ZBOG TUŽBI ZA NEPLAĆENE DOPRINOSE:Sindikat prijeti rudarima koji su tužili rudnik!

Istražujemo

ZBOG TUŽBI ZA NEPLAĆENE DOPRINOSE: Sindikat prijeti rudarima koji su tužili rudnik!

“Ukinuti sve naknade, paušale, privilegije i drugo“, pišu sindikalci ne objašnjavajući zašto se, ako im je već poznato, nisu borili za ukidanje tih privilegija prethodnih godina

Sindikat prijeti rudarima koji su tužili rudnik!
FOTO: Rudnik Kreka

 

Čudo u Rudnicima Kreka. Sindikalne organizacije se dosjetile da trebaju biti podnijete krivične prijave protiv svih rukovodilaca u periodu od 2012. do 2017. godine, odgovornih za neplaćanje poreza i doprinosa. No, to je samo zamagljivanje pravog povoda, a to je sprečavanje radnika koji su podnijeli tužbe za nedostajuće uplate doprinosa.

„U zadnjem periodu sve više radnika pokreće tužbe po ovom pitanju, a alarmantno je da tužne pokreću i dobijaju bivši direktori i rukovodioci,“ uočavaju sindikalci.

Kada već nisu svojevremeno bili rezolutni prema tim rukovodiocima rudnika, sada jesu prema rudarima, pa tako traže spiskove onih koji su tužili, dajući im istovremeno ultimatum da do kraja aprila tužbe povuku. Pri tome obećavaju da će sindikat pokrenuti tužbe „ako bude potrebno“!?

Sindikalna podružnica Rudnika Dubrave se na tome ne zaustavlja. Od uprave Rudnika Kreka traže sankcije za one koji su tužili, kao i one čije su presude postale pravosnažne.

“..istim ukinuti sve naknade, paušale, privilegije i dr“, pišu sindikalci ne objašnjavajući zašto se, ako im je već poznato, nisu borili za ukidanje privilegija prethodnih godina.

 

sindikat i job krupno potpisi

 

Naravno da je u pitanju selektivna sindikalna reakcija, jer privilegije itekako koriste pojedini sindikalni rukovodioci ne rudara nego „radnika rudnika“, koji u zamjenu za zapošljavanje članova porodice preuzimaju obavezu smirivanja nagomilanog nezadovoljstva rudara.

Umjesto da „pritisnu“ Elektroprivredu BiH da rudnicima konačno poveća mizernu cijenu tone uglja, oni se odlučuju za djelovanje u suprotnom smjeru - prema kolegama.

Reagovanje sindikalnih podružnica uslijedilo je dan nakon apela direktora Rudnika Kreka, koji je uočio sve veći broj tužbi po osnovu neplaćenih doprinosa.

„Apelujem na radnike da se suzdrže od podnošenja tužbi i od širenja dezinformacija koje prouzrokuju nepotrebna strah i reakcije radnika, na način da podnose tužbe koje u konačnici čine da iste rezultiraju brojnim blokadama transkacijskog računa Društva, te dovode u pitanje isplatu plata i ostalih obaveza prema radnicima. Ističem da svakom radniku budu i biće uplaćeni doprinosi prije penzionisanja i da nema potrebe za tim strahom,“ piše direktor Rudnika Kreka Suad Muminović.

Posljedni argument u Muminovićevom dopisu jeste da radnici tužbama samo omogućavaju bogaćenje pojedinih advokata (što nije daleko od istine) te onemogućavaju isplate plata ostalim zaposlenima.

 

direktor dopis1

 

Naravno, podnošenje tužbe za neplaćene doprinose pravo je svakog pojedinca, i prijetnje koje dolaze od kolega sindikalaca sigurno neće biti blagonaklono dočekane od podnositelja tužbe.

Mnogi su se na to odlučili poučeni iskustvima kolega iz Zenice i Breze. Desetine rudara koji su tokom 2020. godine bili penzionisani, dočekali su i prve mjesece 20121. bez penzije zarad neuplaćenih doprinosa.  

Drugi mogući razlog jeste sve izvjesnija priča o zatvaranju pojedinih rudnika, prije svega sa jamskom eksploatacijom, o čemu je Žurnal nedavno pisao.

(zurnal.info)