NEDOSTATAK NOVCA ILI STARA HDZ-SDA IGRA:Zvonko Zubak odustaje od kupovine Vitezita
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NEDOSTATAK NOVCA ILI STARA HDZ-SDA IGRA: Zvonko Zubak odustaje od kupovine Vitezita

Zanimljivo je da je Zubak odustao od kupovine samo dan nakon što je Kantonalno tužilaštvo Travnik počelo saslušavati svjedoke po krivičnoj prijavi koju je podnio Mario Lujić, direktor firme “Grom-L” zbog, kako je naveo - kriminalnih radnji počinjenih u i oko Vitezita

Zvonko Zubak odustaje od kupovine Vitezita

 

Prema pouzdanim izvorima Žurnala, trgovac naoružanjem i vojnom opremom iz Hrvatske Zvonko Zubak odustaje od kupovine tvornice namjenske industreije Vitezit iz Viteza. Stečajna upravnica Behrija Huseinbegović i stečajni sudija Ivo Žabić trebali bi to objaviti narednih dana.

Žurnal je prije dva mjeseca pisao kako Zubak traži produženje roka za uplatu 10,5 miliona maraka zbog “problema sa transferom novca u Bosnu i Hercegovinu”, što mu je bilo odobreno. Naredna dva mjeseca uplate nije bilo.

Naši izvore navode kako se uporedo traži način da se izbjegne ponavljanje procedure prodaje, pa postoji ideja da Zubak uđe kao kupac zajedno sa “ortačkom grupom”, na što su već izvjesno vrijeme spremni sa novcem "uskočiti" iz grupacije Stanić iz Kreševa.

Time se potvrđuje pisanje Žurnala početkom ove godine nakon što je stečajna upraviteljica izgovorila da se o prodaji dogovara sa lokalnim HDZ-om, SDA i sudom.

„ Najmanje tri izvora iz oblasti namjenske industrije za Žurnal navode kako su u pripremu Zubakovog “uvođenja u posjed” angažovani biznismeni iz grupacije Stanić iz Kreševa sa HDZ strane, te grupacije HIFA koja uživa povjerenje SDA da pronađu modalitet kupovine, a “rastaljivanje” imovine Vitezita će uslijediti naknadno, sistemom “dvije firme pod jednim krovom”, pisao je Žurnal.

Znakovito, odustajanje od kupovine dolazi samo dan nakon što je Kantonalno tužilaštvo Travnik počelo saslušavati svjedoke po krivičnoj prijavi koju je podnio Mario Lujić, direktor firme “Grom-L”.

On je prijavio navedene Zvonimira Zubaka i Behriju Huseinbegović, potom predsjednika Odbora povjerilaca Adila Lozu, stečajnog sudiju Ivu Žabića, predsjednika Općinskog suda u travniku Gorana Dujića, te još nekoliko osoba za prevarne radne u procesu prodaje imovine Vitezita, dvostruke naplate potraživanja, pogodovanja kupcima u drugim lotovima tendera i niza drugih radnji, a najavio je i dodatne prijave.

Za one zaboravne ili neupućene, tu je Žurnalov film Prsten oko Vitezita.

(zurnal.info)