeaksa do skrivanja u ambasadi Ekvadora u Londonu, unutrašnjim borbama vojnika Bradleya Manninga i dilemama novinara prilikom saradnje sa Assangeom.

O čemu se radi: Dokumentarac prati priču o Julianu Assangeu i WikiLeaksu, sa svim učesnicima te priče, od samih početaka pa sve do raspada organizacije i bijega Assangea. Gibney je odlično uspio da odgovori na sva najbitnija pitanja i dileme o slučaju WikiLeaksa.

Obrati pažnju: Gibney je istinski majstor za raspetljavanje i najzamršenijih priča. Ukoliko ste ikada imali dilema da li je optužnica protiv Assangea u Švedskoj namještaljka, na koji način je otkriven Bradley Manning i kako je on došao do podataka te o samome Assangeu, ovaj dokumentarac će svakako riješiti ove i sve ostale dileme koje imate o slučaju WikiLeaks.

Premotati: Izjave vladinih zvaničnika jako su loša opravdanja za dokaze koje film iznosi. Njihove rečenice su uopštene i ne donose ništa novo pa se svakako mogu preskočiti.

Ponoviti: Početak filma je jedna od najboljih “udica” koje dokumentarac može imati i koje vas tjeraju na dalje gledanje filma. Priča o nemoći velikih vladinih organizacija pred nekolicinom mladih programera i počecima osnivača WikiLeaksa savršen je uvod u priču o najvećem otkrivanju informacija u historiji najmoćnije sile svijeta.

Ekipa: Julian Assange, Chelsea (Bradley) Manning, Adrian Lamo, Timothy Douglas Webster, Michael Hayden, James Ball, Smári McCarthy

Režiser: Alex Gibney

Scenarij: Alex Gibney 

Producenti: Sam Black, Alexis Bloom, Javier Alberto Botero, Blair Foster, Jemima Khan, Marc Shmuger

Trajanje: 130 minuta

(zurnal.info)