INTERNACIONALNI UNIVERZITET U GORAŽDU:Za godinu specijalizacije naplaćivali 26.000 eura od italijanskih studenata

Istražujemo

INTERNACIONALNI UNIVERZITET U GORAŽDU: Za godinu specijalizacije naplaćivali 26.000 eura od italijanskih studenata

Samo u studijskoj godini 2021/2022. više od 260 studenata iz Italije upisalo je studije na fakultetu u Goraždu preko Odsjeka za europske studije Jean Monnet dok je specijalizacija koštala 26.000 eura po godini

Za godinu specijalizacije naplaćivali 26.000 eura od italijanskih studenata
Foto:Adi Kebo/zurnal.info

Odsjek za evropske studije Jean Monnet, pod kontrolom Salvatorea Messine, italijanskim studentima naplaćivao je i do 26.000 eura po godini za studiranje na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu. Italijanskim studentima naveli su da je omogućeno studiranje na daljinu s tim da su praksu mogli obavljati na Kliničkom centru u Sarajevu, Kantonalnoj bolnici u Zenici ili u nekoj od klinika u Italiji.

Ponudu obuke koju koordinira Odsjek za evropske studije "Jean Monnet" provode partnerski univerziteti u Bosni i Hercegovini; na kraju studija, student stiče profesionalnu univerzitetsku kvalifikaciju koja stoga ne zahtijeva državni ispit za obavljanje struke u Italiji. Sve univerzitetske kvalifikacije koje su izdali partnerski univerziteti primaju se u proceduru ekvivalencije u Italiji u skladu sa Zakonom”, naveli su iz Odsjeka za europske studije Jean Monnet u pozivu na prijavu italijanskih studenata da studiraju online u BiH.

Partnerski univerzitet u BiH bio je Internacionalni univerzitet u Goraždu. Salavatore Messina ranije se u medijima u Italiji predstavljao kao čelni čovjek ovog univerziteta. Polovinom 2022. godine Messina je u Goraždu promovirao oko 60 diplomanata fizioterapije, Italijana koji su studirali na ovaj način.

Samo u studijskog godini 2021/2022. više od 260 studenata iz Italije upisalo je studije na fakultetu u Goraždu preko Odsjeka za europske studije Jean Monnet. Odsjek za europske studije nudio je, između ostalog, studij medicine, stomatologije i farmacije u trajanju od 6 godina po cijeni od 20.000 eura godišnje, studij veterine po cijeni od 15.000 eura godišnje, a fizioterapija je koštala 12.000 eura po godini.

Dok su u Italiji varali studente, u BiH su regularno prodavali diplome. Pisali smo ranije o lažnim diplomama doktora stomatologije koje je izdavao Internacionalni univerzitet u Goraždu.

Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenataInternacionalni univerzitet u Goraždu Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata

Osim osnovnog studija nuđena su i 35 smjera za specijalizaciju za diplomce medicine, stomatologije ili veterinarske medicine. Cijena specijalizacija koštala je 26.000 eura po godini.

Anestezija i reanimacija (5 godina), Interna medicina (5 godina), Hitna medicina (5 godina), Opća hirurgija (5 godina), Pedijatrija (5 godina), Ortopedija (5 godina), Urologija (5 godina), Ginekologija i akušerstvo (5 godina), Kardiohirurgija (5 godina), Medicinska onkologija (5 godina), Plastična, rekonstruktivna i estetska hirurgija (5 godina), Maksilofacijalna hirurgija (5 godina), Termalna medicina (5 godina), Sportska medicina i tjelovježba (4 godine), Kardiologija i bolesti kardiovaskularnog sistema (4 godine), medicina rada (4 godine), Radiodijagnostika (4 godine), Dječja stomatologija (3 godine), Oralna hirurgija (3 godine)”, samo su neke od specijalizacija koje su nuđene italijanskim studentima.

Da su im diplome koje su dobili od Internacionalnog univerziteta u Goraždu bezvrijedne italijanski studenti su saznali kada su pokušali dobiti licence za rad u BiH. Podsjetimo, polovinom avgusta prošle godine Komora zdravstvenih tehničara svih profila odbila je izdati licence za rad za 86 italijanskih studenata sa diplomama Internacionalnog univerziteta u Goraždu zbog brojnih nepravilnosti i sumnje u vjerodostojnost diploma. Neke od tih diploma potpisao je i Salvatore Messina kao rektor Internacionalnog univerziteta u Goraždu iako to nikada, bar zvanično, nije bio.

Radi se o osobama koje su godišta od 1999. do 1945. godine i svi su tvrdili da su na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu završili Fakultet zdravstvenih studija, smjer fizioterapije, a u skladu sa četverogodišnjim nastavnim planom i programom na italijanskom jeziku koji je kao takav odobren od kantonalnog ministarstva BPK. Praktičnu nastavu su, prema njihovim tvrdnjama, obavili u bolnicama u Italiji.

Internacionalni univerzitet u Goraždu traži akreditaciju DOK IZ TUŽILAŠTVA ŠUTE O PRODAJI DIPLOMAInternacionalni univerzitet u Goraždu traži akreditaciju

Ubrzo nakon toga Žurnal je objavio da je jedan od navedenih italijanskih studenata sa diplomom Internacionalnog univerziteta u Goraždu, dobio potvrdu o stažiranju u Domu zdravlja u Tuzli, uvjerenje o položenom stručnom ispitu od Ministarstva zdravstva TK i licencu za samostalan rad od Komore zdravstvenih tehničara TK.

 

Ista osoba je dobila potvrdu o stažiranju u Javno zdravstveno-nastavnoj ustanovi Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla za period od 19. 10. 2022. do 18. 04. 2023. godine.

Imenovani je nakon završenog školovanja stekao stručno zvanje Bachelor (Bakalaureat) fizikalne terapije, a što se po planu i programu pripravničkog staža za zdravstvene radnike sa završenim fakultetom zdravstvenih studija tretira kao diplomirani fizioterapeut“, stoji u potvrdi izdatoj 21. aprila prošle godine.

Izvori Žurnala tada su naveli da je sasvim sigurno da ovaj državljanin Italije u pomenutom periodu nije stažirao u Domu zdravlja, te da nema potvrde o prelasku granice u datom period.

Uhapšena bivša i sadašnja uprava Univerziteta

Nakon hapšenja bivše i sadašnje uprave Internacionalnog univerziteta u Goraždu izdat je nalog za hapšenje i Salvatorea Messine. Italijanski mediji navode da se Messina javio novinarima italijanske La Repubblice ne želeći da otkrije gdje se trenutno nalazi ali i da očekuju da BiH proslijedi nalog za hapšenje italijanskim istražnim organima.

SIPA je jučer vršila pretrese u Goraždu, Sarajevu, Zenici i Travniku. Iz Tužilaštva BiH, koje vodi ovu istragu, kratko su saopćili da je akcijom obuhvaćeno više fizičkih i pravnih osoba, te da se istražne aktivnosti odnose na procesuiranje nezakonitosti s kojim se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH, a odnose se na krivična djela nezakonitog izdavanja univerzitetskih diploma i pranja novca.

Pretresi zbog lažnih diploma sa Univerziteta u GoražduNakon pisanja Žurnala Pretresi zbog lažnih diploma sa Univerziteta u Goraždu

Pretresali su se objekti svih osoba koje su na bilo koji način povezane sa ovim Univerzitetom, osnivača, nekadašnjih vlasnika, bivšeg generalnog sekretara Melvedina Jašarevića, bivšeg rektora... Jedna od osoba čiji su objekti pretreseni jeste i Kaja Imširović, koja je donedavno bila direktorica firme European education, research and development iz Zenice. Univerzitet je sa ovom firmom, čiji su osnivači djeca sicilijanskog profesora Salvatore Guiseppe Maria Messina, za kojeg se sumnja da je glavni organizator preprodaje lažnih diploma iz medicinske struke, imao ugovor o saradnji i preko njih su u BiH dovodili italijanske studente.

Uhapšeni su Edina Brutus, koja je bila među osnivačima Internacionalnog univerziteta u Goraždu, bivši rektor ove visokoškolske ustanove Hajriz Bećirović i bivši sekretar Univerziteta Melvedin Jašarević te Kaja Imširović iz Zenice i Damir Žuga, bivši ministar obrazovanja BPK Goražde.

(zurnal.info)