BORBA ZENIČKIH ŽUTIH PRSLUKA:Građanski otpor bezobzirnom građevinskom lobiju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

BORBA ZENIČKIH ŽUTIH PRSLUKA: Građanski otpor bezobzirnom građevinskom lobiju

Zeničani su, ponukani prije svega istupom svog sugrađanina Borisa Britvara, u velikom broju pristupili javnim raspravama o urbanističkom rješenju centralne gradske zone. Nacrt su odbili, jer pogoduje samo interesima sve beskrupuloznijeg građevinskog lobija kojeg podržava gradonačelnik. Prva je to značajna pobjeda građanskog otpora, ali još nije sve završeno

Građanski otpor bezobzirnom građevinskom lobiju
FOTO: tridesetdrugivijecnik.blogspot.com

Smijenivši tri člana Savjeta plana Grada Zenice koji su se usprotivili nezakonitim izmjenama regulacionog plana za dva gradska područja, gradonačelnik Fuad Kasumović mislio je da je završio posao pogodovanja osiljenom građevinskom lobiju u ovom gradu. Ispostavlja se da se preračunao u nakani legalizacije svojevrsnog urbicida. Njemu pokorni gradski vijećnici usvojili su Nacrt, a sve je trebalo biti završeno ekspresno zakazanim javnim raspravama, nakon čega bi se pristupilo izgradnji betonskih skalamerija koje bi zauzele ono malo preostalih zelenih površina, zanemarujući osnovu arhitektonske struke, a to je koeficijent izgrađenosti i naseljenosti, o čemu je Žurnal nedavno pisao.

Prezentacija na dva lista

Jedan od tri smijenjena člana Savjeta plana Grada Zenice, arhitekta Boris Britvar alarmirao je građanstvo ukazujući im prevashodno na nezakonitosti u procesu usvajanja Regulacionog plana te posljedicama „utrpavanja“ novih stambenih i poslovnih objekata između postojećih u centralnim gradskim zonama, Trg rudara te Odmut, Jalija i Talića brdo. Njegov apel imao je odjeka.

Predstavnici Gradske uprave su, vodeći se dosadašnjim iskustvom, na javnu raspravu došli doslovno sa dva papira koje su nazvali prezentacija!? No, broj prisutnih građana bio je preveliki za malu prostoriju mjesne zajednice. Tražili su kompletnu dokumentaciju, da bi potom javna rasprava bila odložena. Za mjesto održavanja nove javne raprave određena je velika sala Gradskog vijeća. Predstavnici Gradske uprave nisu imali adekvatne odgovore na postavljena pitanja te je u konačnici odbijen Nacrt Regulacionog plana Odmut, Jalija i Talića brdo. Boris Britvar bio je zadovoljan iskazanom podrškom sugrađana, ali time nema namjeru stati.

„Iskreno govoreći, očekivao sam od gradonačelnika da kao pravi lider grada prihvati mišljenje građana i prizna da je Gradska uprava napravila grešku. Obzirom da se to nije desilo, danas sam se obratio predsjedavajućem Gradskog vijeća g.Goranu Bulajiću sa zahtjevom za autentično tumačenje donesenih odluka o usvajanju Nacrta Regulacionih planova "Odmut, Jalija i Talića brdo", "Trg Rudara" i "Privredno-poslovna zona Zenica-Sjever" a u smislu zakonskih odredbi koje definiraju oblast prostornog planiranja“, napisao je na svom FB profilu.

Umjesto greške, gradonačelnik Kasumović je njemu svojstvenim „manirima“, tokom izlaganja Britvara nepristojno dobacivao, pokušavajući pri tome da ga diskreditira. Naredio je i zaključavanje sale Gradskog vijeća, što je onemogućilo jedan broj građana da prisustvuju i da sala bude ne puna, nego prepuna.

„Dizači ruku“ u Gradskom vijeću

Kompletan svojevrsni građanski bunt protiv i nezakonite i nepotrebne stanogradnje u centru grada nije obilježila politička obojenost. Izuzetak je zenička SDA, čiji su vijećnici u jutro održavanja sjednice gradskog vijeća bili puki „dizači ruku“, da bi „naknadnu pamet“ prizvali u večeri otpora građana urbicidnoj namjeri, izdavši saopštenje kako će podržati njihove stavove. Naravno, riječ je samo o politikanstvu spram svog dojučerašnjeg kadra oličenog u gradonačelniku Kasumoviću, koji u svemu ima i ličnog interesa, ne samo za zemljište u vlasništvu njegove supruge gdje je planirana izgradnja poslovne zone, nego i poslovne prostore koje posjeduje u centru grada.  

Žurnal je već nekoliko puta pisao kako je na sceni svojevrsna dekriminalizacija stanogradnje u Zenici, građevinama bez dozvole i na lokacijama gdje nikada nije bilo moguće, prijetnjama i nasilničkim ponašanjem spram vlasnika parcela koji im stoje na putu, navodeći glavne aktere. Gradska uprava pak, ne samo da im ne „stoji na putu“, nego i servilno ispunjava želje. Pri tome je i uvećana prodaja gradskog zemljišta odabranim „investitorima“.

Primjera radi, sada već svjetski poznato zdanje, svojevrsna kuća izgrađena na ravnom krovu zgrade, i dalje krasi centar grada, dok se lokalna administracija pravda nepostojanjem adekvatnih mašina za njeno uklanjanje!?

 

Građani Zenice uzalud postavljaju pitanja Gradskoj upravi i o ovom, kao i drugim nezakonitim građevinama, odgovor je godinama „u proceduri“.  Umjesto uprave, sami su proteklih dana dali odgovor koji bi mogao biti primjer i za druge gradove, a to je šta misle o urbanističkim „bravurama“ gradonačelnika i družine.

(zurnal.info)