Kino Žurnal:BEFORE MIDNIGHT: Velika tajna Richarda Linklatera
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Kino Žurnal

BEFORE MIDNIGHT: Velika tajna Richarda Linklatera

Divni filmovi o ljubavi na prvi pogled koja nije uspjela, kako god vam to jeftino zvučalo, Before Sunrise i Before Sunset, ovog ljeta dobijaju svoj treći nastavak Before Midnight. Ako je suditi po najavi, par će i ovog puta jednostavno šetati i pričati u filmu koji je sve osim jeftina ljubavna priča. U stvarnosti postoji druga, malo poznata i tragična priča o ženi koja je inspirisala cijelu trilogiju

euOJkb0U8vE

Ako ostanete dovoljno dugo tokom odjavne špica Before Midnight, posljednji film u trilogiji koja uključuje Before Sunrise i Before Sunset, vidjet ćete da je film posvećen nekome čije ime ranije nisu čuli čak ni najtvrdokorniji ljubitelji: Amy Lehrhaupt.

Prije gotovo 25 godina, Lehrhaupt je upoznala mladića Richarda Linklatera i sa njim provela noć koju on nikada nije zaboravio. Njihov susret je ispirisao Linklatera da napiše i režira Before Sunrise, prvi film u seriji. Ona ga međutim nikada nije vidjela; Linklater to tada nije znao ali je, u vrijeme kada je film izašao, Lehrhaupt bila mrtva.

Linklater nikada nije spominjao Lehrhaupt prije promocije Before Midnight – Ethan Hawke je rekao da je režiseru bilo neprijatno da je spominje sve doskora – ali je davno napravio kratko podsjećanje na njihov susret. Iz niza intervjua koje je dao tokom godina, sada možemo iz dijelova sastaviti priču kako je Lehrhaupt pomogla inspirisati serijal.

OD PONOĆI DO JUTRA

Linklater je sreo Lehrhaupt u jesen 1989. godine, kada je bio u posjeti sestri u Philadelphiji. Imao je 29 godina i bio je upravo završio snimanje Slackera i bio je tu samo jednu noć na svom putu kući u New York. Lehrhaupt je bila nekoliko godina mlađa, oko 20 godina.

Upoznali su se u prodavnici igračaka i proveli cijelu noć zajedno, “od ponoći do šest sati ujutro”, “šetajući, ćaskajući, radeći stvari koje sada nikada ne bi uradili”. Baš kao u Before Sunrise, najviše su pričali, “o umjetnosti, nauci, filmovima, cijela paleta”. Da li su se poljubili? Da. Da li su imali seks? The Times je otišao toliko daleko da su to pitali Linklatera u nedavnom intervjuu, ali je on rekao kako želi da to “ostane mala misterija”.

Čak i tokom te romantične večeri, filmaš Linklater si nije mogao pomoći u razmišljanju o kinematografskim mogućnostima. U intervjuu 2004. godine za New York Times, prisjeća se kako je “šetao okolo [razmišljao], 'Kada bih samo mogao uhvatiti ovaj osjećaj koji sada imam', umjesto što stvarno imam taj osjećaj”. U nedavnoj epizodi The Q&A sa Jeffom Goldsmithom, prisjetio se kako je spomenuo ideju o filmu Lehrhauptovoj te noći:

Čak i tokom ovog iskustva... ja sam bio u fazonu “Napravit ću film o ovome”. A ona je bila kao “Čemu 'ovome'? O čemu pričaš?”. A ja sam rekao, “Samo ovome. Ovome osjećaju. Ovome što se dešava između nas”.

Ali kako se noć bližila kraju, putevi Linklatera i Lehrhaupt počeli su se razilaziti od fiktivne priče Jesseja (Ethan Hawke) i Céline (Julie Delpy). Ustvari, tokom The Q&A, Linklater je otkrio da je kraj Before Sunrise bio dijelom odgovor na ono što se desilo sa njim i Lehrhaupt.

Za razliku od Jesseja i Céline, koji su se dogovorili vidjeti za šest mjeseci, mladi ljubavnici u stvarnom životu su razmijenili brojeva i pokušali ostati u kontaktu dok su bili razdvojeni. Razgovarali su nekoliko puta, ali ih je koštala daljina.

"To je nekako bio neuspjeh", kaže. "Tako da je to bila stvar u prvom filmu, ideja da bi intelektualno otišli dalje i rekli 'Pa mi smo na različitim kontinentima. Koji su izgledi da će ovo funkcionisati. Hajde da se samo posvetimo ovoj noći'."

NIKADA SE NIJE POJAVILA

Linklater je uskoro upoznao drugu ženu, koja se "uvukla u [njegov] život ... i uzela oko godinu ili tako nešto", i on i Lehrhaupt nisu razgovarali nikada poslije. Mislio je da će se možda "ona pojaviti na premijeri Before Sunrise ili nešto tako". U Before Sunset, Céline se pojavljuje na čitanju Jessejeve knjige This Time, koja je zasnovana na njihovoj zajedničkoj noći.

"Bilo bi tako čudno", rekao je 2004. godine. Ali ona se nikada nije pojavila.

Linklater nije znao da je Lehrhaupt umrla u nesreći na motoru 9. maja 1994. godine, prije svog 25-og rođendana. Before Sunrise se počeo snimati nekoliko sedmica poslije. Linklater je saznao za njenu smrt prije tri godine, kada mu je prijatelj Lehrhauptove, koji je znao za njihov susret, napisao i poslao pismo.

"Bilo je veoma tužno", Linklater je rekao za Times.

Ethan Hawke je bio potresen na sličan način kada je čuo vijest ali je podsjetio Linklatera da nikada ne bi snimio filmove ili upoznao ljude koji su radili sa njim da nije  upoznao nju.

"Ko zna kako odjekujemo kroz živote jedni drugih", rekao je Linklater u jednom intervjuu. "Ali ona je inspiracija ovome."

Na ovaj način Linklater je našao drugi put da prikaže osjećaj, tu "stvar u zraku", koju su jednom imali između sebe, i konačno: Pretvorio je to u film.

(Preneseno iz magazina Slate. Preveo: Semir Mujkić)