Vidimo se u čitulji:Zelene beretke našim novcem plaćaju osmrtnicu ratnom zločincu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Vidimo se u čitulji: Zelene beretke našim novcem plaćaju osmrtnicu ratnom zločincu!

Sarajevske vlasti stotine hiljada maraka doniraju udruženju Zelene beretke. Od tog novca ovo udruženje, između ostalog, plaća i osmrtnicu zločincu Mušanu Topaloviću Caci

Zelene beretke našim novcem plaćaju osmrtnicu ratnom zločincu!

Kada je u junu prošle godine Bakir Izetbegović obišao Kazane, mjesto stratišta sarajevskih civila srpske nacionalnosti,  izjavio je: 

„Tuga je što su nam se ovakve stvari dogodile. Evo odavde sa Kazana je veoma dobar pogled na masovno šehidsko groblje na Kovačima. Treba činiti sve da se ovakve stvari više nikada nikome ne ponove", kazao je Bakir Izetbegović.

Tamo gdje je Izetbegović mlađi uputio sjetan pogled sahranjen je Mušan Topalović Caco, ubica nevinih žrtava sa Kazana. Sa svim pripadajućim počastima. Na Kazanima, mjestu Cacinih zločina, spomenika nema.

„Potrebno je izgraditi spomenik“, izjavio je prošle godine Izetbegović. 

Godinu kasnije, na Kazanima spomenika nema. Onih 5000 hiljada maraka koje je potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda odobrio prije skoro četiri godine još je nataknuto. Zakazala je Gradska uprava Sarajevo, čiji gradonačelnik Abdulah Skaka nije smogao hrabrosti da na godišnjicu Cacinih zločina na Kazanima stane pred kamere.

„Zar ovdje da govorim“, upitao je Skaka, a potom se, bez riječi, zaputio se u Gradsku upravu.

Nekako u isto vrijeme, s Kazana se mogla vidjeti ne tako mala skupina okupljena oko „šehidskog“ mezara Mušana Topalovića. To su bile Zelene beretke. Svoju pismenu dovu postrojba okupljena oko porodice Emina Švrakića uputila je na četrdesetoj stranici  Dnevnog avaza. 

„Dana 26. 10. 2017. godine navršavaju se 24 godine od pogibije komandanta Mušana Topalovića Cace“, napisale su „njegove“ Beretke, koje su, potom, narodnim novcem koji im svake godine bude odobren iz budžeta svih sarajevskih gradskih opština, zamolile „dragog Allaha da Mušanu Topaloviću podari lijepi džennet“. 

„Caco je, noć prije nego je ubijen, zaklao devet naših policajaca i vojnika“, govorio je 2001. godine Alija Izetbegović.

Ne samo njih. Caco je, treba li uopšte podsjetiti, prije toga zaklao najmane dvadeset civila srpske nacionalnosti i bacio ih u jamu na Kazanima. No, tamo spomenika nema. Stotine hiljada budžetskih maraka preusmjerene su za rad udruženja Zelene beretke. KAKO SE FINANSIRAJU ZELENE BERETKE

Na području Kantona Sarajevo skoro svaka gradska općina ima svoje udruženje Zelenih beretki. 

O njima sarajevske Općine jako dobro brinu. Žurnal je izdvojio samo nekoliko izvora sredstava. Konačna cifra je mnogo, mnogo veća.  

Najmanje 100.000 maraka budžetskog novca iz samo četiri općine isplaćeno je za rad općinskih ogranaka Zelenih beretki. Samo od Općine Ilidža svake godine Zelene beretke dobiju više od 17.000 maraka za rad udruženja. 

Od Općine Stari Grad i Novo Sarajevo godišnje iz grant sredstava i sredstava za sufinansiranje projekata Zelene beretke dobiju oko 20.000 maraka. 

Od Općine Centar udruženje je samo u 2011. godini dobilo 27.793 maraka.

Za osnivanje firme „BOOC“ Zelene beretke dobile su od Općine Centar 10.000 maraka. Općina je 2004. godine udruženju ustupila na korištenje prostorije u zgradi na Džidžikovcu. Iz općinskog budžeta 40.000 maraka isplaćeno je za renoviranje zgrade. 

Općina Stari Grad u budžetu za 2017.godinu čak je planirala i 2000 maraka za organizaciju odmora za članove udruženja Zelenih beretki na objektu na Boračkom jezeru.

(zurnal.info)