Nova uprava objavila:ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KS: U prošloj godini napravljen gubitak od 14 miliona KM!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KS: U prošloj godini napravljen gubitak od 14 miliona KM!

Samo na račun prekomjernog propisivanja lijekova planirani budžet probijen je za skoro sedam i po miliona KM, a dosta novca otišlo je i na isplate bolovanja na kojima su pojedini korisnici bilo po čak 6,9 ili 11 godina!

ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA KS: U prošloj godini napravljen gubitak od 14 miliona KM!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Gubitak u poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za prošlu godinu iznosi više od 14 miliona KM a uzrokovan je prekomjernim propisivanjem lijekova na recept, enormnim ulaganjem bez racionalnog utemeljenja, povećanjem troškova plata i drugih prava osiguranika.

Podatke je na pres konferenciji (na kojoj, treba napomenuti, nisu bila dozvoljena pitanja novinara) objavio novoimeni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kenan Crnkić.

-Po izvršenim detaljnim analizama konstatovali smo da je ukupan akumulirani deficit ZZO KS sa današnjim danom 28,4 miliona KM, jer Zavod ima obavezu vraćanja ostatka kredita iz 2012. godine u iznosu od 14,4 miliona KM. Deficit u ovom iznosu proizašao je evidentiranjem obaveze vraćanja prošlogodišnjeg kredita u januaru 2013. godine, naveo je.

Samo na račun prekomjernog propisivanja lijekova planirani budžet probijen je za skoro sedam i po miliona KM, a dosta novca otišlo je i na isplate bolovanja na kojima su pojedini korisnici bilo po čak 6,9 ili 11 godina!

Manje je ostvarenih prihoda od planiranih za iznos od 6,2 miliona KM a nova uprava smatra da je razloga više:

- Nedovoljna efikasnost Porezne uprave Federacije BiH kao nadležne institucije za kontrolu i prinudnu naplatu obaveza po osnovu doprinosa;

- Neisplaćene plaće budžetskim korisnicima u decembru 2013. godine što je imalo za posljedicu izostanak uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno manje naplaćeni prihod Zavoda od 3,4 miliona;

- Izražen veći stepen tolerancije prema velikim dužnicima u smislu odobravanja ovjere zdravstvenih knjižica i omogućavanja korištenja zdravstvene zaštite bez izmirenja zakonske obaveze (paušalna produženja na mjesec ili dva).

Iako  nije želio komentarisati odgovornost bivšeg direktora Farisa Gavrankapetanovića, Crnkić je rekao kako se planiranju nije pristupalo ozbiljno, te da izuzev obaveznih godišnjih finansijskih planova nisu rađene trogodišnje i petogodišnje finansijske projekcije koje su uobičajne u savremenoj menadžerskoj praksi velikih sistema i korporacija kao što je ZZO KS.

– Ukoliko se ovakav negativan trend nastavi da će ZZO KS već u julu 2015. godine imati ozbiljan problem ne samo sa solventnošću u smislu iskazanih gubitaka, nego i sa likvidnošću u smislu ispunjavanja preuzetih obaveza, te da bi mogle doći u pitanje isplate plata zdravstvenim radnicima, osnovnih materijalnih troškova kao i ispunjavanje najelementarnijih prava osiguranika na svim nivoima zdravstvene zaštite, pojasnio je i dodao:

-Šokiran sam zatečenim stanjem. Mislim da su se neke mjere trebale i morale dosta ranije poduzeti, žargonski rečeno trenutno nije 5 do 12 nego 12 i 15 u smislu poduzimanja odlučnih, energičnih i radikalnih mjera kako bi se prije svega zaustavili negativni trendovi, saniralo postojeće negativno stanje, stabilizirao sistem finansiranja zdravstvene zaštite i osiguranja te isti učinio dugoročno održivim, efikasnim, modernim i kvalitetnim.


Najavio je prve konkretne akcije po pitanju suzbijanja sistemske korupcije u zdravstvu, uvođenja reda i discipline, zakonitosti i transparentnosti po različitim osnovama i segmentima, ali o tome nije želio detaljnije govoriti u ovom trenutku.

(zurnal.info)