Melanholija ljevice:DOKONI SADISTI SNIMAJU ROBLJE: Kakav je to snimak "šokirao" Bosnu?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Andrej Nikolaidis

DOKONI SADISTI SNIMAJU ROBLJE: Kakav je to snimak "šokirao" Bosnu?

Onaj ko kao mlad, zarad šale, poruzi i pogibiji izlaže ulične radnice, sutra će kao od šale otpuštati radnike i prodavati njihovu imovinu. Taj je naučen vrijednostima na kojima počiva naše društvo

DOKONI SADISTI SNIMAJU ROBLJE: Kakav je to snimak "šokirao" Bosnu?

Ovako su to upakovali portali i istočno i zapadno od Drine: „Snimak prostitucije šokirao Bosnu: za trojicu 45 eura, ne smijemo jeftinije, imamo gazdu“.

Snimak o kojem je riječ načinila su tri šupka i to objavila na facebook grupi „Uživo sa balkanskih ulica“. Mjesto: navodno Gradačac, Tuzlanski kanton.

Tri smećara, dakle, zaustave auto kraj dvije nesretnice i pitaju ih pošto. One za trojicu traže 90 maraka – to je tih „45 eura“ iz naslova. Istraživački novinari na zadatku se cjenkaju sa radnicama u seksualnoj industriji. One kažu da ne mogu spustiti cijenu, jer imaju gazdu. Na snimku vidimo lica prostitutki, ali ne i lica neustrašivih istraživača društvenih anomalija.

Zadovoljni prikupljenim materijalom, momčine odlaze i snimak objave.

ŠTA JE ŠOKIRALO BOSNU

Prvo: šta je, tačno, „šokiralo“ Bosnu? To, sljedstveno super-mega-giga niskom pod-nivou internet-novinarstva, nismo u prilici saznati. Bosna je „šokirana“ jer postoji prostitucija? Bosna za to nije znala? Ili je šokirana zato što  je cijena seksualnih usluga tako niska? Ili zato što prostitutke imaju gazdu? Jer se u Bosni vjeruje da su ljudska bića rođena da budu slobodna i niko ne može gazdovati ljudima?
Ma jok, naravno.

Postoje frazetine koje medijima služe kao opravdanje za objavljivanje najgadnijih od gadosti: „javnost ima pravo da zna“, „širi društveni interes“, „ukazivanje na problem“, „otvaranje javne debate“... Toga ovdje nema. Momci su snimak napravili da bi ispali mudonje, portali vijest objavili da bi povećali broj klikova i, sljedstveno tome, reklama.

U ovom slučaju javnost već zna, ne postoji širi društveni interes, snimak ne ukazuje, javne debate nema, kao što je nikada nema, barem ne racionalne i korisne. Ovdje su svi na dobitku: portal dobije pare od reklama, momci dobiju pažnju i lajkove, čitaoci-surferi dobiju minut besplatne bizarne zabave, manijaci iz sekcije „komentari“ dobiju šansu da neometano emituju svoje psihičke poremećaje (Evo nekoliko odabranih komentara. CDM, Crna Gora: „Vidi se da su romkinje, ne znam sta je tu cudno?“, „Alaj volim kad godina izda...“. Blic, Srbija: „Pa postene zene nece ispod cene“, „Bravo za one koji su snimili! Treba da se objavi ko su dame noci. Kada bi za sve objavljivali, mozda bi se devojke redje odlucivale da se bave tom sramotnom delatnoscu. Za opste dobro bi bilo da se sve snime i da se prikazu snimci javnosti“, „Srećom sam iz Republike Srpske pa ostadoh nešokiran!!!“. Jutarnji list, Hrvatska: „mene ne šokira, u srbiji ceo soliter može da se praši za 45 eura ceo vikend“). Na dobitku su, rekoh, svi. Osim prostitutki.

MAČKA U DŽAKU

Ovo je kao da je neko ubacio mačku u džak, otišao do rijeke, džak bacio u vodu, snimio sve, uključujući i trenutak kada voda mačku proguta, to objavio na fejsbuku, a portali snimak sadističkog ubistva objavili kao ekskluzivni dokaz da mačke u džakovima tonu.

Žene koje su dokoni sadisti snimili su roblje. Vrlo je vjerovatno da je gazda, ako je vidio snimak, ubio boga u njima. Još gore bi moglo biti ako bi se kakav revnosni policajac odlučio da, zarad opšteg dobra, dakako, otkrije ko su one i uhapsi ih. Ako bude tako, i to je vrlo vjerovatno, one gazdu neće odati; taj će ostati zaštićen i anoniman. Kao što su anonimni ostali i naši neustrašivi novinari-istraživači.

A mene u čitavoj priči zanima samo: ko su momci koji su snimak objavili? Ko im je kupio kola u kojima se voze? Šta su sve njihovi očevi ukrali, pa od ukradenog sinovima kupili pametne telefone i kola? Ko su ljudi koji su odgojili moralne idiote koji se sprdaju sa prostitutkama, oni zbog čijeg će smisla za humor i istinu makro prebiti svoje ropkinje? Gdje se ta goveda školuju?

Od najvećeg je, štono rekli, društvenog interesa saznati sve to, da bi se spriječilo da ti junaci sutra dođu na takozvane društveno-odgovorne funkcije. Da sutra ta trojica ne bi vodili firme i opštinske službe u Tuzlanskom kantonu.

Šalim se. Naša crna trojka ima sve što je potrebno za uspjeh i društveni prestiž. Ne sumnjam da pred njima stoji život ispunjen napretkom, novcem i dobrim glasom. Onaj ko kao mlad, zarad šale, poruzi i pogibiji izlaže ulične radnice, sutra će kao od šale otpuštati radnike i prodavati njihovu imovinu. Taj je naučen vrijednostima na kojima počiva naše društvo, stoga će taj sutra te vrijednosti braniti i perpetuirati.    

Narodi koji takvu imaju omladinu, za svoju budućnost ne treba da brinu.    

(zurnal.info)