JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
Novosti
: "Trkom u Evropu"

Povodom obilježavanja Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine zajedno sa nevladinom organizacijom "Marathon" Sarajevo, organizuje 4 km dugu utrku pod nazivom "Trkom u Evropu", koja će se održati u Sarajevu u nedjelju 9. maj.

Start i cilj ove sportske manifestacije će biti na Trgu BiH 1, sa početkom trke u 10.00 sati, a trasa će prolaziti kroz Vilsonovo šetalište. Na manifestaciji će prisustvovati ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije EU u BiH, Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, Valentin Inzko, specijalni predstavnik EU i drugi zvaničnici u BiH.

Očekuje se učešće velikog broja učenika i studenata, a nastup su potvrdili i učesnici iz Španije, Mađarske, Švajcarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Nagradni fond, u ženskoj i u muškoj konkurenciji, iznosi 1200 KM odnosno 200, 150, 100, 50 i 50 KM za prvih pet takmičara i takmičarki. Prvih 400 učesnika koji završe trku će dobiti i posebne majice.

U okviru trke obilježit će se i Evropska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koja se ove godine obilježava diljem Evropske unije.

U tu svrhu učešće na trci iznosi simobolične 2 KM, a sredstva će biti donirana dvjema organizacijama koje okupljaju osobe s posebnim potrebama i socijalno ugrožene grupe.

Rok za registraciju je, subota 8. maj 2010. godine, a broj se može podići u prostorijama LAFUMA-e, BBI Centar, sprat V.

(Fena)

STOKA NEVIĐENA: Dodikova zlatna telad
Istražujemo
: STOKA NEVIĐENA: Dodikova zlatna telad
Investiciona razvojna banka RS izdvaja deset miliona maraka za projekat Farmalenda za nabavku hiljadu junica. Zauzvrat farma treba proizvesti nevjerovatnih 90 teladi za Robne rezerve. Po tome bi IRB mogao ući u Ginisovu knjigu kao investitor proizvodnje najskuplje teladi na svijetu

Milorad Dodik ponovo je prije nekoliko dana demantovao da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv njega vodi bilo kakvu istragu. Zalud su desetine potvrda koje su stigle upravo iz ove pravosudne institucije, zalud krivična prijava SIPE, «teška» 115 miliona maraka, protiv «zločinačke organizacije Milorada Dodika», (kojoj osim njega pripada još 14 lica)... Dodik tvrdi da istrage nema, da je nikada nije bilo i da je nikada biti neće. Ista situacija je i u režimskim medijima, a informacije radi, šef novog tužilačkog tima koji istražuje premijera «boljeg dijela BiH» je Božo Mihajlović, čelnik Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, a njegovu ekipu čine još tri tužioca. Tužilački tim «kojeg nema» veoma je uznemirio Dodika, te je svoju nervozu nedavno pokaza u uskom krugu prijatelja, žaleći se da su ga dopali «veoma zajebani igrači», te da zbog toga ima stalne glavobolje. Očito je da su se nervoza i migrene nastavili i nakon ove sesije, o čemu svjedoče i nedavni skandalozni ispadi bakinačkog lažnog proroka.

FIKTIVNA FARMA

Dodikova glavobolja nije za potcijeniti, jer je mnogo razloga za nju: vještačenja koja je provelo Tužilaštvo po krivičnoj prijavi SIPE pokazala su da itekako ima «mesa» u tvrdnjama o teškom kriminalu počinjenom na izgradnji administrativnog centra RS, autoputa Banjaluka-Gradiška, te izgradnji RTV doma. Uz sve to, istražioci Tužilaštva, ali i brojnih drugih agencija posljednjih mjeseci itekako su zainteresovani za rad firme «Farmalend», off shor kompanije, koja je, izvan svake razumne sumnje, u vlasništvu Dodika i njegove porodice.

Zvanično, vlasnik ove firme je “Farmland LLC”, američka kompanija koja ima adrese u državama Wyoming, Delawar i Florida. Međutim, kako je ranije objavljeno, adresa na kojoj je Farmland LLC registrovan u Wyomingu pripada jednoj advokatskoj firmi, a na osnovu podataka iz tamošnjeg registracionog biroa njen jedini direktor je britanska investiciona grupa Tylney Directors LTD. Sva ova imena su u stvari najobičnija paučina iza koje nema ništa, jer riječ je o fiktivnoj firmi, čiji je jedan od ogranaka “Farmaland LLC”, koja je je vlasnik gradiškog “Farmalanda”.

BAČENE PARE

Toj i takvoj firmi, koja nije uopšte iz ove zemlje, Investiciono-razvojna banka RS lani (januar) je “hladno” dala tri miliona maraka kredita “za unapređenje proizvodnje”. Kao i obično u ovakvim slučajevima, čiji je Dodik visoki pokrovitelj, radi se o bačenim parama, kada je IRB u pitanju, odnosno pranju para kada se uobzire stvarni vlasnici farme. Da je tako, potvrđuje i notorna činjenica (navedena i u revizorkom izvještaju o poslovanju firme) da pomenuto preduzeće uopšte ne vraća rate kredita, da su mu računi blokirani, te da je u teškoj dubiozi od nekoliko desetina miliona maraka. Kompletna imovina im je pod hipotekom, a računi su im blokirani zbog duga prema Poreskoj upravi RS od 1,5 miliona KM, te višemilionskih dugova prema raznim dobavljačima. Dužni su i Upravi za indirektno oporezivanje, a sa uplatama PDV-a kasne mjesecima. Sve ovo je i prošle godine bilo poznato institucijama RS, posebno zbog česte blokade računa firme, ali to ih nije smetalo da iz IRB-a uplate tri miliona. Naravno, jer je to Dodik naredio, kao što je naredio i Robnim rezervama RS da sa “Farmalendom” sklope višemilionske ugovore.

BOLJE STOKA NEGO KONZERVE

Odlukom Vlade RS “Farmalendu” je dodijeljen ugovor od deset miliona maraka sa Robnim rezervama RS. Ovaj kriminalni akt predložili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić i Predrag Gluhaković, ministar trgovine. Realizacija ugovora je trenutmo zaustavljena, ali nema sumnje da će on biti sprovedenn do kraja. Ugovorom je precizirano da Vlada RS obezbijedi pet miliona KM za nabavku hiljadu junica, koje će udomiti na „Farmalandu“. Zauzvrat, Dodikovi govedari trebali bi svake godine Robnim rezervama RS isporučiti 90 teladi. Dokumentom nije precizirano ko će telad brojiti i ko će ih u RR čuvati i gojiti. Jasno je da bi, ukoliko ih uopšte bude, opet bili upućeni na “Farmalend”, a Vlada RS bi izdvojila još miliona za njihovo zbrinjavanje. Još pet miliona KM Vlada RS trebala je dati za kupovinu i ishranu junica.

Bolje je da RS drži stoku, nego konzervirano meso”, pojasnio je ovaj posao Gluhaković, potvrđujući po ko zna koji put da nije ništa drugo do najobičnija poltrončina i Dodikov pion, kojeg on povlači kako i kada želi.

STOKA OD PAPIRA

Ugovor je apsolutno štetan po budžet i njegov cilj je samo izvlačenje državnog novca i njegovo prebacivanje na privatne račune. Nikakvih tu junica, a ni teladi ne bi bilo, u to nema nikakve sumnje. Dodik je, treba podsjetiti, stručnjak za fiktivnu telad, jer je tokom rata uzgajao ovu vrstu stoke. Imao je firmu imenom “Ranč 3D”, povukao je milionske kredite u dojč markama, pokrio se papirima i “papirnatom stokom”, a novac vratio potpuno obezvrijeđen u tadašnjim dinarima, koji nisu vrijedili ni hartije na kojoj su bili odštampani. Sama činjenica da se deset miliona izdvoji za “proizvodnju 90 teladi” skandalozna je do te mjere da vrijeđa inteligenciju svakog normalnog stanovnika ove zemlje.

SAJBER TELAD

Međutim, Dodik nema namjeru da odustane od ovog posla. Nakon što je Poreska uprava RS blokirala račune farme, novinarima se obratio Gluhaković i u svom nemuštom “pojašnjenju” ustvrdio da bi junice trebalo što prije dobaviti, kako bi se telile, telile i telile.

Ja i dalje smatram da ovaj projekat treba da zaživi što prije i ne treba sigurno… Mnogi oni koji žele da konstruišu oko ovog projekta, je previše ovdje, ali Poreska uprava sigurno zna šta radi i radi u skladu sa zakonom. Ukoliko bude problem, oni će raditi sigurno u skladu sa zakonom, a nadam se da toga neće doći”, odmukao je Gluhaković, a ko ga je razumio zaslužio je Nobelovu nagradu. “Farmaland” je do sada dobio više od 2,5 miliona KM subvencija za proizvedeno mlijeko, a izvori “Žurnala” tvrde da farma nije za tu cifru mogla proizvesti mlijeka ni u deceniju rada. Naravno, stotine hiljada hektolitara su fiktivni, a i što ne bi bili, kada su i krave virtualne, a telad sajber.


ELITNA GARDA

Preduzeće “Farmalend” d.o. o. nastalo je 2005. godine, privatizacijom nekadašnje Govedarske farme u Novoj topoli. Kupljena je za deset hiljada KM. Stvarni vlasnik ove firme je Goran Dodik, Miloradov brat. Na “Farmalandu” je smještena zaštitarska firma “Elit Sekjuriti”, koju vodi Aleksandar Dodik, član uže porodice bakinačkog bosa. “Elit sekjuriti” ima zadatak da štiti Dodika i njegovu porodicu. Dodikovo imanje nalazi se u neposrednoj blizini “Famrmalanda”.

 


Josipović: Milošević glavni krivac za sve počinjene zločine
Novosti
: Josipović: Milošević glavni krivac za sve počinjene zločine

  Glavni krivac za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije je Slobodan Milošević, kazao je danas u Šibeniku hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Glavni krivac za sve zločine na prostoru bivše Jugoslavije je Slobodan Milošević", rekao je Josipović komentirajući istup srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je na sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Anconi u vezi s nedavnim Josipovićevim istupom u parlamentu BiH kazao da je Srbija "također ohrabrena što je u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele".

Josipović je istaknuo kako u govoru u parlamentu BiH nije spominjao osobe nego je upozorio da su "politike pogriješile u BiH".

"Mislim da je to svima jasno i ta moja izjava, koja nije bila mjerenje krivnje, bila je poticaj da se prestane nadmetati u prošlosti, da se nadmećemo u sadašnjosti i u budućnosti tko će više pridonijeti miru i posebno, a kada je riječ o Bosni i Hercegovini - ustroju BiH kao funkcionalne države jednakopravnih naroda", istaknuo je Josipović.

Po Josipovićevim riječima otvorena pitanja koja imaju sve zemlje u regiji zaslužuju da se vlade bave njihovim rješavanjem "a da se manje licitira tko je što rekao i kako je izgledala neslavna prošlost".

(Fena)

Smještaj za sedam romskih porodica na Veselom brijegu
Novosti
: Smještaj za sedam romskih porodica na Veselom brijegu

 

Sedam socijalno najugroženijih romskih porodica dobilo je smještaju Romskoj kući, koja je danas otvorena u banjalučkom naselju Veseli brijeg. Predsjednik Udruženja Roma „Romsko srce“ u RS-u i Italiji Mesud Mujkić zadovoljan je činjenicom da su te porodice na Đurđevdan dobile krov nad glavom.

Gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović obećao je Romima s Veselog brega da će i dalje pomagati u školovanju kako bi se mogli zapošljavati.

U BiH se već drugu godinu implementira Akcioni plan za rješavanje problema Roma, a kako je podsjetio šef Odjela za saradnju sa nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Milan Jovanović prvi put u budžetu bh. institucija je prošle godine izdvojeno tri miliona KM za stanovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu Roma u BiH.

Prošle godine i Švedska razvojna organizacija (SIDA) je s dva miliona maraka pomogla Program stambenog zbrinjavanja Roma u BiH, a očekivanje je da će u ovoj godini biti trajno riješeno stambeno pitanje oko 210 romskih porodica u BiH.

Jovanović napominje i da je oko 150 Roma dobilo sredstva za samozapošljavanje i sufinansiranje poslodavaca posredstvom Zavoda za zapošljavanje RS, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

(Fena)

Objavljena identifikacija ratnih žrtava s područja općine Zvornik
Novosti
: Objavljena identifikacija ratnih žrtava s područja općine Zvornik

U prostorijama Komemorativnog centra Tuzla danas je obavljena identifikacija ratnih žrtava s područja općine Zvornik.

Kako je kazala glasnogovornica Instituta za nestale osobe Lejla Čengić identificirani su:

1. Huseinović (Suljo) Safura, rođena 28. 2. 1914. godine u mjestu Glumina, općina Zvornik, nestala 15. 6. 1992. godine u mjestu Glumina, Zvornik, ekshumirana 11. 8. 2008. godine, odnosno skeletni ostaci pokupljeni su s površine terena na lokalitetu Glumina, općina Zvornik

2. Bošnjak (Selim) Fetija, rođen 1958. godine u mjestu Kučić-Kula, općina Zvornik, nestao 1. 6. 1992. godine u mjestu Bijeli Potok, općina Zvornik, ekshumiran 2003. godine iz masovne grobnice Crni Vrh, općina Zvornik

3. Osmić (Aljo) Izudin, rođen 2. 12. 1961. godine u mjestu Đulići, općina Zvornik, nestao 1. 6. 1992. godine u mjestu Bijeli Potok, općina Zvornik, ekshumiran 2003. godine iz masovne grobnice Crni Vrh, općina Zvornik

4. Đulić (Halil) Omer, rođen 31. 8. 1956. godine u Zvorniku, nestao 1. 6. 1992. godine u mjestu Bijeli Potok općina Zvornik, ekshumiran 2003. godine iz masovne grobnice Crni Vrh, općina Zvornik.

Identifikacijom je rukovodio vještak sudske medicine doktor Vedo Tuco, a prisustvovale su obitelji stradalih i predstavnik Instituta za nestale osobe BiH.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala da su tri žrtve koje su danas identifikovane iz masovne grobnice Crni Vrh, koja je jedna od najvećih masovnih grobnica koja je pronađena u BiH nakon rata.

U ovoj masovnoj grobnici je pronađeno 629 tijela, a do sada je ukupno identifikovano 461 osoba.

(Fena)

Evropska Komisija:Izveštaj krajem maja
Novosti
: Evropska Komisija:Izveštaj krajem maja

Evropska komisija krajem maja donijet će pozitivnu ocjenu o napretku BiH na ispunjavanju uvjeta za ukidanje viznog režima i uputiti prijedlog za viznu liberalizaciju  Vijeću ministara Evropske unije i Evropskom parlamentu, izjavio je danas iz Brisela ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Evropska komisija krajem maja donijet će pozitivnu ocjenu o napretku BiH na ispunjavanju uvjeta za ukidanje viznog režima i uputiti prijedlog za viznu liberalizaciju  Vijeću ministara Evropske unije i Evropskom parlamentu, izjavio je danas iz Brisela ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Evropska komisija krajem maja donijet će pozitivnu ocjenu o napretku BiH na ispunjavanju uvjeta za ukidanje viznog režima i uputiti prijedlog za viznu liberalizaciju  Vijeću ministara Evropske unije i Evropskom parlamentu, izjavio je danas iz Brisela ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.


Ahmetović je danas predvodio izaslanstvo BiH u Briselu, gdje im je Evropska komisija predstavila izvještaj o napretku koji je BiH ostvarila na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

- Ono što smo danas mogli čuti u Briselu jeste da će odmah početkom oktobra, na prvom zasjedanju, Evropski parlament razmotriti izvještaj i vjerujem da će donijeti pozitivnu ocjenu, kazao je Ahmetović.

Do tada preostaje da BiH ispuni jedan dio preosatalih obaveza, uključujući harmonizaciju krivičnih zakona na nivou entiteta, a bit će još jednom podnesen izvještaj o svim pozitivnim aktivnostima u borbi protiv organiziranog kriminala.

Ahmetović vjeruje da će građani BiH već početkom oktobra imati bezvizni režim sa zemljama Evropske unije.

(Fena)

Umjesto predstave scensko čitanje na Danima Sarajeva u Beogradu
Novosti
: Umjesto predstave scensko čitanje na Danima Sarajeva u Beogradu

U Beogradu su jučer objavljeni zvanični rezultati konkursa za najbolji dramski tekst koji su organizirali Internacionalni teatarski festival MESS i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Nakon konsultacija svih članova žirija, odlučeno je da će se na festivalu Dani Sarajeva u Beogradu od 19. do 23. maja, umjesto premijernog prikazivanja predstave rađene prema pobjedničkom tekstu, organizirati scensko čitanje triju najboljih tekstova, u izvedbi sarajevskih i beogradskih glumaca, saopćeno je iz Pres-službe MESS-a. 

Peteročlani žiri u sastavu: Borka Pavičević, Ana Tomović i Biljana Srbljanović iz Beograda, te Dino Mustafić i Almir Imširević iz Sarajeva odabrali su tekstove ''Boja krvi i ilovače'' autora Vahida Durakovća, ''Mogu tramvaji i bez nas'' autora Davora Marjanovića, te ''Happyend ne stanuje ovde'' autora Ninoslava Šćepanovića.

Tekstovi napisani na južnoslavenskim jezicima afirmiraju optimizam nove generacije u odnosu između Beograda i Sarajeva, angažovano i kritički preispituju predrasude, sučeljavaju s nedavnom prošlošću, ali i nude nadu da su bolji odnosi između ovih gradova i sretnija budućnost cijelog regiona mogući. 

(Fena)

Uhapšene tri osobe osumnjičene za ratni zločin.
Novosti
: Uhapšene tri osobe osumnjičene za ratni zločin.

Na području Banje Luke i Laktaša uhapšene tri osobe osumnjičene za ratni zločin.Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas na području Banje Luke i Laktaša tri osobe iz Sanskog Mosta zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv stanovništva.

Uhapšeni su L. R. (1933.), P. A. (1961.) i P. D. (1959.), koji se sumnjiče da su u mjestu Kuhari 10. oktobra 1995.od pripadnika Vojske Republike Srpske oteli, a onda I ubili 15 Bošnjaka s područja mjesta Vrša, općina Sanski Most, koji su bili angažirani u radnoj obavezi, saopćeno je iz SIPA-e.
Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, biti predati na postupanje Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, po čijem nalogu je akcija i izvedena.

(Fena)

Skupština KS: Usvojena tri Zakona i tri nacrta Zakona
Novosti
: Skupština KS: Usvojena tri Zakona i tri nacrta Zakona

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojili su Zakon o izmjenama zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Ovim izmjenama se zatvorska kazna za nošenje nelegalnog oružja produžuje do tri godine. Ranije je zakon predviđao zakonsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine.
Ovim zakonom pravosudnim organima daje se mogućnost izricanja novčane kazne u zavisnosti od toga koliko osoba posjeduje naoružanja, gdje je pronađeno oružje itd.

 (Fena)

ZABORAVLJENO PISMO: Lennon poslao dva žira Titu
Novosti
: ZABORAVLJENO PISMO: Lennon poslao dva žira Titu
FOTO: Hiljadu ljudi na prvomajskom protestu pokreta Dosta!
Novosti
: FOTO: Hiljadu ljudi na prvomajskom protestu pokreta Dosta!

Oko hiljadu ljudi okupilo se danas u prvomajskom protestnom maršu ispred RTV Doma u Sarajevu i krenulo prema fabrici Energoinvesta u sarajevskom naselju Stup. Protestnu šetnju obespravljenih, potlačenih i nezaposlenih organizovao je pokret Dosta! sa sloganom “Nama nije do slavlja, hoćemo svoja prava”. Protest je podržalo i Vijeće Roma Bosne i Hercegovine a u prvim redovima je bio njihov predstavnik Dervo Sejdić. Oni su ovim protestom željeli skrenuti pažnju na veliku stopu nezaposlenosti Roma u BiH.

Kao dio marša zamišljeno je i polaganje cvijeća na kapijama Energoinvesta, simbolu "masovne grobnice radničke perspektive".

{slimbox images/Galerije/prvimaj/1.jpg,images/Galerije/prvimaj/1.jpg;images/Galerije/prvimaj/2.jpg,images/Galerije/prvimaj/2.jpg;images/Galerije/prvimaj/3.jpg,images/Galerije/prvimaj/3.jpg;images/Galerije/prvimaj/4.jpg,images/Galerije/prvimaj/4.jpg;images/Galerije/prvimaj/5.jpg,images/Galerije/prvimaj/5.jpg;images/Galerije/prvimaj/6.jpg,images/Galerije/prvimaj/6.jpg;images/Galerije/prvimaj/7.jpg,images/Galerije/prvimaj/7.jpg;images/Galerije/prvimaj/8.jpg,images/Galerije/prvimaj/8.jpg;images/Galerije/prvimaj/9.jpg,images/Galerije/prvimaj/9.jpg;images/Galerije/prvimaj/10.jpg,images/Galerije/prvimaj/10.jpg;images/Galerije/prvimaj/11.jpg,images/Galerije/prvimaj/11.jpg;images/Galerije/prvimaj/12.jpg,images/Galerije/prvimaj/12.jpg;images/Galerije/prvimaj/13.jpg,images/Galerije/prvimaj/13.jpg;images/Galerije/prvimaj/14.jpg,images/Galerije/prvimaj/14.jpg}

 

(zurnal.info)

PIC: Omogućite komemoraciju 3. maja
Novosti
: PIC: Omogućite komemoraciju 3. maja

Ambasadori Vijeća za provedbu mira (PIC) su na današnjem sastanku u Sarajevu ponovo potvrdili da bilo koja grupa bilo gdje u BiH ima pravo na mirno okupljanje i demonstracije, uključujući i planiranu komemoraciju u Sarajevu 3. maja.

- Pozivamo sarajevske gradske i kantonalne zvaničnike, učesnike i građane da poduzmu sve neophodne mjere da bi osigurali da komemoracija prođe u miru. Omogućavanje da se ovaj događaj održi i okonča na dostojanstven način doista će predstavljati snažan simbol da je Sarajevo multietnički grad u kojem su svi dobrodošli, navodi se u saopćenju upućenom nakon sastanka.

(Fena)

FUP: Još pet uhapšenih zbog nereda tokom protesta ispred Vlade FBiH
Novosti
: FUP: Još pet uhapšenih zbog nereda tokom protesta ispred Vlade FBiH

Radeći kontinuirano na rasvjetljavanju događaja od 21. aprila za vrijeme protestnog skupa ispred zgrade Vlade Federacije BiH, policijski službenici Federalne uprave policije lišili su slobode još pet osoba.

Riječ je o M. M., rođenom 1992. godine u Sarajevu, E. A., rođenom 1960. godine u mjestu Plašće-Priboj, državljaninu i BiH nastanjenom u Sarajevu, i T. Č., rođenom 1990. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela nasilničkog ponašanja, napada na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti i oštećenja tuđe stvari, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Slobode su lišeni i S. F., rođen 1954. godine u mjestu Budojeviće-Plav, državljanin i BiH nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela napada na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti i nasilničko ponašanje, te S. S., rođen 1980. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela nasilničkog ponašanja i oštećenja tuđe stvari.

Postoji osnov sumnje da su se uhapšene osobe, učestvujući u protestnom skupu ispred zgrade Vlade Federacije BiH koji su 21. aprila organizirala boračka udruženja u FBiH, nasilnički ponašale i u odnosu na zgradu Vlade FBiH i policijske službenike koji su bili angažirani na obezbjeđenju te na njih bacali kamenice i komade betona.

To je dovelo do ugrožavanja građanskog mira, velikog uništenja imovine, te nanošenja povreda za 23 policijska službenika.

Također, osnovano se sumnja da je M. M. iz zgrade Vlade FBiH iznosio određeni inventar, koji je potom uništavao.

Policijski službenici su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeli i prijavu protiv maloljetnog B. A., rođenog 1993. godine u Essenu, Njemačka, državljanina i BiH nastanjenog u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela nasilničkog ponašanja, napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti i oštećenje tuđe stvari.

Ta je osoba, koristeći svoje zakonsko pravo, odbila dati izjavu policijskim službenicima, braneći se šutnjom.

Prijavljen je i D. M., rođen 1994. godine u Feldkirichu, Austrija, državljanin i BiH nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nasilničkog ponašanja. On je priznao učešće u pomenutim neredima.

Osobe lišene slobode su nakon uzimanja iskaza predate Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na daljnje postupanje.

Policijski službenici Federalne uprave policije su do danas, zbog nereda ispred zgrade Vlade Federacije BiH, slobode lišili 22 osobe, a protiv još tri osobe su podnesene prijave nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su zbog pomenutih nereda slobode lišili šest osoba.

Ukupno je podnesena 31 prijava, a 28 osoba je lišeno slobode. Istraga o ovom događaju se nastavlja.

(Fena)

VLADA FBIH SPREMILA IZNENAĐENJE BORCIMA: Imaš kuću, vrati invalidninu
Istražujemo
: VLADA FBIH SPREMILA IZNENAĐENJE BORCIMA: Imaš kuću, vrati invalidninu

Vlada FBiH spremila je novo iznenađenje za ratne vojne invalide, demobilisane borce, civilne invalide, ukratko, za sve korisnike socijalnih davanja. Pored novčanog cenzusa biti će uveden i imovinski cenzus čija primjena počinje od 1. januara iduće godine, saznaje “Žurnal”.

Dok se u Parlamentu FBiH vodila žestoka borba oko plata funkcionera i državnih službenika i neuspješno pokušavala uvjeriti boračka populacija da se ne buni previše zbog već uvedenih smanjenja dosadašnjih prava i primanja, Vlada FBiH je zajedno sa Vladom RS i Vijećem ministara BiH u tišini 5. marta ove godine MMF-u uputila novo “Pismo o namjerama”.

Ovim “pismom” Vlada FBiH se svečano obavezala da će u sklopu reforme postojećeg sistema socijalnih davanja uvesti “sveobuhvatan imovinski i prihodovni cenzus, i uvesti reviziju imovine za sve korisnike civilnih i ratnih prava od 1. januara 2011. godine

Više nema novca za demobilisane borce

Prevedeno na običan jezik, ovo znači da će zadržavanju postojećih naknada ratnim i civilnim invalidima, od početka iduće godine, demobilisanim borcima zavisiti ne samo od visine drugih novčanih primanja već i od toga da li raspolažu i drugom imovinom, poput stanova, kuća zemljišta.

U svom pismu MMF-u Vlada FBiH nije se bavila detaljima koliko će konkretno iznositi imovinski cenzus te da li će time biti obuhvaćeni možda i automobili i mobiteli, ali to su ionako “tehnički detalji”.

Najmanje razloga da se bune zbog ovog imovinskog cenzusa imaju demobilisani borci jer sa ili bez imovinskog cenzusa više neće imati šta da izgube, jer od 1. maja ove godine ionako prestaje isplata dosadašnjih naknada za nezaposlene borce.

Da se ne bi uzalud nadali, u “Pismu o namjerama”, Vlada FBiH kategorički tvrdi da “ sve eventualne buduće povlastice za demobilisane borce neće sadržavati novčane povlastice, posebne penzije, stambene kredite ili naknade za troškove stanovanja.”

Ovo znači da svako eventualno muljanje i petljanje aktuelne vlasti do opštih izbora 3. oktobra sa maglovitim obećanjima demobilisanim borcima kako će se Vlada FBiH pobrinuti za njih, može biti smatrano samo za čistu predizbornu demagogiju.

Smanjuju se i izuzetne penzije

Nekog razloga za zadovoljstvo nemaju ni oni koji su uspjeli ugrabiti izuzetne penzije pod naročito povoljnim uslovima u prethodnim godinama jer vlada nije zaboravila ni njih.

Namjera Vlade FBiH je da smanji budžetska izdvajanja za izuzetne penzije na dva načina. Jedan je pooštravanjem kriterija za sticanje izuzetnih penzija ubuduće, što znači “ko je jamio, jamio”.

Drugi način uštede je smanjivanje razlike između prosječnih “običnih” penzija i prosječnih izuzetnih penzija. Kako je teško očekivati da će postojeće penzije običnih penzionera drastično porasti ovo smanjenje razlike vlada namjerava izvesti kroz smanjenje izuzetnih penzija.

Iako Vlada FBiH u svome pismu MMF-u navodi da je odlučna da ograniči plate državnih službenika na svim nivoima vlasti, ovaj utisak se nije stekao na osnovu dosadašnjih prijedloga zakona, po kojima bi se ovo ograničenje za ministre i poslanike u federalnom parlamentu na volšeban način pretvorilo u povećanje njihovih dosadašnjih plata.

Budžetske rupe veće od planiranih

Vlastima u BiH štednja nekako ne ide od ruke. U prvom pismu o namjerama koje je BiH uputila MMF-u u junu prošle godine i na osnovu kojeg je i odobren kredit MMF-a za BiH od 1,2 milijarde eura, računica je bila da će 2009. godinu budžeti u BiH završiti sa ukupnim deficitom u vrijednosti od 4,7 posto društvenog bruto proizvoda. Kada se na kraju godine podvukla crta pokazalo se da je deficit i pored svih najavljenih mjera štednje dogurao do 5,3 posto BDP.

Tako se prema najnovijoj računici vladinih stručnjaka u FBiH, ako bude sreće, ukupan deficit svih budžeta u FBiH trebao zaustaviti na 439 miliona maraka. Za toliko bi znači u ovoj godini troškovi trebali biti veći od prihoda.

Ali kako se već pokazalo u prošloj godini, vlast je loš prorok pogotovu kada se radi o trošenju budžetskih para pa i ovog puta ne bi bilo preveliko iznenađenje ukoliko bi se na kraju pokazalo da se u zanosu potrošilo i više nego što je planirano a da su prihodi i bili ispod očekivanja.

U dopisivanju sa MMF-om Vlada FBiH se slavodobitno hvali da je situacija mogla biti i gore ali je pronađeno spasonosno rješenje, pa je i ono malo novca za kapitalne investicije dodatno skresano.

Pušenjem protiv bankrota

Ministrima finansija u BiH najdraža kategorija stanovništva su pušači. Za razliku od invalida, demobilisanih boraca, penzioneri koji ionako samo traže pare kojih nema dovoljno i stvaraju čuvarima kase dodatnu glavobolju pušači donose čistu zaradu u državne kase.

Zahvaljujući povećanju akciza na cigarete od početka ove godine ministri finansija računaju da će BiH inkasirati dodatnih 120 miliona maraka. Pomisao na ovaj novac unosi tračak svjetlosti u sumornu svakodnevnicu ministara finansija pa sa neskrivenim optimizmom obavještavaju MMF da će akcize nastaviti da rastu do 2015. godine, tj. dok se ne izjednače sa evropskim prosjekom.

Pušači tako imaju satisfakciju da na sasvim razložne kritike nepušača kako pušenjem uništavaju i svoje i tuđe zdravlje, sad mogu s ponosom odgovoriti “jeste, ali ja pušenjem spašavam državu od bakrota”.

(zurnal.info)

MILETOVI GLORI DEJS: Igre na sreću bez granica
Istražujemo
: MILETOVI GLORI DEJS: Igre na sreću bez granica

 

Ni deset godina nakon potpisivanja ekstremno nepovoljnog ugovora sa kiparskom firmom ne vidi se rasplet krimi priče u kojoj je Lutrija RS trebala ostati bez 90 miliona maraka

 

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske ima namjeru da optuži najmanje dvadeset visokih funkcionera Investicionorazvojne banke i Gradske uprave Banjaluka zbog malverzacija sa akcijama Medicinske elektronike i gradskim građevinskim zemljištem. Ovo je za Žurnal potvrdio jedan od istražitelja, ističući da su pritisci na ovu instituciju permanentni i iz dana u dan sve oštriji i brutalniji. Prema njegovim riječima, krugovi bliski premijeru Miloradu Dodiku svakodnevno nasrću na uposlenike Specijalnog tužilaštva, insistirajući da istraga ni na koji način ne dovede do predsjednika Vlade RS. Naši sagovornici dalje kažu da su naredne tri do četiri nedjelje u ovom slučaju prelomne i da će se iskristalisati da li će istraga krenuti lično prema Dodiku, jer je već sada nesporno da Mile Radišić, njegov kum i intimus i vlasnik fantomske firme «Grand trade» nikako bez premijerovog odobrenja nije mogao postati većinski vlasnik akcija Medicinske elektronike za svega 180 hiljada KM, te 30 dunuma gradskog građevinskog zemljišta u centru Banjaluke, koje je dobio za cirka 5 miliona maraka. S tim što mu ti placevi nikako nisu mogli biti dodijeljeni, jer se značajan broj njih nalazi u vlasništvu «Medicinske elektronike», «Elektroprenosa», te u privatnom posjedu.

Uprkos pritiscima, Specijalno tužilaštvo gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića tretira kao osumnjičenog, kao i još nekolicinu visokih funkcionera grada. Svi oni su već jednom saslušani, a u vremenu koje predstoji bit će obavljeni i dodatni razgovori s njima. Koliko je akcija sveobuhvatna svjedoči i podatak da uredi za nekretnine u upravi Banjaluke tokom ove sedmice uopšte nisu radili sa klijentima, već su sve vrijeme dostavljali dokumentaciju Specijalnom tužilaštvu RS.

NAGRADA ZA POSLUŠNOST

Mile Radišić je nakon rata radio kao vozač, a najznačajniji šoferski posao bio mu je vozikanje Branislava Lolića, nekadašnjeg visokog funkcionera SDS-a u Banjaluci. Tokom previranja 1997. godine i sukoba na relaciji Biljana Plavšić - Radovan Karadžić, Lolić je podržao tadašnju predsjednicu RS i bio jedan od osnivača njenog srpskog narodnog saveza. Zajedno sa njim u SNS odvezao se i Radišić, koji na volšeban način završava fakultet, a kao nagradu za doprinos «demokratskim promjenama» biva postavljen na čelo Lutrije RS. Tog trenutka kreće Radišićevo naglo bogaćenje i njegov uspon u hijerarhiji «Dodikovih biznismena». On uspostavlja bliske i prijateljske odnose sa tadašnjim premijerom Dodikom, a najveći dio novca iz Lutrije zavrašava u njihovim džepovima.

SVE ZA GLORI

Vrhunac pljačkanja ove firme je famozni ugovor između Lutrije i kiparske firme Glori, potpisan 11. marta 2000. godine. Marta te godine Dodik i Radišić su se u pratnji Branislava Lolića, tadašnjeg predsjednika Upravnog Odbora Lutrije, zaputili u Limasol i potpisali kriminalan ugovor, prema kojem je iz Lutrije Republike Srpske u devet narednih godina trebalo da se na nezakonit način izvuče oko 90 miliona maraka. Dodik i Radišić su ovim ugovorom Lutriju pretvorili u vlastitu firmu koja im je trebala donijeti enormnu zaradu. Suština kriminalnog dokumenta sadržana je u odrednici da firma “Glori” u savez sa Lutrijom unosi jedan računar (može i polovni) i delegira jednog čovjeka u Menadžerski tim, dok Lutrija ustupa sve svoje materijalne, infrastrukturne i ljudske resurse. U takvoj nakaradnoj postavci sve je nakazno i zločinačko: tako je određeno da od zarade Lutriji Republike Srpske pripadne 40 posto, a “Glori” 60 posto novca iz Zajedničkog fonda, koji je formiran odmah nakon potpisivanja ugovora. Još je naglašeno i podvučeno da svako od svojih para plaća svoje zaposlene - Glori svog menadžera, a Lutrija sve ostale radnike. Uz to je Lutrija garantovala da će “sva oprema i ostala imovina koju upotrebljava Glori u ovoj saradnji” biti svojina kiparske firme i kao takva isključena “od bilo kojeg potraživanja bilo koje vrste od bilo kojeg trećeg lica prema Lutriji”. Preciznije, Lutrija će iz onih svojih 40 posto podmiriti i sve troškove i eventualne gubitke. Moglo bi se nabrajati unedogled, paragraf po paragraf, šteta po šteta.

DODIKOVO KUMČE

Na Kipru je prvo ovjeren Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, čiji je potpisnik bio Mile Radišić, a svjedoci Milorad Dodik i Branislav Lolić, potpisan je i Ugovor o saradnji na klasičnim igrama na sreću. Po povratku u “bolji dio BiH”, Vlada RS 14. aprila 2000. godine, Rješenjem o davanju saglasnosti na Ugovor o saradnji na klasičnim igrama na sreću pečati kriminalni posao započet u Limasolu. Ovo rješenje, odlukom vlade, nije objavljeno u službenom glasniku, što je opšteprepoznatljiv Dodikov rukopis u brojnim kriminalnim poslovima, koje je kao premijer organizovao i izvršio. Važno je istaći da Vlada ovaj Ugovor nikako nije smjela dopustiti, a kamoli podržati, jer je bio u suprotnosti sa svim, u to vrijeme važećim zakonima, a posebno sa zakonom o igrama na sreću, koji nije dopuštao bilo kakvu privatizaciju Lutrije, što suštinski, ovaj štetni i katastrofalni dokument, jeste. Uprkos tome, Glori i Lutrija već 22. juna 2000. godine kreću u zajednički poduhvat i emitovanje instant srećke. Posrećilo se Glori, jer je Lutrija u narednih godinu dana izgubila milionske svote.

KRIMI PRIČA O DODIKU I SEDAM MILIONA

Lutrija RS tokom 2000. i 2001. godine kupuje lutrijskog materijala u vrijednosti od nevjerovatnih 7,3 miliona maraka. Ovaj akt je dio kriminalnog plana iz Limasola i poslužio je za izvlačenje novca iz Lutrije. Preciznije, za pranje para i presipanje sa računa Lutrije u džepove Dodika i Radišića. Cijeli ovaj lutrijski materijal i dan danas je u skladištima ove kuće, a da nije utrošen ni jedan jedini papirić. Radi se o bezvrijednoj hrpi hartije koja se jedino može prodati za par stotina maraka kao stari papir za reciklažu. Lutrijski materijal vrijedan 7,3 miliona dovoljan je za cijeli kontinent, a kamoli za RS, pa nema dileme da on uopšte nije toliko ni plaćen. Njegova vrijednost bila je najviše stotinu hiljada maraka, a sve ostale pare uzeli su Dodik i Radišić, koji je tada keš u navedenoj vrijednosti odnio u torbama na Kipar. Interesantno je da u Lutriji RS, sudeći prema zvaničnim Revizorkom izvještajima za prošlu i pretprošlu godinu, ovaj materijal i dalje vode u vanbilansnim evidencijama i to u vrijednosti od 7,3 miliona, što je tragikomično.

Najveći dio lutrijskog materijala se odnosi na zastarjeli lutrijski materijal iz 2000. i 2001. godine kupljen radi organizacije zajedničke instant lutrije sa firmom “Glori” (7,336,490 KM). zastarjeli lutrijski materijal trebalo bi zapisnički uništiti i isknjižiti iz evidencije, jer već odavno nije upotrebljiv”, navodi se u revizorskim izvještajima. Uništenje ovog materijala ne znači i uništenje dokaza protiv Dodika i Radišića, ali je pitanje da li će istragu i o ovom slučaju povesti Specijalno tužilaštvo. U svakom slučaju, “Glori” u ovom poslu nije izgubila ni marke, jer marke nije ni uložila.

UNIŠTAVANJE TRAGOVA

Krajem 2000. godine Dodik gubi izbore, što je bio siguran znak da ni Mile Radišić neće još dugo ostati direktor Lutrije. Sredinom jula te godine on je i smijenjen, ali je prije svog odlaska sa direktorskog smjesta samoinicijativno prekinuo Ugovor sa kiparskom firmom “Glori”, premda je na taj način rizikovao da Lutrija RS u arbitražnom postupku pred beogradskim trgovačkim sudom izgubi 82 miliona maraka na ime odšete zbog tog jednostranog čina. Radišićev potez siguran je dokaz da je kao i Dodik bio duboko svjestan štetnosti ugovora, te da ga je iz straha od odgovornosti i prekinuo. On, nedugo nakon odlaska iz Lutrije, aktivira firmu Grand trejd, koja nije imala ni kancelarije ni telefona. To ipak nije smetalo gradonačelniku Dragoljubu Davidoviću da Radišićevom kofer preduzeću badava dodijeli zemljište u centru Banjaluke vrijedno desetine miliona maraka. Nakon raskida ugovora advokati Glori su se u nekoliko navrata tokom 2001. i 2002. godine obraćali novom menadžmentu, zahtijevajući nastavak saradnje, pri tom prijeteći tužbom od 82 miliona maraka. Niti je uspostavljena saradnja niti je tužbe bilo, što svjedoči da je Dodik primirio stvari, čekajući da se ponovo vrati na vlast. Što se i desilo 1. marta 2006. godine.

DINASTIJA SREĆE

Nakon Dodikovog ponovnog dolaska na vlast uslijedila je smjena čelnika Lutrije, a za direktora je postavljen javnosti nepoznati Siniša Dojčinović, koji je već gotovo dvije godine vršilac dužnosti, što je u potpunoj suprotnosti sa svim zakonskim normama. Dojčinović je sin rođene sestre Mileta Radišića i doveden je u Lutriju da bi se u porodici konačno anulirao kriminalni ugovor iz 2000. godine, zbog kojeg je Dodik morao odgovarati. Dojčinović je pokušao sakriti odnose između Lutrije i Glori, tvrdeći da “srećna firma“ ništa ne isplaćuje kipranima, što je notorna laž. Revizorski izvještaj za 2008. svjedoči da je “Glori” isplaćeno 302 hiljade maraka. Tolika je odšteta nedavno presuđena zbog raskida ugovora. Za ovu sumu dodatno je oštećen ovaj entitet, jer je Dodik prije osam godina odobrio i potpisao štetan i kriminalan ugovor.


LAŽNI DOKTORI SA FANTOMSKOG “ŠERBATOVA”

Radišić je preko noći završio fakultet, a preko jutra je magistrirao na nepostojećem ruskom univerzitetu “Knez Šerbatov”. Postao je magistar finansijskog menadžmenta. Interesantno je da mu je ime i prezime napisano latinicom, što je nonsens ako se ima u vidu da je fakultet ruski. Latinica ili ćirilica, to Radišiću nije smetalo da doktroira negdje u bijelom svijetu, pa čak objavi i knjigu. Legenda kaže da je tu knjigu donio jednom prijatelju i rekao mu: “Pročitaj šta sam uradio”, na šta mu je ovaj knjigu vratio, odgovorivši: “Pročitaj je prvo Mile ti”! Interesantno je da je na nepostojećem univerzitetu “Knez Šerbatov” glavni u Komisiji bio aktuelni predsjednik Rajko Kuzmanović, a da su na njemu “doktorirali” Miroslav Mikeš, Tihomir Gligorić, Ostoja Kremenović, te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji Milorada Dodika. Iako je postojanje ovog univerziteta zvanično demantovala Ruska vlada, a cijeli slučaj završio u Tužilaštvu RS, istraga stoji, “jer bi to bio udar na RS”.

 

MEHMEDIĆEV PLAN ZATVARANJA GRADA: Al Shiddiju parking, Sarajlijama rampa
Istražujemo
: MEHMEDIĆEV PLAN ZATVARANJA GRADA: Al Shiddiju parking, Sarajlijama rampa

Premijer Kantona Sarajevo želi zatvoriti centar grada za saobraćaj. Sarajlijama bi tada gotovo jedina mogućnost bila parkirati auto na ogromnom parkingu poslovnog centra Al Shiddi, čija bi se izgradnja mogla završiti taman u vrijeme zabrane saobraćaja. Milionski prihod od parkinga tada bi bio zagarantovan

Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo, ima novu ideju! A kad Besim ima ideju, to nas obično mnogo košta. Njegove ideje uglavnom vrijede od milion pa naviše. Ova o kojoj pišemo dobacuje i do 15 miliona godišnje. Prošle godine, otprilike kada se na Marijin Dvoru počeo praviti veliki parking sa hotelom i tržnim centrom, premijer je javno iznio ideju da se saobraćaj u strogom centru glavnog grada zatvori. Rekao je da želi smanjiti gužve u centru, povećati sigurnost pješaka i pružiti im više prostora za šetnju. Centrom bi vozili samo autobusi i tramvaji, a Sarajlije koje nemaju sreće da žive u centru a imaju aute ostavljali bi ih van zatvorenog kruga. Na rubovima tog kruga slobodnog i besplatnog parkinga nema vjerovatno od kada je Volkswagen u Bosni i Hercegovini otvorio svoju tvornicu. Danas je teško naći i plaćeni parking. Dok ideja sazrije i bude upotrebljiva, i to tačno na mjestu gdje počinje zabrana, bit će izgrađen poslovni centar Al Shiddi sa nelogično velikim brojem parking mjesta.

Zijad ImamovićPoslovni i trgovački centar Al Shiddi u svojih 110.000 kvadratnih metara imat će hotel sa pet zvjezdica, tržni centar i tri sprata podzemnih garaža sa 1.750 parking mjesta. Bit će to najveći takav centar u Sarajevu, skoro tri puta veći od BBI centra. Zijad Imamović, nadzornik radova, kaže da je broj parking mjesta pravljen u skladu sa površinom centra. Međutim, većina tržnih centara u Sarajevu imaju po jedno mjesto za parkiranje na svakih 90 kvadrata. Novi centar Zagreb Mall, naprimjer, imat će 180.000 kvadrata i oko dvije hiljade mjesta za parking. Al Shiddi se odlučio praviti po jedno mjesto na svakih 60 kvadrata pa tako ima tri puta više od BBI centra, koji ima daleko bolji položaj u centru grada.

Međutim, ako se zatvori saobraćaj u centru Sarajeva ovo će biti vjerovatno najpogodniji parking za odlazak na Baščaršiju ili Ferhadiju. Ta bi odluka osigurala Al Shiddiju ispunjen parking tokom cijelog dana. Po sadašnjim cijenama parkinga, prihod bi mogao biti oko 42.000 maraka dnevno, preko milion mjesečno ili oko 15 miliona godišnje.

Mehmedić je prošle godine, nakon nekoliko saobraćajnih nesreća u kojima su povrijeđeni pješaci, za Oslobođenje objasnio svoju ideju.

“Inicirat ću da se zabrani saobraćaj u prstenu od Baščaršije do Alipašine ulice. Mislim da se to može uraditi, a zabrana bi se odnosila na sve, osim na vozila javnog gradskog prevoza”, izjavio je tada Mehmedić.

Ideja da sarajevski tramvaj svoju rutu završava u Radićevoj ulici umjesto kod Vijećnice također postoji. Ljudi nešto stručniji za saobraćaj od premijera kažu da bi bilo skoro nemoguće zatvoriti toliko ulica. Said Jamaković, direktor kantonalnog Zavoda za planiranje, kaže da bi nastao kolaps ali da je zatvaranje saobraćaja od Vječne vatre do Radićeve moguće. Slično misli i Mihajlo Krmpotić, kantonalni ministar prometa i komunikacija.

Za Al Shiddijev parking obje ideje su povoljne, s tim da im zatvaranje što veće površine više i odgovara jer bi u tom slučaju podzemni parking BBI centra postao neupotrebljiv. Shiddijev parking bit će završen u februaru naredne godine ali nije izvjesno da li će biti otvoren prije kraja gradnje ovog centra vrijednog više od 150 miliona maraka. Predstavnici kompanije trebali bi se u svakom slučaju tokom otvaranja zahvaliti premijeru, odlučnim da ne razgovara sa novinarima Žurnala, na ovoj inicijativi. Ako se ona pretvori u djelo, jednostavno će imati previše sličnosti sa projektom Al Shiddija da bi bila slučajnost.

(zurnal.info)

Sarajevo: Jačanje uloge civilnog društva
Novosti
: Sarajevo: Jačanje uloge civilnog društva

U hotelu Holiday Inn u Sarajevu 27. aprila održan je informativni događaj o postignućima civilnog društva: Organizacije civilnog društva - Snaga građana Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

Tom prilikom 42 organizacije civilnog društva predstavile su svoja dostignuća iz raznih oblasti predstavnicima drugih organizacija civilnog društva, kao i predstavnicima institucija vlasti na različitim nivoima, donatora, akademske i poslovne zajednice. Cilj ovog informativnog događaja bio je proširivanje informacije o radu civilnog sektora kroz predstavljanje postignuća organizacija civilnog društva, što bi činilo osnov za buduću saradnju na relaciji civilni sektor i vladine institucije, kao i osnovu multisektorskog partnerstva. Organizator događaja je TASCO ured u BiH (Tehnička podrška organizacijama civilnog društva), a riječ je o nastavku promotivnioh aktivnosti na jačanju civilnog sektora. Preporuke učesnika promotivnih radionica koje su održane ranije u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu su da organizacije civilnog društva trebaju saznati više o postignućima jedni drugih u BiH.

(zurnal.info)

 

Stambeno zbrinjavanje Roma
Novosti
: Stambeno zbrinjavanje Roma

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović potpisat će danas (28. aprila) u Sarajevu opći sporazum i pojedinačne ugovore s osam aplikanata koji će realizirati projekte stambenog zbrinjavanja Roma, za koje je Švedska agencija za razvoj (SIDA) osigurala 1.885.714 KM.

Sredstva će biti utrošena za finansiranje projekata CARITAS-a, Grada Banja Luke, te općina Ključ, Kladanj, Zenica, Vitez, Bihać i Travnik.
Ukupna budžetska sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma u BiH iznose 2.175.800 KM. Na osnovu javnog poziva za prikupljanje projektnih prijedloga za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja odabrano je pet općina u Federaciji BiH, tri u Republici Srpskoj i Brčko Distrikt.
Iz budžetskih sredstava finansirani su projekti Hilsfwerk –Austrija, koji je pokrio općine Kiseljak, Zenica, Jajce i Bijeljina, potom projekti za općine Maglaj, Sanski Most, Kladanj, Ključ,Teslić i Kozarska Dubica, te Brčko Distrikt BiH.

 


(Fena)

MARKO TOMAŠ: Mostarski vijećnici me prate u stopu
Pošta sa okupirane strane
: MARKO TOMAŠ: Mostarski vijećnici me prate u stopu

Teror gluposti u kombinaciji s poslovičnom bahatošću ovdašnjih političarčića je čist psihološki horor u koji smo svi skupa uvučeni bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost

Moja opsjednutost Gradskim vijećem Grada Mostara lagano poprima patološke razmjere. Osvrćem se dok hodam po gradu misleći da me kompletan saziv mostarskog gradskog vijeća prati u stopu kako bi me zaskočio kakvom hororističnom nebulozom. Netko bi pomislio da sam paranoičan, ali nisam, to se stvarno događa. Mislim, nije baš da Gradski vijećnici hodaju za mnom po gradu, ali njihova je glupost sveprisutna. A teror gluposti u kombinaciji s poslovičnom bahatošću ovdašnjih političarčića je čist psihološki horor u koji smo svi skupa uvučeni bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

PAKLENE KRVOPIJE

Tko su oni i što žele? Oni su krvopije iz pakla. Pakla koji su sami kreirali sve ove godine. A žele novac, ključne gradske građevinske lokacije, meso, krv. Oni u predizborne svrhe huškaju klince jedne na druge, stvaraju atmosferu straha i uopće čine sve da se ne osjećate ugodno u vlastitoj koži i vlastitom gradu. Oni ne žele izglasati Urbanistički plan Grada Mostara. Oni beskrupulozno trguju ključnim gradskim objektima. Oni uništavaju institucije kulture kao kakvi termiti. Oni od 2004. godine nisu u stanju izglasati gradski proračun u, za to, zakonski predviđenom roku. Oni su Gradski vijećnici Grada Mostara, novovjeki skorojevići, kvazinaci pizdunčići, koji se kompleksaški osvećuju samoj ideji Grada kao otvorenog prostora. Sve u svemu oni su noćna mora svakog građanina.

Dakle, prolazi i ovaj najokrutniji mjesec, kako ga neki nazvaše. Prolazi. Prolaze i godine. Ode nam svima mladost u tri krasna penisa, a prošla sjednica mostarskog gradskog vijeća je donijela još jednu odgodu rasprave o Urbanističkom planu i to zbog ''nedovoljne usuglašenosti regulacijskih planova između Službe za planiranje Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave i Zavoda za prostorno planiranje Grada Mostara''. O proračunu se opet nije reklo ni be. Nisu ispoštovali ni vlastitu odluku o privremenom financiranju, a ovogodišnji proračun, dakako, može da pričeka i sudnji dan. A, za Mostar, ne postoje prioritetnije stvari. Stati u kraj western gradnji, urbanističkom divljanju kako se Mostar ne bi pretvorio u totalnu arhitektonsku i urbanističku nakazu i odblokirati rad silnih institucija čiji rad ovisi o novcu iz gradskog proračuna.

Zakonski je rok za izglasavanje proračuna 31.03. tekuće godine. On je odavno probijen. Dakle, Gradski vijećnici rade mimo zakona. Osim toga, privremeno financiranje se vrši internim pozivima od strane gradonačelnika određenim gradskim službama(to sam saznao off the record). Još jedna nezakonitost.

KAKAV VISOKI PREDSTAVNIK

Za sve je kriv tko? – pitaju Vas Gradski vijećnici.

Visoki predstavnik – odgovaraju oni u jednom dahu.

Pobogu, kakav sad visoki predstavnik? – pitate se vi.

Pa onaj koji je nametnuo Statut Grada Mostara u kojem stoji da se proračun može izglasati jedino dvotrećinskom većinom glasova – odgovaraju gradski oci.

Svakako, ima nekog vraga u tome što tvrde u Gradskom vijeću Grada Mostara. Statut nam baš i nije neka sreća, tipično frankenštajnovsko mandrljanje Međunarodne zajednice, nešto poput mikro Daytona. Ali, mogu tu priču okačit mačku o rep, jer da žele, i da im je u interesu, odavno bi izglasali i proračun, a Urbanistički plan bi postojao kao nepremostiva brana daljnjem kasapljenju Mostara.

Evo par primjera. Ali stvarno samo par primjera.

Fejićeva ulica: Biosfera (prst u oko u pješačkoj zoni, NLO neodređene, sivoljubičaste boje, ukrašen zelenim staklima i potpuno neprimjerene visine tako da mnogi susjedi tog arhitektonskog monstruma nikad više sunca vidjet' neće). Kino Zvijezda još jedan prst u oko (op.a. inače, aktivnosti Mostar filma se svode na to da se rasprodaju nekretnine u vlasništvu navedene „institucije“).

Musala: Titova vila (opet zeleno staklo u sred bijelog kamenog trga, ulaženje u javni prostor prednjim dijelom zgrade).

Titova vila me, uz još neke građevine u Mostaru tjera da pomislim da je udruga arhitekata u Mostaru ujedno i udruga daltonista obzirom na prevladavajući kolorit i neuklopljenost istog u postojeći ambijent.

Stara bolnica: e, to je posebna priča. Nikad nisam vidio ekspeditivnije rušenje (ako izuzmemo Sabornu crkvu u Mostaru). Cijeli bolnički kompleks srušen je u par dana i sada, na mjestu bolnice, imamo ogromnu rupu nalik na mjesečev krater. Četiri od šest stabala libanonskog cedra u Mostaru nestadoše s lica zemlje. Mislim, nije baš da sam sentimetalan spram bolnice gdje su mi kao klincu čupali krajnike, ali me tišti pomisao kako se uopće nije promislila prenamjena tog kompleksa u kojem se, kad se čovjeku raspali mašta, moglo stvoriti trista čuda, a da se ne dirne ni jednu zgradu niti stablo.

No, trgovačko-građevinski lobi kombiniran s nepostojanjem Urbanističkog plana može sve i može svašta, k'o Houdini! Sad ima bolnice, sad je nema! Sad imaš sunca, sad ga nemaš! Sad imaš kino, sad ga nemaš!

SPECIJALNI GRAD

Uglavnom, kad pomislite da Vas gradski vijećnici ili parlamentarci prate u stopu, nemojte misliti da ste paranoični. Niste. Oni su uvijek tu. Oni su Vaša noćna mora. Oni razvaljuju Vaš mozak. Oni se igraju Vašim životom. Oni se igraju životom Vaše djece. Iskaču iz novinskih rubrika, sa TV ekrana, pojavljuju se, evo, redovito, i u mojim tekstovima. Oni su glavni protagonisti kaosa i bijede u koje sve dublje tonemo.

A Mostar? Mostar je stvarno poseban grad, special u lijepu materinu, kako je to lijepo ustvrdio jedan anonimni internetski komentar: Ovaj Mostar je u svemu poseban, od njegovih građana koje boli KU.biiip za sve, vlasti koju boli KU.biiip za građane, a državu boli KU.biiip za grad.


(zurnal.info)


Najnovije
Djeca i dalje rizikuju život na putu do škole
Općina Olovo ne želi popraviti most (VIDEO): Djeca i dalje rizikuju život na putu do škole
Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
KONZULAT SRBIJE NA PALAMA UZ SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA BIH: Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
IZGRADNJA MUZEJA 505 VITEŠKE BRIGADE: Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
PISMENA ZADAĆA: Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
DOGRADNJA ILI UGRADNJA: Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Veselje i linč: Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
DIREKTOR OC JAHORINA POSTAJE POČASNI KONZUL SRBIJE: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
PRIKAZUJUĆI SEBE KAO ŽRTVU ANTISEMITIZMA: Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Sporazum za nesporazume
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Sporazum za nesporazume
Cvjetokradice
Iz Crvenog solitera: Cvjetokradice
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
LICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI : Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
DA LI JE RS STABILNIJA OD NJEMAČKE: Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
TAJNA IZA ZIDINA KAZNIONICE: Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
REAGOVANJE nekadašnjeg tehničkog direktora rudnika : U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Ko nas predstavlja?
PISMENA ZADAĆA: Ko nas predstavlja?