POSLJEDICE STEČAJNE UPRAVE:Bivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?

Istražujemo

POSLJEDICE STEČAJNE UPRAVE: Bivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?

Još uvijek nezakazana Skupština povjerilaca trebala bi dati definitivan odgovor da li su travnički sud, federalna vlada i resorno ministarstvo svjesno prepustili sudbinu Vitezita i bivših radnika nekolicini interesno povezanih osoba. U konačnici, a u BiH je i to moguće, moglo bi se u svoj posao umješati i Tužilaštvo SBK.

Bivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?
Vitezit (zurnal.info)

Stečajna uprava Vitezita dosljedna je u naumu da provodi svoje namjere, zanemarujući i zakonske odredbe. Upraviteljica Behrija Huseinbegović u sadejstvu sa predsjednikom Odbora povjerilaca Adilom Lozom traži sazivanje skupštine kako bi se izvršila glavna dioba stečajne mase te da se kupac najvećeg dijela imovine Vitezita, zagrebačka firma „WDG Promet“ odmah uvede u posjed.

Postoji nekoliko problema da bi se priča zaključila likvidacijom Vitezita.

1. Nema saglasnosti federalne vlade o konačnoj prodaji Vitezitove imovine, jer je svojevremeno odobrenje za stečaj dato za restruktuiranje Vitezita, a ne prodaju imovine. Stečajni sudija Ivo Žabić je naredio stečajnoj upraviteljici da ne poduzima radnje uvođenja u posjed kupca prije nego se ne upiše kao vlasnik imovine u zemljišnim knjigama, odnosno dobije pismenu suglasnost Vlade FBiH o načinu i uvjetima pod kojima će se imovina, koja služi za namjensku proizvodnju, predati u posjed!

2. Upitna je legalnost sjednice Odbora povjerilaca od 22. maja, gdje su usvajani zaključci iako nije bilo kvoruma.

3. Ukoliko se zaključenjem stečajnog postupka obavi glavna dioba po zamisli stečajne upraviteljice, bivši radnici imaće veliki problem sa uvezivanjem staža i eventualnim penzionisanjem jer će im pripasti tek četvrtina od novca dobijenog prodajom imovine Vitezita.

iz dopisa predstavnika radnika u Odboru povjerilaca

„Mišljenja sam da bi trebalo prekinuti opstrukcije koje se događaju a naročito od direktora Direkcije za namjensku industriju Zlatana Bilanovića i njegovog pravnog savjetnika Adnana Frljka, na način što bismo sugerisali stečajnoj upraviteljici da u skladu sa Odredbama Zakona o stečajnom postupku zatraži zakazivanje Skupštine povjerilaca sa prijedlogom glavne diobe i zatvaranje stečajnog postupka, u smislu da se kupcu uruči kupljena imovina“, izjavio je Lozo.

Podsjetimo da stečajnom masom nije obuhvaćena cjelokupna imovina Vitezita iz čije su vrijednosti mogla biti isplaćena potraživanja radnika, prije svega za povezivanje staža. Vanbilansna imovina, odnosno ona izvan BiH je možda najstrože čuvana tajna kako bi pojedinci iz tajkunsko-političkog miljea mogli doći u posjed te imovine u inostranstvu.

Kada je Vitezit u pitanju, izdvaja se trenutno napušteni  hotel u selu Krvavice nadomak Makarske. Ovaj bivši objekat JNA godinama je iz nepoznatog razloga napušten unatoč atraktivnoj lokaciji. Izvori Žurnala tvrde da je ovo Vitezitova imovina koja će brzo dobiti novog vlasnika po likvidaciji firme.

Krvavice (foto: zurnal.info)

Možda je još vrijednija Vitezitova imovina u Srbiji. Pored poslovnih prostora i stanova, tu je i dug kojeg “Jugoimport–SDPR”, čitaj država Srbija, ima spram Vitezita za prodanu robu.

“Lično sam vidio u Beogradu taj papir o dugu, prije deset ili nešto više godina, dug je iznosio 70 miliona maraka”, navodi sagovornik Žurnala uz uslov anonimnosti.

Nakon više decenija djelovanja u oblasti trgovine naoružanjem i vojnom opremom, nije nemoguće da taj podatak zna i Zvonko Zubak, otac vlasnika zagrebačke firme „WDG Promet“ koja je kupila imovinu Vitezita, 1,3 miliona m2 građevinskog zemljišta sa objektima i infrastrukturom za nešto više od 10 miliona maraka. Tržišna vrijednost takvog zemljišta u Vitezu trenutno je višestruko veća. Evidentno je da zagrebačka firma požuruje cijeli proces čak i zanemarujući slijed uvođenja u posjed, u čemu imaju podršku stečajne uprave.

„Mišljenja sam da bi trebalo prekinuti opstrukcije koje se događaju a naročito od direktora Direkcije za namjensku industriju Zlatana Bilanovića i njegovog pravnog savjetnika Adnana Frljka, na način što bismo sugerisali stečajnoj upraviteljici da u skladu sa Odredbama Zakona o stečajnom postupku zatraži zakazivanje Skupštine povjerilaca sa prijedlogom glavne diobe i zatvaranje stečajnog postupka a u smislu da se kupcu uruči kupljena imovina“, izjavio je Lozo.

Punomoćnik kupca, advokat Ivan Matišić, predložio je angažovanje vještaka mašinske struke iz oblasti namjenske proizvodnje, koji bi utvrdio koje nekretnine su prodane zagrebačkoj firmi.

“..da se na temelju takvog nalaza i mišljenja, ukoliko budu postojale nekretnine i oprema,  koje služe za NVO (naoružanja i vojne opreme), zapečate i ne predaju se u posjed kupcu  sve dok ne dobije potrebne suglasnosti od Vlade FBiH za obavljanje djelatnosti NVO, a da se ostale nekretnine predaju kupcu u posjed“, prijedlog je Matišića ispred WDG-a.

Kao dodatak svim brojnim sumnjivim radnjama o kojima Žurnal godinama piše, pojavila se sumnja i u dvostruka potraživanja, a pojedina se i dalje pojavljuju u stečajnom postupku kao rezervirana sredstva (vrijednosti 1,7 miliona KM), iako ih je Vrhovni sud Federacije poništio, što je stečajnoj upravi Vitezita poznato. Očito da presudni uticaj ima predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo koji zastupa veliki broj bivših radnika Vitezita.

iz dopisa federalnog pravobranilaštva

Znakoviti su i različiti kriteriji prema priznavanju razlučnog prava, pa se tako priznaje ono za firmu Interpromet sa jakim vezama spram HDZ-a BiH dok se za Grom-L, drugoj firmi iz sastava Vitezit-Cromena to pravo osporava unatoč tome što sudska dokumentacija kazuje suprotno.

No, za stečajnu upraviteljicu i njenog kompanjona u stečajnom postupku Adila Lozu, zakon i sudske presude su sporedna stvar. Još uvijek nezakazana Skupština povjerilaca trebala bi dati definitivan odgovor da li su travnički sud, federalna vlada i resorno ministarstvo svjesno prepustili sudbinu Vitezita i bivših radnika nekolicini interesno povezanih osoba.

Traži se hitan izvještaj o radu stečajne upraveRaskol među povjeriocima VitezitaTraži se hitan izvještaj o radu stečajne uprave

Slijedi li smjena stečajne upraviteljice Vitezita?BIJEG OD BROJNIH NEZAKONITOSTISlijedi li smjena stečajne upraviteljice Vitezita?

U konačnici, a u BiH je i to moguće, moglo bi se u svoj posao umiješati i Tužilaštvo SBK, te konačno iz statusa nijemog posmatrača postati institucija koja sprječava kriminalne radnje, kojih je u Vitezitu itekako bilo.

(zurnal.info)