Dva puta za dva politička smjera:Zašto je Goraždanska ulica toliko važna ministru Arnelu Isaku?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Dva puta za dva politička smjera: Zašto je Goraždanska ulica toliko važna ministru Arnelu Isaku?

Zašto je jedna zenička ulica odjednom toliko važna ministarstvu da ulaže 1,4 miliona maraka, pored niza saobraćajnica u kantonu? Igrom slučaja, ministar je tu nedavno sagradio kuću, a nekoliko stotina metara dalje, u istoj ulici je i sjedište zaštitarske firme u vlasništvu njegove majke

Zašto je Goraždanska ulica toliko važna ministru Arnelu Isaku?
Zenica

 

Objavio je ovih dana ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak kako će ovo ministarstvo uložiti 1,4 miliona maraka u rekonstrukciju Goraždanske ulice u naselju Lukovo polje. Planirani su  kružni tok, pješačke staze, rasvjeta, autobuska stajališta i pride, najavi ministar, ovu će ulicu i njeno održavanje nakon prekategorizacije u potpunosti preuzeti ministarstvo!

Zašto je jedna zenička ulica odjednom toliko važna ministarstvu da ulaže 1,4 miliona maraka pored niza saobraćajnica u kantonu? Više je mogućih razloga.

Igrom slučaja, ministar je tu nedavno sagradio kuću, a nekoliko stotina metara dalje, u istoj ulici je i sjedište zaštitarske firme u vlasništvu njegove majke Amele, supruge ASDA političara Rame Isaka. Uzgred, izborna je godina, a familija Isak ima velike političke ambicije...

Paralelno sa navedenom ulicom, samo s druge strane pruge i puta M-17 je ulica Bistua Nuova koja vodi prema naselju Perin Han. Ista je nedavno rekostruisana, postavljen novi asfalt, vodovodna i gasovodna linija, slijedi i proširenje pješačke staze i jednog mosta. Sve je finansirano iz budžeta Grada Zenice. Igrom slučaja u navedenom naselju živi zenički gradonačelnik Fuad Kasumović.

Naravno, ulice treba obnavljati, no čudni su, priznaćete, kriteriji prioriteta. Godinama je bez prioriteta, primjera radi, ulica duž Gradskog groblja Crkvice. Na tih nekoliko stotina metara su rupe i ostaci nekadašnjeg asfalta, a iako brojni građani pohode ovo mjesto, ulica je potpuno zanemarena. Možda zeničkim političarima nije interesantna jer je na posljednjim lokalnim izborima ovdje najviše glasova dobio HDZ 1990?

 

 

 

Postoji još jedan detalj u traženju odgovora zašto ministarstvo želi ulagati milione u rekonstrukciju neke gradske ulice. Izvjesna Anela Isak namjerava graditi benzinsku pumpu i autopraonicu u zeničkom naselju Raspotočje, smještenu između rijeke Bosne i lokalne ceste.

 

 

Ministarstvo ministra Arnela Isaka je Aneli Isak izdalo urbanističku saglasnost, a nedavno je dobijena i vodna dozvola nadležne agencije. Slučajno ili ne, navedena investitorka ima isto ime i prezime kao i supruga ministra, a kao adresu je navela onu gdje je smještena zaštitarska agencija u vlasništvu porodice Isak.

 

 Arnel Isak (lijevo) i Fuad Kasumović

 

Za razliku od ne tako davnih vremena kada su se Kasumović i Isak utkrivali u tome ko će prikupiti više političkih poena na rekostrukcijama cesta, o čemu je Žurnal pisao, ministar je u posljednje vrijeme u “aktivnoj i miroljubivoj koegzistenciji” sa gradonačelnikom. Mogući razlog ove iznenadne “ljubavi” jeste što za izgradnju navedene praonice i benzinske pumpe, što je u nadležnosti kantonalnog ministarstva, dio saglasnosti ipak treba dati i Grad Zenica. Potrebno je, ako već nije, "ucrtati" da je na tom mjestu planirana benzinska stanica, a niko bolje od Fuada Kasumovića ne poznaje metode brzog izdejstvovanja dozvola za gradnju benzinskih pumpi u Zenici.

(zurnal.info)