Dok čekamo odgovore:Zašto sam ispisala dijete iz vrtića Kids Land

Istražujemo

Dok čekamo odgovore: Zašto sam ispisala dijete iz vrtića Kids Land

Prvi tekst o stanju u "najboljem sarajevskom vrtiću" već je dao rezultate. Kids Land večeras ima prvi roditeljski sastanak od septembra prošle godine. Možda čak i formiraju Vijeće roditelja koje će izabrati svog predstavnika u Upravnom odboru

Zašto sam ispisala dijete iz vrtića Kids Land
FOTO: Adi Kebo/Žurnal.info

Moje dijete je godinu dana išlo u vrtić “Kids Land”. U petak, posljednjeg dana jula, podnijela sam zahtjev za ispis. Čini mi se na isti datum kada sam potpisala ugovor sa Kids Landom. Kao razlog, navela sam nezadovoljstvo. Žao mi je što nisam napisala “nezadovoljstvo upravom”.

Do prije nekoliko mjeseci, za taj vrtić bih stavila ruku u vatru. Bila sam prezadovoljna – dijete je s radošću išlo u vrtić, ljubav za “teljice” se vidjela u očima, kao i ljubav “teljica”. Bila sam sigurna da mi je dijete u dobrim rukama. Viroze, bakterije, osipi, čest kašalj... ništa što nije pogodilo bilo koje drugo dijete koje ide u bilo koji drugi vrtić, javni ili privatni.

Od avgusta prošle godine do kraja jula ove godine, imali smo jedan roditeljski sastanak na kojem su prisustvovali svi roditelji djece iz te odgojne grupe. Tada nam je rečeno da je naše dijete, iako tada još nije imalo dvije godine, prebačeno u stariju jasličku grupu, jer je samostalno.

Onda smo jednog ponedeljka ujutro doveli dijete u vrtić.

- Više nije u mojoj grupi, rekla nam je učiteljica.

Tek tako, bez prethodne najave, nakon pola godine, dijete je prebačeno sada već u treću grupu.

Na moj upit, Amela Čengić mi je pismeno odgovorila da je to bila preporuka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. U kasnijem razgovoru sa njom i tadašnjom direktoricom Elmom Džafić, mom suprugu i meni je rečeno da su iz Ministarstva savjetovali da se grupe formiraju po godištu djece. Također nam je rečeno da je vrtićki psiholog savjetovao da je dobro da se djeca ne vezuju za učiteljice.

Nisam psiholog i neću se miješati u njihove savjete. Reći ću samo da se i danas sjećam svojih učiteljica, Azre i Marte, iako sam u vrtić išla 1984. godine. A koliko je uvjerljiv argument da Ministarstvo savjetuje pojedinačne vrtiće kako da formiraju odgojne grupe ostavljam čitaocima.

Tek kasnije sam saznala da je pravi razlog za formiranje nove grupe bio taj što je u “starijoj jasličkoj” bilo čak 40 djece i samo dvije odgajateljice. Dobila sam i fotografije stvarnog stanja u vrtiću. Dio je objavljen na Žurnalu.

Tada sam shvatila da sve ono što nam je uprava govorila o stanju u vrtiću nije istina. Tek tada mi je postalo jasno zašto moje dijete traži da pije vode i jede čim izađe iz vrtića. Dugo sam to, naivno, pripisivala tome da je dijete “slatkohrano”, jer “sve je bilo uredu, super je jelo, evo samo što je pojela užinu”. Postao je jasan i kašalj, za koji nam je pedijatrica rekla da je alergijski, a koji se pojačavao nakon boravka u vrtiću.

Počela sam čitati Zakon o predškolskom odgoju i Pedagoške standarde. Prvih sedam mjeseci, vrtić nije radio u skladu sa Zakonom. Za sada još uvijek nisam dobila broj inspekcija u vrtiću za 2015. godinu. Razlog su godišnji odmori. Na godišnjem odmoru je i Ismeta Brajlović, stručna savjetnica za predškolski odgoj u Prosvjetno-pedagoškom zavodu, sa kojom namjeravam razgovarati.

U ovoj godini, sanitarna inspekcija je posjetila vrtić jednom, i to prije nekoliko dana. Bila je to redovna sanitarna kontrola, jedna od dvije godišnje, koliko ih inspekcija fizički može izvršiti. Nalaz je bio zadovoljavajući, ali su iz inspekcije ipak naglasili da “redovno, u izvještajima koje dostavljamo nadležnom ministarstvu, ističemo nedostatak podzakonskih akata kojima se decidno propisuju elementi inspekcijskog nadzora, kao i konkretne nadležnosti sanitarnih inspektora, posebno u predškolskim ustanovama i igraonicama”. Dezinfekcija se vrši češće nego što je propisano. Dezinsekcija i deratizacija nije spomenuta.

Drugih inspekcija, osim jedne usmjerene inspekcije rada, nije bilo.

Kao novinar, čekam informaciju i od MUP-a Kantona Sarajevo o broju krivičnih prijava podnesenih zbog dešavanja u Kids Landu od polovine juna do danas. Krivične prijave su podnošene protiv bivših uposlenika, ali i protiv Amele Čengić kao osnivača.

Čekam još mnogo odgovora, od načina izbora upravnog odbora, preko kvalifikacija ljudi koji su zaposleni kao odgajatelji, do sastava komisije koja je dala suglasnost za rad vrtića.

Prvi tekst je već dao rezultate. Kids Land večeras ima prvi roditeljski sastanak od septembra prošle godine. Možda čak i formiraju Vijeće roditelja koje će izabrati svog predstavnika u Upravnom odboru.

Tekst o stanju u vrtiću Kids Land

(zurnal.info)