Bez obzira na kredite i pozajmice:Da li rudari izlaze iz koncerna Elektroprivrede BiH?

Istražujemo

Bez obzira na kredite i pozajmice: Da li rudari izlaze iz koncerna Elektroprivrede BiH?

Nakon otkrivenih planova Elektroprivrede BiH o stečaju rudnika u sastavu Koncerna, prijetnji štrajkom Samostalnog sindikata radnika rudnik FBiH, a zatim i štrajka zeničkih rudara, u javnosti su pojavile informacije o spremnosti Elektroprivrede BiH da podrži izlazak rudnika iz sastava Koncerna EPBiH

Da li rudari izlaze iz koncerna Elektroprivrede BiH?
Adi Kebo/zurnal.info

Kako su nam na sastanku iz Elektroprivrede BiH, koji je bio održan u Sarajevu prije dva dana (op.a. treći april), kazali oni će rado pristupiti potpisivanju odluke po kojoj rudnici izlaze iz Koncerna, uz to halale sve što su investirali i dali u vidu pozajmica rudnicima, mi smo kazali možete zamisliti koliko smo vam se isplatili kad bi vi tako nešto potpisali. Mi par godina pričamo o tim odnosima i toj cijeni uglja al nas država nešto blijedo gleda. Imamo poruku od strane radnika iz svih rudnika uglja u sastavu Koncerna, sadašnjoj ili budućoj vladi - i rudari su za izlazak iz Koncerna al pod nekim uslovima, kazao je u izjavi za medije predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić nakon sastanka sa zeničkim gradonačelnikom o rješavanju problema blokiranih računa zeničkog rudnika.

Nakon ove izjave pitali smo Elektroprivredu BiH da li zaista postoje planovi za izlazak rudnika iz Koncerna Elektroprivrede BiH.

Do objave ovog teksta iz Elektroprivrede BiH nismo dobili odgovor.

U razgovoru za Žurnal, iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH kažu da su informacije o izlasku rudnika iz koncerna prvo došle od Elektroprivrede BiH kada su izrazili spremnost da „halale“ sve što su uložili i pozajmili rudnicima.

Sindikalisti kažu da nemaju novih informacija o spremnosti EPBiH da podrži izlazak rudnika iz Koncerna.

Znamo i mi da to nije objektivno, da tu nema velikog procenta realnosti, ali šta drugo da ponudimo ako se iz Elektroprivrede ponašaju tako  - nego da kažemo ok, može. Pa živjeli su rudnici bez Elektroprivrede sto godina i nisu bili nikad ovisni o EPBiH, kažu iz Sindikata.

Kako navode, nakon informacija o spremnosti Elektroprivrede BiH da podrži izlazak rudnika iz Koncerna, nikakvih novih informacija nema. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kaže da je u toku neka faza mirovanja, jer vjerovatno svi čekaju rasplet događaja po pitanju izbora i imenovanja nove federalne Vlade.

- Ako bude u Elektroprivredi  i federalnom ministarstvu zainteresovanosti da se pristupi na jedan ozbiljan, temeljit i odgovoran način i uspostavi neka nova metodologija na osnovu koje bi rudnici egzistirali u energetskom sektoru a da nisu u sastavu koncerna i da je na to spremna EPBiH, i mi u rudnicima ćemo iskazati spremnost da učestvujemo u tom procesu, kaže Husić.

U slučaju izlaska rudnika iz Koncerna Husić kaže da ostaje pitanje dugovanja rudnika te da nadležne federalne institucije, zajedno sa rudnicima, trebaju precizirati tačan i detaljan način i rok na koji će rudnici ispuniti obaveze prema državi.

Sinan Husić (foto:fena)

Kako god da bude, ovdje će se strateško opredjeljenje morati u potpunosti definisati te kreirati uslovi koji će pružiti minimum uslova rudnicima da odgovore zadatku i potrebi energetskog sektora. Evidentno je da će najmanje bar još deset godina privreda u FBiH biti oslonjena na električnu energiju koja se proizvede iz uglja, kaže Husić.

Pisali smo ranije da će u Bosni i Hercegovini biti sve manje podzemne eksploatacije uglja. Godinama su nadležni taj problem “gurali pod tepih“ zarad socijalnog mira. Evropsko tržište traži električnu energiju iz čistih izvora i tome će se Bosna i Hercegovina, prije ili kasnije morati povinovati.

Jamski rudnici pred zatvaranjem, nema nedužnih za socijalnu katastrofuRUDARSTVO U BIHJamski rudnici pred zatvaranjem, nema nedužnih za socijalnu katastrofu

Zbog katastrofalne finansijske situacije rudnika u FBiH, informacije Saveza sindikata radnika rudnika FBiH o tome da je Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH usvojio Odluku o stečaju Rudnika uglja Kreka i RMU Zenica nisu bile iznenađenje za javnost.

Rudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečajELEKTROPRIVREDA BIH DONIJELA ODLUKURudnici Kreka i Zenica, koji imaju 2700 radnika, idu u stečaj

Bez obzira na utrošene stotine miliona, skoro 14 godina od osnivanja Koncerna, stanje u rudnicima je očajno a uslovi u kojima rade rudari katastrofalni, složit će se i iz Elektroprivrede i Sindikata. Rezultat toga su i pad proizvodnje, milionska dugovanja, nedostatak proizvodnih radnika, zastarjela mehanizacija i neispravna oprema.

Porezna uprava prodaje imovinu RMU ZenicaDa li zenički rudnici idu u stečajPorezna uprava prodaje imovinu RMU Zenica

Rudnik mrkog uglja Zenica treći je najveći dužnik po osnovu poreza i doprinosa u FBiH odmah iza Rudnika Kreka. Prema podacima Porezne uprave FBiH na dan 31.12.2022. godine RMU Zenica dugovala je 153, 7 miliona maraka. Osim dugovanja za poreze i doprinose tu su i dugovanja prema dobavljačima a rudnik godinama posluje u minusu.

Rudnik Kreka namjerava potrošiti 7,7 miliona maraka za iznajmljivanje opreme i rudaraZA PRIVATNE FIRME NOVCA UVIJEK IMARudnik Kreka namjerava potrošiti 7,7 miliona maraka za iznajmljivanje opreme i rudara

Rudnik Kreka, najveći rudnik u FBiH ujedno je i najveći dužnik od svih rudnika Koncerna sa obvezama većim od 340 miliona maraka. Osim toga, opterećuju ih i pad proizvodnje te problemi sa viškom od oko 500 administrativnih radnika.

Sistematskog rješenja ili bar iskrene spremnosti da se riješe nagomilani problem rudnika do sada nije bilo.

(zurnal.info)