IZBORI 2018

Hronologija izbornih prevara: Pročitajte koje stranke su najviše kršile izborni proces...

FOTO: Adi Kebo
Piše: zurnal.info

Novinari Žurnala su cijeli dan pratili izborni proces. Prenosimo samo dio izbornih prevara koje smo uočili

Opšte izbore u BiH karakterisale su veoma sumnjive promjene članova biračkog odbora, koje su se odvijale i nekoliko minuta prije otvaranja biračkih mjesta. Gotovo neskriveno su pojedini aktivisti nudili novac za glasanje, kružili su prazni listići, podmićivalo se i prijetilo, o čemu je Žurnal cjelodnevno izvještavao. Podsjećamo na samo dio tih slučajeva.

Najagilniji i gotovo potpuno transparentni bili su aktivisti Partije demokratske akcije BiH (PDA). Tako su u Vitinici 20 mladih djevojaka i muškaraca ulazili sa glasačima na biračka mjesta, te davali instrukcije za glasanje za PDA, tvrde izvori Žurnala. Glasači fotografišu svoj glasački listić, te potom prezentuju fotografiju kao dokaz za isplatu naknade u visini od 50 do 100 maraka. Među navedenim mladim osobama su bili i sinovi načelnika općine Sapna Zudina Mahmutovića. Emir i Vehid Mahmutović.

U ulici 18. hrvatske brigade, kod bivše bolnice "Kreka" u naselju Solana, više od tri izvora Žurnala potvrdilo je uočena nekolicina osoba kako ulazi u prostorije oblijepljene plakatima PDA stranke. Sumnja se da se tu vrši isplata novčanih sredstava od 50-100 KM po glasu, nakon što osoba pokaže fotografiju kao dokaz da je glasala za PDA.

U Banovićima su kod svih biračkih mjesta bili štandovi na kojima su aktivisti PDA posluživali piće za glasače.

Ništa manje agilni bili su i aktivisti Demokratskjog narodnog saveza (DNS)

Na dva biračka mjesta u opštini Istočna Ilidža, MZ Kasindol i Mladice uhvaćeni su u realizaciji tzv.''Bugarskog voza'', sistema kojim glasač ubacuje listić ispunjen prije ulaska, a potom iznosi prazan i predaje ga narednom glasaču. Tako stranke znaju za koga je dotični birač dao glas, kojeg potom honoriraju. Nezvanično u Kasindolu je uhapšen Srđan Lazić.

DNS je i u Bijeljini je proteklih dana intenzivno radio na kupovini glasova. Izvor Žurnala koji je želio ostati anoniman, naveo je da su pojedini simpatizeri ove političke partije nudili građanima mogućnost da svoje glasove za određene kandidate prodaju za 150 KM. Nakon što bi ostavili svoje lične podatke pristalice su pozivane iz ove partije kako bi potvrdili identitet i dobili upute kako treba da glasaju, uz uslov da, kao potvrdu ,svoj glasački listić fotografišu mobilnim telefonima. Upute za glasače ticale su se glasanja za Milorada Dodika, Željku Cvijanović te Milana Dakića,kandidata DNS-a za Narodnu skupštinu RS.

Trudili su se i u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Posmatrač ove stranke Dragan Kremenović u Borkovićima nadomak Banjaluke je otvoreno lobirao da birači glasaju za SNSD, a članovima biračkih odbora i posmatračima, koji su ga upozoravali, je priprijetio.

Pored ovog slučaj, Gradska izborna komisija Banja Luke je bila zatrpana prigovorima sa biračkih mjesta.

Duško Srdić, takođe član odbora ispred SNSD-a, ali u Dugom Polju nadomak Srpca, na poziv dvoje birača, prišao je glasačkoj kutiji i pokazao im kako da odaberu Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Centrala SNSD-a slala je poruke u kojima se zahvaljuju biračima „što učestvuju u najvećoj pobjedi stranke“. Njihova kandidatkinja za poslanika u Narodnoj skupštini RS Snježana Kutlešić – Stević u Viber porukama napominjala je da je pod brojem devet, a Momčilo Antonić je u Trnu postavio štand sa svojim reklamnim materijalom. 

I aktivisti Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića bili su „izuzetno vrijedni“ - parkirali su vozilo sa stranačkim obilježjima, ali i reklamnim materijalom ispred birališta u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu i slali SMS poruke kao podsjetnike na dogovor o glasanju za stranačkog lidera.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u banjalučkoj Gradskoj upravi, pozvao je sve „koji simpatišu njegov DNS“ da podrže kandidate ove stranke, ali i koalicione kandidate za predsjednika RS i člana Predsjedništva iz RS, Željku Cvijanović i Milorada Dodika. Isto je radila i Andrea Dorić iz Socijalističke partije.

Darko Marković je na glasačkom mjestu u Banjaluci, potpisujući svoje ime na biračkom spisku, primijetio da je neko potpisao i njegovog sina Dejana, koji uopšte nije u BiH, jer studira u inostranstvu. Dejanov potpis bio je „naopačke“, najvjerovatnije ga je potpisala neka od osoba koja sjedi preko puta glasača. Marković je tražio da se o tome napravi zapisnik, što je i učinjeno. 

Uočene su brojne nepravilnosti na biračkom mjestu 150A021 - Hrvatski kulturni dom u Širokom Brijegu.  U više navrata se više osoba nalazilo u prostoru predviđenom za glasanje. Primjera radi 2 promatrača HDZ-a BIH ili dva glasača sa promatračem HDZ-a BiH. Na biračkom mjestu u naselju Kočerin, zabilježen je pokušaj glasanja jedne osobe u ime više njih. Birač se pojavio sa nekoliko osobnih iskaznica na što su odmah reagirali članovi biračkog odbora. Nakon upornog insistiranja na zlouporabi tuđih osobnih podataka, udaljen je sa biračkog mjesta. 

Na biračkom mjestu u Rodoču, pored Mostara došlo je do slikanja zapisnika.

Fotografija biračkog mjesta poslužila je kako bi se vidjelo tko je izašao na izbore, a tko ne. Lista je objavljena na viber grupi koja broji preko 100 članova u svrhu kontaktiranja osoba koje nisu izašli na izbore i traženja da se glasa za kandidate HDZ-a BiH.


Mišo Knežević, član biračkog odbora  u Martin Brodu, razriješen je  ove dužnosti od strane Gradske izborne komisije Bihać nakon što je ustanovljeno da je kandidat Srpke liste. Šemsudin Muslić, predsjednik GIK Bihać priznao je za Žurnal da računarska aplikacija koja  provjerava  iz Centralnog biračkog spiska  grada Bihaća da li se neki od članova biračkih odbora nalazi  na izbornoj listi, odnosno da je posljednje četiri godine bio  na nekoj od lista političkih stranaka, ne funkcionira.

Muslić je potvrdio da sličan slučaj imaju na biračkom mjestu Kamenica 1 - 068. Radi se o članu biračkog odbora Ekremu Okiću koji je  na općinskim izborima 2016. godine bio kandidat SDA za Općinsko vijeće Bihać. Okić je odbio da napusti biračko mjesto. 

U naselju Prisoje kod Tomislavgrada evidentirano je nekoliko slučajeva da su članovi biračkih odbora dopustili glasanje bez dokumenata ili sa zdravstvenom knjižicom, saznaje Žurnal. Nakon intervencije pojedinih izbornih posmatrača ovaj način glasanja je zaustavljen.

Kako saznaje Žurnal, na biračkom mjestu Vidoši kod Livna  utvrđeno je kako nedostaje jedan paket glasačkih listića za Parlament FBiH, tako da bi od 484 osobe sa pravom glasa na ovom biračkom mjestu tek njih 84 moglo glasati za ovaj nivo zakonodavne vlasti.

Naknadno je „zagubljeni“ paket pronađen u susjednom biračkom mjestu Zagoričani, te se traži način da on bude prebačen na glasačko mjesto Vidoši.

Dan prije izbora, pojedine stranke u Mostaru nisu dobile popis odobrenih članova biračkih odbora. Inače, sve stranke su prije 30 dana trebale dobiti preliminarni popis odobrenih članova biračkih odbora.

Iz Hrvatske republikanske stranke su potvrdili da su dobili popis s kojeg su izbačeni njihovi članovi.

''Mi smo dobili popis u subotu točno u 17.30 sati, pobrisali su nam četiri dodatna člana bez ikakvog objašnjenja i obavještenja. Zvao sam pobrisane članove, niko ni njih nije zvao niti ih obavijestio o tome. Mi se sada trebamo žaliti u roku od 24 sata, a kako se žaliti kada su izbori ujutro u 7 sati'', rekao je Slaven Raguž predjednik HRS-a, dodajući kako je nekoliko njihovih članova biračkih odbora ranije odustalo radi fizičkih ili prijetnji otkazom na poslu.

Iz izbornog povjerenstva Mostara su rekli kako ne znaju za kašnjenja, jer sve ide mailom, a da stranke imaju 24 sata za žalbu na dobiveni popis.

''Nitko ne može biti pobrisan bez razloga ili obavještenja. Neki su davali izjave da odustaju i odlaze u promatrače jer im je više plaćeno. Neki nisu prošli testiranje, a neki su jednostavno odustali, neki nisu dolazili na obuke. Tu su se malo rokovi probijali. Zbog odustajanja smo mi iz baze zvali stare članove koji godinama rade i oni su svi naravno prošli novu obuku'', rečeno je iz Izbornog povjerenstva grada Mostara.

Prijavljena su dva incidenta na biračkom mjesto Putićevo 031 Travnik. Prema navodima Zorana Gazibarića, predsjednika SDP-Travnik, oko 8: 30 dobio je dojavu kako dvadesetak metara od istih dolazi do nepravilnosti, te je OIP-u Travnik prijavio nepravilnost zbog dijeljenja “nekakvih” listića, i brojeva osobnih dokumenata. U telefonskom razgovoru je kazao kako se “vrte” jedini te isti ljudi, dolaze i odlaze. Iz OIP-a Travnik kazali su kako su odmah poslali ljude na teren da provjere o čemu je riječ. Prema njihovim saznanjima, u krugu od 50 metara nalazio se veliki jumbo plakat koji je uredno uklonjen, te kako nema nikakvih ostalih nepravilnosti. Sve ostale informacije su “rekla kazala” istaknula je gospođa Ajša Delić, predsjednica OIP-a Travnik.

 

(zurnal.info)

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izbori 2018