FANTOMSKA ELEKTRANA: Zeničani novu studiju platili 60.000 maraka

Zemljište za buduću elektranu
FOTO: zurnal.info
Pišu: Semir Mujkić i Dražen Simić

Zenica je do sada uz ovaj novac za gradnju elektrane ustupila zemljište u vrijednosti od oko 13 miliona maraka i obezbijedila urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu za prvu fazu. U budžetu za ovu godinu dodano je još 60.000 maraka u vrijeme kada je licenca za trgovinu strujom elektrane koja još ne postoji suspendovana

Zenica je ove godine iz budžeta izdvojila 60.000 maraka za dozvole buduće elektrane na gas čije je planiranje počelo prije četiri godine ali to ne bi trebalo da bude briga novinara, smatra sekretar općine.

U budžetu za 2013. godinu odobren je novac pod stavkom izrada projektne dokumentacije, transfer KTG-u Zenica, firme u većinskom vlasništvu KTG AG iz Švicarske. Raspodjelom obaveza, švicarski KTG je trebao platiti i napraviti projekt izgradnje i ostale procjene izgradnje a Zenica obezbijediti sve potrebne dozvole, oko 200 njih.

 

Čija je briga budžet

Svoj dio obaveza Zenica je uglavnom ispoštovala. KTG je izradio planove ali još uvijek nisu obezbijedili novac za gradnju elektrane, oko 250 miliona eura. U prošlom tekstu o gradnji elektrane u Zenici pisali smo o najavama i rokovima koji nisu ispoštovani. Sekretar općine Zenica Selver Keleštura u razgovoru nije krio nezadovoljstvo našim tekstom. Na zahtjev da dobijemo detaljnije objašnjenje budžetske stavke Keleštura je nakon nekoliko sekundi šutnje odgovorio da je novac namijenjen izradi elaborata za dobijanje dozvole za priključak na elektro mrežu.

- Nije ni bitno i nije vaša briga – dodao je sekretar opštine.

Keleštura kaže da je studija potrebna za dozvolu od Nezavisnog operatora sistemaa u Bosni i Hercegovini za priključak na mrežu i da je ova studija već trebala biti završena.

Zenica je do sada uz ovaj novac za gradnju elektrane ustupila zemljište u vrijednosti od oko 13 miliona maraka i obezbijedila urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu za prvu fazu.

 

Predugo čekamo

 

Slavica Hrnkaš, vijećnica iz SDP-a, smatra da gradnje predugo kasni.
- Čekamo predugo da to počne – kaže Hrnkaš za Žurnal i dodaje da podržava projekat ali ne i način na koji se on provodi: Imamo primjedbi na način na koji se to realizuje.

Hrnkaš se nada da će izvještaj o toku priprema za izgradnju elektrane otkloniti njene dileme.

- Trebalo je već da imamo izvještaj o tome, trebao je biti na Vijeću ali još nije – objašnjava Hrnkaš koja je u proljeće 2012. godine bile u grupi vijećnika koji su obilazili partnere projekta što ju je ohrabrilo.

Uz dozu opreza ona vjeruje da će elektrana biti izgrađena.

- Nisam skeptična da će biti ali predugo traje – kaže Hrnkaš kojoj se čini kao da KTG iz Švicarske više nije u projektu: Čini mi se kao da je preprodano sada jer njih više ne viđam.

Ova vijećnica također smatra da bi se općina trebala suzdržati daljih ulaganja dok Vijeće ne bude razmatralo izvještaj o rezultatima dosadašnjih ulaganja.

KTG Zenica je u februaru ove godine podnio zahtjev Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju za suspenziju korištenja licence za međunarodnu trgovinu strujom. U martu im je zahtjev odobren pa je licenca suspendovana do kraja septembra 2013. godine, kada bi ponovo trebala biti aktivna do njenog isteka u aprilu 2014. godine. Sličan zahtjev KTG je imao i prema Komisiji u Federaciji ali su od njega odustali nakon što im je tražena dodatna dokumentacija.

Čini se da je u Zenici većina stvari spremna za izgradnju elektrane na gas i najveću stranu investiciju u gradu. Sve osim novca.

- Općina nema taj novac - kaže Keleštura i dodaje kako za izgradnju ovakve elektrane treba jako puno vremena te da općina nikada nije tačno obećala rok u kojem će gradnja biti završena.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dražen Simić, Zenica, Semir Mujkić, Selver Keleštura, KTG