ČIJI JE OVO ASFALT:Za jedan kilometar obnovljene ceste, tri političke opcije preuzimaju zasluge
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

ČIJI JE OVO ASFALT: Za jedan kilometar obnovljene ceste, tri političke opcije preuzimaju zasluge

Tri političke opcije preuzimaju zasluge za rekonstrukciju dionice od 1,2 kilometra. To što je ostalih 17 kilometara u lošem stanju, nikog ne zanima

Za jedan kilometar obnovljene ceste, tri političke opcije preuzimaju zasluge
FOTO: zurnal.info

„Čija je ovo pjesma“ višestruko je nagrađivani dokumentarni film kojeg potpisuje redateljka Adela Peeva. Ona muzičare i stanovnike Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Bugarske ispituje o porijeklu jedne pjesme. Svi su listom odgovarali – to je izvorno naša pjesma, naš je narod zaslužan za njen nastanak, a svi ostali su je lažno prisvojili.

„Čiji je ovo asfalt“ mogao bi biti pandan ove priče, gotovo svakodnevne na bosanskohercegovačkoj političkoj estradi, naročito u izbornim godinama. Pogubnije od spoznaje da asfaltiranje nekoliko metara trotoara, poput onog ispred zgrade Predsjedništva BiH ili nekoliko stotina metara lokalne ceste postaje predmetom gromoglasne medijske eksploatacije, jeste svojatanje zasluga za isto.

Posljednji primjer imamo u Zenici. Okončanjem rekonstrukcije 1,2 od ukupno 18 km puta koji vodi prema 26 naselja sliva Babine rijeke, Seoca, Briznika, Arnauta, Babina pa sve do Puhovca, slijedile su stranačke samohvale kako su upravo oni zaslužni za uređenje dijela puta, kako kažu "konačno, nakon 25 godina“.

A-SDA se pohvalila urađenim putem svog ministra prostornog uređenja Arnela Isaka uz prethodne medijske najave kako „ministar Isak izdvaja milion maraka za sanaciju puta“.

 

 

 

Zasluge svojata i SDA, smatrajući da je ovo „njihov“ kanton, pa samim tim i novac iz budžeta.

 

 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je stanovnicima ovog područja uoći prošlih lokalnih izbora mnogo toga obećavao, pa je za „upliv“ kantonalnog novca kojim raspolažu SDA i dijelom A-SDA morao ubaciti i svoje zasluge.

 

s lijeva: gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, premijer ZDK Mirza Ganić i ministar prostornog uređenja Arnel Isak

 

Istina, afaltirano je iz gradskog budžeta i nekoliko kratkih dionica prema pojedinim naseljima ovog područja, za što je zasluge preuzeo Kasumović.

 

 

Zašto su za SDA, Kasumovića i A-SDA važna naselja sliva Babine rijeke? Na posljednjim lokalnim izborima Kasumović je za mjesto gradonačelnika nadmašio konkurenta iz SDA Naidina Ahmetspahića za oko 2200 glasova.

Na ovom području koje je slovilo kao „tvrda“ SDA glasačka baza, Kasumović je bio uspješniji. Babinski sliv ima oko 4700 glasača i jasno je da oni  mogu donijeti prevagu na narednim izborima, a za tako nešto treba imati podlogu u „održanim obećanjima“. Zato politički rivali koriste rekonstrukciju puta za političku samopromociju na račun budžetskog novca.

To što se radi o rekonstrukciji dionice duge samo 1,2 kilometra, a da je ostalih 17 u izuzetno lošem stanju, ostaje u drugom planu.

 

preko rupa do asfalta

Zato u danima kada se ne mogu poput gradonačelnika pohvaliti asfaltiranjem, pojedinim srankama dobro dođe i zahvala na projektu - ugradnje nadzorne kamere.

 

 

Naravno, građanima ovakva međustranačka „takmičenja“ mogu samo koristiti, ali problem je što su u pozadini samo interesi stranaka. Da je drugačije, mještani primjera radi Gundulićeve ulice u Zenici, izuzetno frekvetne jer je tu i Gradsko groblje Crkvice, ne bi godinama uzalud molili za asfaltiranje nekoliko stotina metara njihove ulice prepune rupa. No, problem očito predstavlja što zeničkim političarima nisu interesantni. Na posljednjim izborima ovde je najviše glasova za Gradsko vijeće dobio HDZ 1990....

 

 

(zurnal.info)