Tajkunizacija

Evropski kurs Zenice: Stanogradnja podstaknuta ucjenama, prijetnjama i napadima!

Piše: Amarildo Gutić

Odabranim investitorima, naročito onim iz crnih hronika, Gradska uprava Zenice predvođena gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, uveliko olakšava projekte stanogradnje. Mogu početi graditi i bez dozvole i na lokacijama gdje nikada nije bilo moguće, a potom prijetnjama i nasilničkim ponašanjem (o)tjerati vlasnike parcela koji im stoje na putu

 Gradska uprava Zenice obavjestila je nedavno građane da će u određenim periodima tokom maja i juna biti zatvarana jedna saobraćajna traka na Obalnom bulevaru kod Drvenog mosta zbog izgradnje stambeno-poslovnog objekta firme “ATA BUSINESS SOLUTION”. Naizgled ništa sporno, osim jednog detalja. Navedeni objekat u ovom trenutku formalno-pravno ne posjeduje zakonsko urbanističko rješenje za izgradnju, iako su u toku završni konstrukcioni radovi.

 

NASILNE METODE „UGLEDNIH“ INVESTITORA

 

Investitori su bez prethodnog dogovora sa suvlasnicima susjedne parcele počeli gradnju zgrade koja je sada na manje od tri metra od njihove kuće. Nasiha Bešić koja sa bratom koristi gornji sprat porodične objekta sa dvorištem, svjedočila je za Žurnal o pravom nasilništvu kojeg proživljava posljednjih mjeseci, nakon što je odbila u bescjenje prodati kuću.  

„Jedan dan su došli i doslovno počeli rušiti kuću. Izvadili su prozore i vrata sa donjeg sprata, srušili stepenice koje vode na sprat. Nakon toga sam bila prinuđena ljestvama ulaziti u stan,“ priča Nasiha.

Uslijedile su posjete i razgovori začinjeni uvredama i prijetnjama kako bi Bešići prodali nekretninu neposredno uz objekat, vjerovatno računajući da će se tako domoći parcele kojom bi zaokružili pristup zgradi. Nakon što je Nasiha podnijela tužbu, gradnja je privremeno obustavljena. Investitori su se potom obavezali da će sanirati odštetu, ali sve što su uradili jeste postavljanje nekoliko greda, tek toliko da se kuća potpuno ne uruši.

 

 

Nasiha Bešić je putem fotografija prepoznala da je osoba koja je s njom vodila gotovo prijeteće razgovore aktuelni direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović.

„Samo sam nekim prijateljima preporučio taj projekat, pa sam osjećao obavezu da dođem, da im prisustvom pružim podršku. Nemam ja ništa s tim“, reći će za Žurnal Tarik Kurbegović.

„Objekat pravimo ja, Tarik Kurbegović i Asmir Mehmedović, vlasnik ATA-e. Više oni, ja samo pomažem oko papira,“ kaže Mirsad Agić na pitanje Žurnala o stvarnim investitorima.  

Mirsad Agić zvani Pirse pun je samohvale o moći da izdejstvuje sve dozvole kada je gradnja u Zenici u pitanju. Postojeći „renome“ traje od vremena kada je dijelio zatvorske dane sa Alijom Izetbegovićem, a on tvrdio da je tamo „pazio na Aliju.“ Potom je „oslobodio“ skladišta kasarne nakon iseljenja JNA. Početkom privatizacije je „zakupio“ zenički hotel Metalurg za 2000 maraka mjesečno (!?). Hotel je bio u vlasništvu firme „Dionis“. Drugi najveći objekat „Dionisa“ tada je privatizovao aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović.  

Firma, formalno u vlasništvu Agićevog sestrića, nedavno je počela gradnju poslovno-stambenog objekta u centru Zenice.


Tarik Kurbegović u potpori prijateljima

Tarik Kurbegović, svojevremeni osnivač „Lige za Sandžak“ i sekretar „Svjetskog bošnjačkog kongresa“, direktor Sarajevske berze hvali se doktoratom Ekonomskog fakulteta u Beču. Taj „slučajni prolaznik“ koji eto samo podržava prijatelje investitore, nastavlja posjećivati porodicu Bešić i razgovarati riječnikom daleko od „bečke škole“. No, izgradnja poslovno-stambenog objekta na lokaciji za koju Zeničani izražavaju nevjericu da tu neko može graditi i dalje traje, iako izdavanje je dozvole sada na početku.  

 

„DEKRIMINALIZACIJA“ STANOGRADNJE U ZENICI

 

Kantonalni sud Zenica u svojoj presudi navodi da je Služba za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenice načinila propust jer je bez saglasnosti vlasnika kuće dala urbanističku saglasnost za višespratni objekat udaljen manje od 3 metra, a koji u potpunosti zaklanja vidik i svjetlost porodici Bešić.

Službom rukovodi Semira Karić. Trenutno je pod optužnicom za zloupotrebu položaja i ovlasti. Iako je krivičnu prijavu protiv nje podnio gradonačelnik Fuad Kasumović, znakovito je da je jedina „preživjela“ njegovu čistku dotadašnjih rukovodilaca gradskih službi. Pripisuje se to „zaslugama“ u vrijeme dok je Kasumović ubrzano dobijao dozvole za gradnju benzinskih pumpi u Zenici, a ionako postoje uvjeravanja da je optužnica samo predstava za javnost.

Nasihi Bešić i članovima porodice predstoji pravna bitka da izbori svoja prava, dok na drugoj strani stoje agići, kurbegovići, potpuno nezainteresovana, čitaj uplašena općinska inspekcija i gradske službe kojima su važniji silnici od zakona i zaštite prava građana.

Trenutno je u Zenici u toku nekoliko investicija u oblasti stanogradnje. Pored navedenog Agića, najveći je LS-Invest. Firmom upravlja Lulo Seković. Ime je svojevremeno promijenio, riječ je o Fikretu Sekoviću, vjenčanom kumu Zijada Turkovića, osuđeniku na 40 godina zbog organiziranog kriminala. Seković je svojevremeno bio hapšen zbog sumnje u povezanost sa Turkovićevim „poslovima“, no to nije dokazano.

Prodaju stanova u novoizgrađenom stambeno-poslovnom objektu upravo oglašava i Naser Krujeziu, prije desetak godina hapšen u velikoj policijskoj akciji zbog, nakon toga nedokazanih sumnji u povezanost sa organiziranim kriminalom.

Najviše stanova u ponudi trenutno ima firma Almy, „tenderski SDA šampion“ koja gradi veliki stambeni kompleks na Crkvičkom brdu, mjestu gdje u „Titino vrijeme“ gradnja nije bila dozvoljena zbog nestabilnog tla.

No, gdje je SDA stala, produžio je Kasumović. Njegova supruga nastavlja povećavati vlasništvo na zemljištu gdje će biti gradska poslovna zona. 


Nakon što je Žurnal objavio da se planira izgradnja poslovne zone na zemljištu u vlasništvu gradonačelnikove supruge, ukupna površina od 25 hiljada - ukoliko je iz nadležne službe prezetiran potpun posjedovni list, proširena je za još skoro 3000 m2. Gradsko vijeće podržalo je Kasumovićevu inicijativu da je to idealno mjesto za buduću poslovnu zonu.  

 

(zurnal.info)


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stanogradnja, Semira Karić, Fuad Kasumović, Zenica