PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTE:Alen Šeranić sankcionisan zbog Agencije za lijekove
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTE: Alen Šeranić sankcionisan zbog Agencije za lijekove

Bio bi sretan ministar zdravstva RS da se sve za ono što je uradio završi na sankcijama SAD-a. No, dođe li dan da tužioci otkažu Dodiku poslušnost, Alen Šeranić i ostali će ponovo s Dodikom „rame uz rame“, samo ovoga puta na optuženičkoj klupi.

Alen Šeranić sankcionisan zbog Agencije za lijekove
Alen Šeranić

Mnogo toga može izgovoriti ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić povodom stavljanja na listu sankionisanih od strane Sjedinjenih Američkih Država, samo ne da nije znao šta radi povodom predlaganja i usvajanja zakona kojim se osniva entitetska Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je oktobra prošle godine po hitnom postupku Zakon  o lijekovima i medicinskim sredstvima RS čiji je predlagač resorni ministar Alen Šeranić. Zakonom se ukida ovlast Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i prebacuje na buduću entitetsku.

Šeranić je kao i Dodik i premijer Radovan Višković i niz drugih ministara, poslanika, direktora bolnica znao da razlog osnivanja entitetske Agencije nije bio usmjeren samo na ukidanje jedne državne institucije, neko je bilo i svojevrsno zataškavanje krivičnog djela neovlaštene trgovine i korištenja industrijskog kiseonika za liječenje pacijenata umjesto zakonom propisanog medicinskog kiseonika. 

Nakon što je prije 9 mjeseci otkriveno da zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj za liječenje pacijenata redom koriste industrijski, a ne medicinski kiseonik, uplašeni mogućom reakcijom javnosti, vlast ovog entiteta i direktori bolnica za sve okrivljuju - državnu Agenciju za lijekove!?

Podsjetimo,  ministar Šeranić dopisom Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH upozorava direktora Aleksandra Zolaka na pogubnost tvrdnji kojim se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika.

“Od Vas kao zdravstvenog radnika i direktora institucije koja, kao i Ministarstvo kojim rukovodim, u fokusu rada mora da ima zaštitu zdravlja građana, očekuje se da u ovoj situaciji učestvujete u iznalaženju rješenja za prevazilaženje problema, koji je evidentan ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH, a potencijalno pogađa sve ljude”, piše Šeranić.

Tako je Šeranić tražio prevazilaženje problema, za koje su i on i Dodik i ostala svita tvrdili da ne postoji!?

Dosljedna i neovisna istraga o stepenu čistoće kiseonika korištenog za liječenje pacijenata rezultirala bi optužnicama, no ovako su sve što se dešavalo pokušali praktično dekriminalizovati.

"Entonacionalističke stranke ne mogu kompromitovati budućnost Bosne i Hercegovine na štetu njenih građana,” bio je jasan američki državni sekretar Antony Blinken u poruci nakon objave novosankcionisanih političara u BiH, Alena Šeranića i predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Marinko Čavara blokirao rad Ustavnog suda FBiHPROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTEMarinko Čavara blokirao rad Ustavnog suda FBiH

Bio bi sretan ministar zdravstva RS da se sve ono što je uradio završi na sankcijama SAD-a. No, dođe li dan da tužioci otkažu Dodiku poslušnost, Alen Šeranić i ostali će ponovo s Dodikom „rame uz rame“, samo ovoga puta na optuženičkoj klupi.  

 A kakv je zločin počinjen prema pacijentima, pogledajte u Žurnalovom filmu “ Kiseonik, život ili smrt?“

(zurnal.info)