Etičke komisije i zloupotrebe djece:Zavjera podmukle zastupnice ili sistemsko zlostavljanje?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Etičke komisije i zloupotrebe djece: Zavjera podmukle zastupnice ili sistemsko zlostavljanje?

Djeca su najdostupniji i najjeftiniji predizborni resurs, kako lidera SBB-a, tako i većine ostalih političkih stranaka u BiH

Zavjera podmukle zastupnice ili sistemsko zlostavljanje?
FOTO: kakanjlive.com

Klub SBB-a u Parlamentu FBiH podnio je prijavu Etičkoj komisiji Parlamenta protiv šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić zbog objavljivanja fotografija na kojoj se nalaze vezani štićenici zavoda u Pazariću. Zastupnica Ćudić je, smatraju u SBB-u, morala obavijestiti roditelje, tužilaštvo i policiju prije objavljivanja slika. Ćudić je objavila da je prijava Komisije uslijedila nakon što je na zadnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputila niz pitanja u vezi provođenja mjera zaštite štićenika u Zavodu.

Sabina Ćudić više puta je u svojim istupima naglasila da je dokumentaciju koju posjeduje predala tužilaštvu i policiji. Ako je prekršila etičke kodekse, treba biti sankcionisana. 

Ipak, SBB-ova prijava licemjerna je iz više razloga. Upravo su djeca najdostupniji i najjeftiniji predizborni resurs, kako lidera SBB-a, tako i većine ostalih političkih stranaka u BiH. U vrtićima, školama, parkićima i igralištima, na obilježavanjima godišnjica, otvaranju šoping centara… Posebno su kvalitetan i vrijedan potencijal djeca iz manjinskih skupina. Odaberete desetak, naprimjer, romske djece školske dobi, ugostite ih u općini jednom ili dvaput godišnje, uručite paketić i ruksak. Za malo novca, truda i vremena priskrbite imidž brižnog načelnika. 

Ili, još bolje, na početku školske godine djeci podijelite besplatne udžbenike, koje, istina, ne plaćate vi iz svog džepa, ali to je manje važno i neće vas spriječiti da im na prigodnoj kartici uz ruksake napišete: Vaš darodavatelj, načelnik... taj i taj.  

Nezaštićena, djeca su na plakatima, u zagrljajima političkih kandidata, na fotografijama sa predizbornih skupova… I tada su SBB-u valjda simpatična i prihvatljiva. Svjedoče o boljoj budućnosti. I sigurno je da su lično lideri stranaka prikupili saglasnost sve i jednog roditelja za učešće njihovog djeteta u ovim značajnim događajima. 

Jasno je da se fotografije djece ne mogu i ne smiju objavljivati tek tako bez roditeljske dozvole. Ali na fotografijama iz Pazarića lica djece su zatamnjena, a one su u tom trenutku poslužile za više ciljeve: pomoć štićenicima koji žive u nehumanim uslovima i preko čijih leđa se bogate pojedinci iz Sistema. Od kojih su neki, gle čuda, članovi SBB-a. Ali to klubu SBB-a ne smeta. 
 Interesantno je podsjetiti na još jedan primjer dvostrukih aršina SBB-ovaca i SBB-ovkinja. 

Žurnal je pisao da je smijenjeni direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić prije nepune tri godine osuđen zbog fizičkog zlostavljanja tadašnje supruge.  

Kazna mu je, malo prije konkurisanja i imenovanja na direktorsku poziciju u Pazariću, brisana iz evidencije. Čim je ostao bez fotelje u Pazariću, Salić je ponovo zbrinut u Fondu za zaštitu okoliša. 

Fond za zaštitu okoliša godinama izdašno finansira projekte zastupnice Sanele Prašović-Gadžo, kojoj su zasmetale fotografije iz Pazarića. SBB-ov ministar Vesko Drljača i HDZ-ov Vjekoslav Mandić, koji su godinama dobijali izvještaje i znali za stanje u Pazariću, i dalje su cijenjene kolege. Bivši direktor Jasmin Ćerimagić? Pa niko nije kriv dok se ne dokaže, zar ne?

Ista Etička komisija amnestirat će odgovornosti Adisa Arapovića za njegovu objavu o silovanim ženama. Neka se izvini svima koji su se našli uvrijeđenima, zaključili su. 

A ko se i kada izvinio porodicama štićenika Pazarića? 

Plakala sam sedam dana kada sam vidjela fotografije”, reći će majka djeteta sa posebnim potrebama koje čak i nije smješteno u Pazariću. 

Treba joj reći da ne plače, nije to ništa istina. Nisu direktori, ministri, umjetnici i drugi maltretirali tu djecu u Pazariću. Nisu otimali od njih i stavljali u svoje džepove, kuće, kupatila i usta. Sve je to zavjera jedne podmukle zastupnice, a mi ćemo saznati kako i zašto baš sada. Jer je jedino to i važno. 

Da ne bude zabune, lica djece na fotografijama uz tekst zatamnio je Žurnal. 
(zurnal.info)