Udri po sirotinji:Zaposleni u Elektroprivredi BiH protestuju zbog rudarske nezasitosti!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

Udri po sirotinji: Zaposleni u Elektroprivredi BiH protestuju zbog rudarske nezasitosti!

Radnici Elektroprivrede održali su kratki protest podrške generalnom direktoru. Za razliku od rudara, zaposlenima u Elektroprivredi nisu kasnile plate a ni topli obrok, nisu morali štrajkovati glađu da bi im poslodavac uplatio doprinose, nisu im prijetili niti ih ucjenjivali direktori i sindikati...

Zaposleni u Elektroprivredi BiH protestuju zbog rudarske nezasitosti!
Foto: Adi Kebo (zurnal.info)

 

Nakon što su rudari svih sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH obustavili proizvodnju tražeći, između ostalog, i smjenu generalnog direktora, svoj kratki protest održali su danas i radnici Elektroprivrede. Oni, s druge strane, pružaju punu  podršku direktoru Admiru Andeliji a rudarske zahtjeve nazivaju neutemeljenim... Razlika u stavovima zaposlenih u koncernu drastična je kao i njihov status u njemu. Dok su jedni redovno primali plate i sve moguće naknade, drugi su se za svoja prava borili štrajkujući glađu.  

Podsjetimo, u prošloj godini za troškove plata i ostalih primanja zaposlenih u EPBiH potrošeno je 174.240.997 KM. Od toga za troškove plata i naknada plaća zaposlenima isplaćeno je 149.547.003 KM, za troškove ostalih primanja i naknada prava zaposlenih - topli obrok, prevoz, regres i drugo isplaćeno je 23.980.056 KM, za troškove službenih putovanja 122.229 KM i troškove ostalih naknada 591.709 KM. Najviša neto plata isplaćena u 2020. godini u Elektroprivredi BiH iznosila je  4.785 KM, najniža 830 KM, dok je prosječna neto plata  iznosila 1.817 KM. Stoga podrška zaposlenih direktoru Elektroprivrede BiH ne treba da iznenađuje.

Za razliku od rudara, zaposleni u Elektroprivredi niti jednom ove, a ni prethodnih godina nisu morali da brinu da li će im biti isplaćene plate. Rudari su svoje  decembarske plate dobili tek krajem januara, dok je zaposlenicima Elektroprivrede BiH uz decembarske plate isplaćen i regres u visini 50 posto prosječne neto plate. Ukupno u 2020. godini radnicima Elektroprivrede BiH isplaćeno je 2.045.293 KM regresa.

U februaru ove godine plate, topli obrok i svi doprinosi uredno su isplaćeni zaposlenima u Elektroprivredi BiH, za razliku od recimo,  rudara RMU Zenica. Oni su ostvarivanje svojih prava morali tražiti stupanjem u štrajk glađu.

 

 

Ni početkom marta ove godine zaposleni u Elektroprivredi BiH nisu morali u štrajk, dok je oko 300 rudara Rudnika Kreka u Tuzli obustavilo proizvodnju i stupilo u radnički neposluh zbog najavljenog otpuštanja radnika. Od 4.223 zaposlena u Elektroprivredi BiH niti jedan radnik nije otpušten.

 

 

Dvije hiljade rudara Rudnika uglja Kreka u Tuzli ponovo su krajem marta stupili u štrajk jer im plate kasne svaki mjesec a nisu im isplaćene ni pune plate i ostale naknade za februar. Ponovo zaposleni u Elektroprivredi BiH nisu imali sličnih problema. Plate i ostale naknade su redovno isplaćivani.

 

 

Zaposleni u Elektroprivredi, za razliku od rudara, nisu morali trpiti ni ucjene vlastitog sindikata. Kada su rudari Rudnika Kreka odlučili da tuže rudnike zbog neisplaćenih doprinosa dobili su prijetnje od sindikata. Iste te sindikalne organizacije tek su se 2021. godine dosjetile da trebaju biti podnijete krivične prijave protiv svih rukovodilaca u periodu od 2012. do 2017. godine, odgovornih za neplaćanje poreza i doprinosa. Za razliku od rudara, ti bivši direktori i rukovodioci su tužili rudnike i dobili tužbe. Kada su se za isto odlučili i rudari, sindikat je od uprave Rudnika Kreka za njih tražio sankcije. Dok su sindikalne organizacije prijetile rudarima, direktor Kreke je “apelovao” na radnike da se suzdrže od tužbi inače njihove kolege neće dobiti plate.

 

 

 

Ista praksa je i u drugim rudnicima. Tako su Uprava i Sindikat Rudnika Breza "zamolili" i pozvali “na savjesno ponašanje” 27 radnika, koji su tužili Rudnik - odustanite od tužbi, jer u protivnom neće biti isplaćene plate za hiljadu vaših kolega i rudnik će otići u stečaj. Radnici Elektroprivrede nisu imali ovih problema.

(zurnal.info)