Kumstvo iz mesare (2):GLIGORIĆ PROTIV DODIKOVOG KUMA: Pokušao sam spriječiti kriminal, ali me zaustavila Vlada RS

Istražujemo

GLIGORIĆ PROTIV DODIKOVOG KUMA: Pokušao sam spriječiti kriminal, ali me zaustavila Vlada RS

Bivši direktor RUGIP-a Tihomir Gligorić pokušao je da povrati 1,5 miliona maraka kojih se prevarom dokopao Budimir Stanković, ali ga je to koštalo funkcije

GLIGORIĆ PROTIV DODIKOVOG KUMA: Pokušao sam spriječiti kriminal, ali me zaustavila Vlada RS
TIHOMIR GLIGORIĆ: Tužilaštvo mora spriječiti prevaru od 1,5 miliona maraka; FOTO: glassrpske

Kao što je Žurnal već pisao, Budimir Stanković, vlasnik prijedorske firme “Trgoprodaja” i kum Milorada Dodika, prevario je Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) za 1,5 miliona konvertibilnih maraka. O tome postoje svi relevantni dokazi, ali pravosuđe Republike Srpske ništa ne preduzima.

U ovu prevaru umiješani su i neki funkcioneri RUGIP-a, a ova entitetska institucijama godinama ne sprovodi preporuku revizora koja se odnosi na kupovinu i uknjižbu poslovnog prostora od prodavca „Trgoprodaja“ Prijedor u iznosu od 6.042.000 KM, niti je obezbijedila povrat datog avansa u iznosu od 1.500.000 KM uplaćenog 14. decembra 2010. godine.

ZAŠTO JE GLIGORIĆ SMIJENJEN

Bivši direktor RUGIP-a Tihomir Gligorić pokušao je da povrati 1,5 miliona maraka kojih se prevarom dokopao Budimir Stanković, ali ga je to koštalo funkcije.

Gligorić je 10. maja ove godine Novoj banci dostavi mjenicu “Trgoprodaje” (za koju se ispostavilo da nema pokrića), kao sredstvo o obezbjeđenju datog avansa od 1,5 miliona maraka, a kao nagradu Vlada Republike Srpske ga je smijenila sa mjesta direktora RUGIP-a.

Ipak, on nije odustao od cijelog slučaja, pa je 12. jula ove godine MUP RS, Okružnom tužilašvu Banjaluka i Specijlanom tužilaštvu RS podnio krivičnu prijavu protiv Velinke Banović, direktorice prijedorske “Trgoprodaje” i uposlenika RUGIP Aleksandra Deurića “zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo izdavanja mjenice bez pokrića”.

U prijavi je navedeno da je Velinka Banović “izdala, potpisala i ovjerila mjenicu bez protesta” kojom je sa računa “Trgoprodaje” na račun RUGIP-a trebalo da bude prebačeno 1,5 miliona KM, mada je znala da je mjenica bez pokrića. Na taj način, kako se navodi u prijavi, Banović je za “Trgoprodaju” pribavila imovionsku korist od 1,5 miliona maraka, pri čemu je počinila krivično djelo “izdavanja akta i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića”.

Gligorić u prijavi svog nekadašnjeg saradnika Aleksandra Deurića tereti da je u svojstvu predsjednika Komisije za kupovinu poslovnog prostora za potrebe RUGIP-a u Prijedoru “lažno prikazao i prikrio činjenice” u vezi sa pristiglim ponudama, pri čemu je favorizovao Stankovićevu “Trgoprodaju”.

U prijavi se navodi da je Deurić prikrio da uz ponudu “Trgoprodaje” nije bio dostavljen “glavni zemljišno knjižni uložak broj 5891 K.O. Prijedor”,  koji je bio ključni dokument, jer je u njemu stoji da vlasnik objekta koji je kupio RUGIP nije bila “Trgoprodaja” već fizičko lice.

Ugovor o kupovini poslovnog prostora između “Trgoprodaje” i RUGIP-a ovjeren je kod prijedorskog notara Dragojle Aleksić, a da rukovodstvo ove entitetske institucije nije znalo da objekat kupuje od fizičkog lica, a ne od Stankovićeve firme.

Ovu činjenicu znali su Aleksandar Deurić, Budimir Stanković, Velinka Banović i Dragojla Aleksić i svjesno je prećutali, bez posebnog ili bilo kakvog upozorenja meni kao direktoru da ovaj ZK uložak postoji, naveo je Gligorić u krivičnoj prijavi.

On optužuje Deurića da je učestvovao u “prevarama i obmanama”, koristeći svoj službeni položaj i ovlašćenja, te da je favorizovao Stankovićevu firmu “Trgoprodaja”, a da je zauzvrat dobio proviziju od cijelog posla, odnosno da je za sebe pribavio novčanu i materijalnu korist.

Gligorić u prijavi još dodaje da je Deurić sklon “obmanama, prevarama, prikrivanju, zloupotrebama”, jer mu je i ranije, kao direktoru Geodetske uprave RS, dostavljao selektivne informacije u vezi sa slučajem zemljišta “Autoprevoza” u centru Banjaluke i oduzimanju zemljišta Dječijeg doma “Rada Vranješević”, koji su prethodnih mjeseci često bili u žiži medijskog interesovanja.

PRAVNIČKE MAHINACIJE

Gligorić ističe da je namjeravao da sve ove slučajeve izvede na čistac, ali da ga je u tome spriječila Vlada RS, koja ga je uklonila sa mjesta direktora RUGIP-a

To je uslijedilo odmah nakon što sam, bez oklijevanja, smijenio Aleksandra Deurića, sa mjesta v.d. šefa Područne jedinice Banjaluka, to javno objavio i kada sam dao na napaltu mjenicu Trgoprodaje a.d. Prijedor u cilju raskida ugovora i avansnog potraživanja u iznosu od 1,5 miliona KM. Po mojim saznanjima, ova mjenica se vratila kao nenaplativa, stoji u prijavi.

Gligorić od nadležnih organa traži da utvrde da li je mjenica u momentu izdavanja imala pokriće, u kojem iznosu i sa kojim bonitetom. Takođe smatra da bi novi menadžment RUGIP-a trebalo da pokrene postupak kako bi konačno zaštitio svoju imovinu, ali ne isključuje mogućnost da Deurić ponovo “pravničko-laičkim mahinacijama gurne Upravu na slijepi kolosjek”, podnoseći tužbu za raskid ugovora sa Stankovićevom “Trgoprodajom”. U tom slučaju RUGIP bi, nema sumnje,  ostala bez 1,5 miliona maraka.

Gligorić je nadležne institucije još obavijestio da je povodom kupovine poslovnog prostora RUGIP-a u Prijedoru već postojala anonimna krivična prijava, u kojoj se lično on teretio za “zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja”, ali da je Okružno tužilaštvo obustavilo istragu, tvrdeći da nema dokaza o počinjenom krivičnom djelu. Bivši direktor RUGIP-a smatra da su u toku realizacije ugovora sa “Trgoprodajom” otkrivena i druga krivična djela i da Tužilaštvo sada ima mnogo elemenata da krene u akciju.

Karte su otvorene i slučaj je potpuno čist. Od policije i pravosuđa sada zavisi da li će dozvoliti da tajkun Budimir Stanković zadrži prevarom stečenih 1,5 miliona maraka ili će raditi u korist institucija i građana i povratiti oteti novac.

Nastaviće se

(zurnal.info)