Privatni vrtići

Inspekcija demantovala ministra Kazazovića: Vrtić Kids Land nije poslovao po Zakonu!

FOTO: Adi Kebo/Zurnal.info
Piše: Mirna Stanković - Luković

Ovim nalazom je kantonalna inspekcija demantovala ministra obrazovanja KS, Elvira Kazazovića, koji je medijima rekao da “Vrtić posluje i radi sasvim legalno, iako je bilo ličnih sukoba između radnice koja je otpuštena i sadašnje Uprave”

Prosvjetna inspekcija Kantona Sarajevo utvrdila je da je privatni vrtić Kids Land otpočeo sa radom prije upisa u registar Ministarstva obrazovanja i sudski registar, te da se u vrtiću ne vodi propisana dokumentacija i evidencija.

Ovim nalazom je kantonalna inspekcija demantovala ministra obrazovanja KS, Elvira Kazazovića, koji je medijima rekao da “Vrtić posluje i radi sasvim legalno, iako je bilo ličnih sukoba između radnice koja je otpuštena i sadašnje Uprave”.

Zbog ovih povreda Zakona, prosvjetni inspektor će izdati prekršajne naloge predškolskoj ustanovi i odgovornom licu.U istoj izjavi za medije, ministar Kazazović je tvrdio da su inspekcije pokušaj osvete bivše direktorice i odgajateljice koja je “otpuštena jer je maltretirala jedno dijete”. Žurnal je u posjedu dokumenta koji potvrđuje da odgajateljica nije otpuštena, već je dala ostavku šest dana prije nastanka snimka na kojem, navodno, maltretira dijete.

U vrtiću je, osim prosvjetne inspekcije, nadzor izvršila i savjetnica za predškolsko obrazovanje iz Prosvjetno-pedagoškog zavoda, Ismeta Brajlović. Iz ove ustanove nam je potvrđeno da je Izvještaj o obavljenom stručnom nadzoru upućen Ministarstvu obrazovanja KS. Žurnal je uputio zahtjev Ministarstvu za dostavljanje ovog izvještaja u kojem su, kako je za medije ranije izjavila Ismeta Brajlović, navedene brojne nepravilnosti u radu ovog vrtića i uslovima u kojima djeca borave.

Iako smo prije više od mjesec dana uputili zahtjev za pristup informacijama Ministarstvu obrazovanja KS, tražeći uvid u spis o registraciji ovog vrtića i kopiju rješenja komisije o ispunjavanju uslova za rad, nismo dobili nikakav odgovor. Još uvijek nemamo pismeni dokaz o tome ko je odobrio rad vrtiću za koji jedina savjetnica za predškolski odgoj u Kantonu smatra da ne ispunjava uslove iz Pedagoških standarda ni godinu dana nakon početka rada.
 
Žurnal je ranije ukazao da je vrtić u prvih sedam mjeseci rada poslovao protivno odredbama Zakona o predškolskom odgoju. Zakon propisuje da se nakon prethodno dobijene saglasnosti Vlade, predškolske ustanove moraju prvo upisati u registar Ministarstva obrazovanja, a tek onda u sudski registar, nakon čega stiče status pravnog lica. Privatni vrtić Kids Land se prvo uspisao u sudski registar, 06. avgusta 2015. godine, a u registar Ministarstva tek 11. februara ove godine. Ugovore sa jednim brojem roditelja, vrtić je postpisao krajem jula 2015. godine, iako nije imao status pravnog lica.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Kids Land, Elvir Kazazović, Inspekcija, Ministarstvo obrazovanja KS, Vrtići