U četvrtak pogledajte novi Žurnalov film (trailer):Femicid - Koliko još žrtava?

AFERA

U četvrtak pogledajte novi Žurnalov film (trailer): Femicid - Koliko još žrtava?

Bosna i Hercegovina nema preciznu zvaničnu statistiku o broju ubijenih žena. Javnost upire prstom u institucije, a iz institucija jedne na druge. U Žurnalovom filmu, koji će biti prikazan u četvrtak, poslušajte potresne ispovijesti porodica ubijenih Alme Kadić i Nizame Hećimović. Za Žurnal su još govorili Nermina Kulenović, Suvada Kuldija, Nermin Omerović, Meliha Sendić i Nerma Šarić...

Femicid - Koliko još žrtava?
femicid

Nizama, Alma, Amra, Anđelka, Zorka, Emira, Rada, Mileva....  samo su neke od žena koje su prethodnih godina ubijene u Bosni i Hercegovini. Ne postoji precizna zvanična statistika o broju ubijenih žena.

Javnost prstom upire u bh. sistem i institucije, a institucije jedne na drugu.

Sagovornici Žurnala kao ključne probleme navode neuvezanost institucija, njihovu potkapacitiranost, zakonsku regulativu koju bi trebalo unaprijediti i uskladiti sa konvencijama, te nedovoljan rad na prevenciji nasilja u porodici.

U filmu „Femicid: Koliko još žrtava?“, kojeg možete pogledati u četvrtak, u podne, poslušajte potresne ispovijesti Sevde i Almedina Kadića, majke i brata ubijene Alme Kadić iz Sarajeva, te Zijade Vuković-Pamuković, tetke ubijene Nizame Hećimović iz Gradačca.

Šta je sve nasilje, na koji način raditi na prevenciji, te s kojim se izazovima susreću u svom radu za Žurnal govore sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Nermina Kulenović, viša inspektorica MUP-a KS-a Suvda Kuldija, psiholog Centra za socijalni rad Ilidža Nermin Omerović, Meliha Sendić iz Centra ženskih prava, te Nerma Šarić iz Neformalne grupe građana Gradačac. 

Pogledajte trailer:

(zurnal.info)