Amnezija svjedoka u Aferi Respiratori:Da li će Ganibegović, Kalajdžić i Alagić odgovarati zbog lažnih iskaza?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Analiza

Amnezija svjedoka u Aferi Respiratori: Da li će Ganibegović, Kalajdžić i Alagić odgovarati zbog lažnih iskaza?

Iz Tužilaštva BiH kažu da su iskazi pojedinih svjedoka dati na glavnom pretresu suprotni njihovim iskazima iz istrage, te izvedenim materijalima zbog čega su ispunjene pretpostavke za pokretanje istrage zbog postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo “davanje lažnog iskaza”. Neki od svjedoka koji su u bitnim činjenicama promijenili iskaze su Hasan Ganibegović, Edita Kalajdžić, Sanita Alagić..

Da li će Ganibegović, Kalajdžić i Alagić odgovarati zbog lažnih iskaza?
Fadil Novalić (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

 

 

Ključni svjedoci iz afere „Respiratori“, na čijim iskazima iz istrage je i bazirana optužnica protiv premijera FBiH Fadila Novalića i ostalih, u međuvremenu su promijenili iskaze.

Neki od njih su bili direktno involvirani u procese koji su se tokom marta i aprila 2020. godine odvijali u Uredu premijera i koji su prethodili nabavci 100 kineskih respiratora.

Ali, dolaskom pred sud ovi svjedoci su naprasno “izgubili pamćenje”.

Iz Tužilaštva BiH za Žurnal pojašnjavaju da odredba člana 243. Zakona o krivičnom postupku BiH propisuje da ukoliko postoji osnovana sumnja da je svjedok ili vještak na glavnom pretresu dao lažni iskaz, sudija, odnosno predsjednik vijeća može narediti da se sačini poseban prijepis zapisnika o iskazu svjedoka ili vještaka koji će se dostaviti tužiocu.

 

 

„U predmetu “Fadil Novalić i dr.” nije bilo takvog postupanja od strane Suda BiH, iako je očigledno da su neki svjedoci u bitnom mijenjali svoje iskaze iz istrage”, navode iz Tužilaštva BiH.

Jedan od svjedoka koji je iskaz promijenio u bitnim stvarima, a posebno u onim koje se tiču premijera, jeste bivši šef njegovog kabineta Hasan Ganibegović. U istrazi je saslušan dva puta, u maju i julu prošle godine, a jedno vrijeme se u javnosti moglo čuti da će biti jedan od osumnjičenih. To mu je ujedno i objašnjenje za tadašnji iskaz, a navodi i to da su tužioci na njega vršili pritisak.

Njega je Tužilaštvo BiH proglasilo neprijateljskim svjedokom.

Ganibegović je slovio za Novalićevog čovjeka od povjerenja, pa je malo nejasno zbog čega je krajem prošle godine dobio otkaz, po povratku s bolovanja na kojem je bio otprilike od davanja iskaza tužiocima.

Bio je i član Komisije za sigurnost KS i to na prijedlog Kantonalnog odbora SDA, ali je po izbijanju afere razriješen. Tada se vodila i rasprava otkud uopšte on u toj Komisiji s obzirom na to da je iz Tuzlanskog kantona.

Da su Ganibegović, premijer Novalić, ali i sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić bliski dokazuje i prepiska iz viber grupe GENSEK. Brane se da je grupa poslovno/privatnog karaktera, te da su tu razmjenjivali i recepte.

No, recepti u sudnici nisu predočeni, ali jesu poruke o tome kako treba smijeniti Federalni štab Civilne zaštite, Solaku dati krila ili “preglasati” Jelku (Milićević, federalna ministrica finansija, op.a.). Spominjali su i direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović.

"Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora", pisala je Kalajdžić 18. marta pisala Novaliću.

Po izbijanju afere sudionike ove viber grupe je, također, obavijestila da je zvala Izetbegović: “Seb. zove, loši respiratori”.

I Edita Kalajdžić je naprasno pred sudom izgubila sjećanje. Na većinu tužiočevih pitanja odgovarala je da se ne sjeća, ne zna ili da ne razumije pitanje. Ali, zato se odlično sjeća da je Vlada FBiH u vrijeme proglašenja stanja prirodne nesreće „radila punom parom“ i samo im je cilj bio „spašavanje građana“.

Iskaz je promijenila i pomoćnica optuženog direktora FUCZ Fahrudina Solaka, Sanita Alagić, koja se, čak, i podsmjehivala većini tužiočevih pitanja.

 

Fahrudin Solak sa advokaticom Marselom Bajramović    Foto: Adi Kebo 

 

Alagić je pred sudom izjavila da je nekoliko dana nakon potpisivanja ugovora sa "Srebrenom malinom" 3. aprila 2020. u ugovoru promijenila podatak o modelu respiratora, a nakon što joj je direktor rekao da je to tehnička greška. Međutim, u istrazi je govorila da su izmjene napravljene 22. i 24. aprila, kada je Fikret Hodžić lično donio ponudu (za ACM 812 A).

Solakova pomoćnica danas tvrdi da to nije tačno, te da su tužioci na nju tokom istrage vršili pritisak.  

Zanimljivo je da je Alagić dobar dio krivice pokušala prebaciti i na optuženu Milićević, govoreći da je za nabavku respiratora prvi put čula od nje na sjednici FŠCZ 1. aprila. Osim toga, priznala je da je ona u dijelu koji se odnosi na javne nabavke, autor Informacije FŠCZ o aktivnostima sprovedenim na suzbijanju i koronavirusa u FBiH za period od 23. marta do 3. aprila.

I tu ništa ne bi bilo čudno da u toj Informaciji  ne stoji sporna rečenica o kupovini respiratora, za koju odbrana Milićević, ali i drugi saslušani svjedoci, tvrde da je nije bilo u materijalima koje su oni dobili pred sjednicu Vlade FBiH na kojoj je ova primljena k znanju.

Izvor Žurnala tvrdi da je ova rečenica dopisana naknadno i to nakon što je materijal objavljen na e-portalu Vlade FBiH.

Bitno je naglasiti da su Ganibegović, Kalajdžić i Alagić potpisali zapisnike o saslušanjima, te da do suđenja nikad nigdje nisu spomenuli da su iskaze u istrazi davali pod pritiskom tužilaca.

I sud je zanimalo zbog čega to ranije nisu kazali ili zbog čega su potpisali zapisnike, ali konkretna objašnjenja nisu dali.

Iz Tužilaštva BiH za Žurnal kažu da su iskazi pojedinih svjedoka dati na glavnom pretresu “očigledno suprotni iskazima koje su ti svjedoci davali u istrazi, te izvedenim materijalnim dokazima”, te da su stoga ispunjene pretpostavke za pokretanje istrage zbog postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo “davanje lažnog iskaza” iz člana 235. Krivičnog zakona BiH“.

Podsjetimo da smo pisali i da je istraga proširena i na nekoliko osoba koje su pomagale optuženima u predmetu Fadil Novalić u drugi nakon počinjenog krivičnog djela.

(zurnal.info)