Zdravstvo

Bugojanska bolnica ponovo ima SDA direktoricu: Nema specijalista, hirurška sala ne radi, transfuzija nema dozvolu

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
Piše: Dino Cviko

Prije nekoliko dana je umjesto dr. Berke Begović na čelo Opće bolnice Bugojno postavljena dr. Subha Agić-Habib. Obje bile kandidatkinje SDA na izborima 2016, odnosno 2018. godine. Istovremeno, transfuzijska služba nema odobrenje za rad, što je samo jedan u nizu problema s kojima se suočava bugojanska bolnica

Kako su prenijeli lokalni bugojanski mediji, prije nekoliko dana s pozicije v.d. direktorice Opće bolnice u Bugojnu smijenjena je Berka Begović. Ipak, to demantira predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice Bugojno Ivan Ribičić koji je za magazin Žurnal rekao kako dr. Begović nije smijenjena, već joj je istekao mandat.

„Bilo je pitanje da li će se dr. Begović produžiti mandat ili će se postaviti neko drugi, a Upravni odbor je odlučio tako“, kaže Ribičić dodajući kako su ove aktivnosti uslijedile nakon što je ranije ove godine Srednjobosanski kanton preuzeo osnivačka prava nad bolnicama.

A Upravni odbor Opće bolnice Bugojno odlučio je da umjesto dr. Begović na čelo ove zdravstvene institucije postavi Subhu Agić-Habib, inače specijalizanticu pedijatrije. Ona bi trebala biti v.d. direktorica do raspisivanja konkursa i imenovanja novog direktora.


Foto: bug.ba

BUGOJANSKO ZDRAVSTVO U RUKAMA SDA

Imenovanjem Subhe Agić-Habib na mjesto v.d. direktorice bugojanske bolnice nastavila se dosadašnja praksa da se na čelo zdravstvenih institucija u Bugojnu imenuju stranački kadrovi, preciznije kadrovi SDA.

Naime, Agić-Habib je bila kandidatkinja ove političke stranke za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, ali nije osvojila dovoljan broj glasova.

Podsjetimo, kadrovi SDA već godinama vode bugojansko zdravstvo. 

Još uvijek aktuelna potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović dugo je godina bila na čelu Medicinskog centra Bugojno, zatim Doma zdravlja Bugojno, a povremeno je radila i u Općoj bolnici Bugojno.

Berka Begović je vijećnica SDA u Općinskom vijeću Bugojno, dok je direktorica Doma zdravlja Bugojno Irhada Strukar krajem 2013. godine izabrana u Izvršni odbor Asocijacije žena SDA Bugojno.

LEGALNOST BOLNICE I DALJE UPITNA

Žurnal je u maju ove godine već pisao o lošim uvjetima u bugojanskoj bolnici. Nedostatak doktora specijalista, rupa u operacionoj sali, mišomor na intenzivnoj njezi, specijalista radiodijagnostike koji radi kao hirurg – samo su neki od problema ove zdravstvene ustanove.

Stanje se, izvjesno je, nije promijenilo. 

Opće bolnice, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, moraju imati odjel za hirurgiju, odjel za internu medicinu, odjel za pedijatriju, te ginekološko-porođajni odjel koji su praćeni odjelima za anesteziju i reanimaciju. Kako navode Žurnalovi izvori, bugojanska bolnica i dalje nema po najmanje dva doktora specijalista u stalnom radnom odnosu na svakom od tih odjela, što je zakonski minimum.

Da bi bolnica mogla pružati zdravstvene usluge stanovništvu, ona, između ostalog, mora ispunjavati uvjete u skladu s propisima o zdravstvenoj zaštiti, o krvi i krvnim sastojcima, a transfuziološka djelatnost na nivou bolnice se organizira u skladu s posebnim propisima o transfuziološkoj djelatnosti.

S tim u vezi, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH je izvršio stručni nadzor nad radom transfuzijske službe bolnice, da bi iz ovog zavoda 3. aprila 2018. godine u izvještaju naveli kako „transfuzijska služba bolnice Bugojno ne ispunjava uslove djelatnosti, organizacije, prostora, opreme i stručnog kadra, shodno Zakonu o krvi i krvnim sastojcima!“

Da transfuziološki odjel bugojanske bolnice ne radi priznaje i Jasminka Asotić, koja je na čelu travničkog odjela za transfuziju, ali je angažovana i u Općoj bolnici u Bugojnu.

„Tačno je da transfuziološki odjel bolnice u Bugojnu nema odobrenje zavoda“, kaže za magazin Žurnal Jasminka Asotić, navodeći kako ni „hirurške sale u bolnici ne rade, iako postoji želja da one rade“

„Ja sam u bugojanskoj bolnici radila samo ambulantu, pregledala trudnice, antitijela njihova i ništa više. Ali, transfuzija kao transfuzija, nema ništa od toga“, zaključuje Asotić.

10. augusta 2016. godine Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor u Općoj bolnici u Bugojnu, a u nalazu se, između ostalog, navodi da „subjekt nadzora ne posjeduje rješenje o ispunjenosti uslova“, odnosno da „pravnica nije predočila rješenje o ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti od nadležnog ministarstva“.

Osim inspektora, ovaj nalaz potpisuje i Berka Begović koju smo željeli pitati kako je moguće da bolnica nije imala rješenje od nadležnog ministarstva, ali ona nije odgovorila na Žurnalove pozive.

Kontaktirali smo i trenutnu v.d. direktoricu bugojanske bolnice Subhu Agić-Habib, no ona nije bila raspoložena za razgovor.

JOŠ 80.000 MARAKA ZA BUGOJANSKU BOLNICU

U trenutnom stanju, Opća bolnica u Bugojnu, koja, jasno je, ne zadovoljava mnoge zakonom određene standarde, građanima teško može pružiti zdravstvenu uslugu kakvu bi jedna ustanova sekundarne zdravstvene zaštite trebala pružati.

Međutim, ona je javna zdravstvena institucija, pogodno mjesto za zapošljavanje podobnih, kao i postavljanje stranačkih kadrova na rukovodeće pozicije.

Kao što je već navedeno, kadrovi SDA se već godinama „brinu“ o bugojanskom zdravstvu. Pritom podršku imaju od svojih stranačkih kolega koji upravljaju općinskim budžetom. Tako je budžetom Općine Bugojno za 2020. godinu planirano još 80.000 maraka za Opću bolnicu Bugojno.  

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Berka Begović, Subha Agić-Habib, SDA, Opća bolnica Bugojno