RASPAD INDUSTRIJE

ŽURNAL I AL JAZEERA BALKANS: Pogledajte dokumentarni film „Željezara“

FOTO: zurnal.info
zurnal.info

Fabrika, zbog koje je i nastao grad od stotinu hiljada ljudi, danas radi sa deset puta manjim brojem radnika. Nema više radnog zanosa iz doba socijalizma. Vjera u opstanak i ekonomsku sigurnost ne postoji. Promjenio se i grad i ljudi koji su za fabriku i od fabrike živjeli

Napomena autora: Prilikom tehničke obrade filma došlo je do previda, gdje je zadržan potpis s kadra koji je u procesu montaže izbačen, pa je greškom umjesto gospodina Murarija Mukherjeeja, generalnog direktora Arcelor Mittala Prijedor, potpisan gospodin Lakshmi Mittal, vlasnik kompanije.

Neposredno nakon rata Zenicom su odjekivale eksplozije iz pravca Željezare. Jedan po jedan rušeni su visoki dimnjaci pogona stare Čeličane i Valjaonice. Srušene su i tri od postojeće četiri visoke peći. Bio je to nagovještaj da fabrika u kojoj su radile i do 24.000 radnika, ukoliko opstane, ni približno neće biti ista. Željezara, zbog koje je i nastao grad od stotinu hiljada ljudi, danas radi s deset puta manjim brojem radnika i jednako zagađuje zrak, tlo i vodu.

Pogledajte film "Željezara"

 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Zenica, Željezara