iako tvrde da kontrolišu svaki centimetar granice:Hrvatska policija ne može objasniti kako su nigerijski studenti prebačeni u BiH!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

iako tvrde da kontrolišu svaki centimetar granice: Hrvatska policija ne može objasniti kako su nigerijski studenti prebačeni u BiH!

MUP Republike Hrvatske pohvalio se polovinom ove godine kako uz pomoć sofisticirane opreme nadgledaju svaki centimetar granice prema Bosni i Hercegovini. Bez obzira na to, nemaju odgovor kako su se nigerijski studenti naprasno našli na teritoriji BiH.

Hrvatska policija ne može objasniti kako su nigerijski studenti prebačeni u BiH!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Hrvatska je za pripreme imala na raspolaganju 120 milijuna eura iz Schengenskog instrumenta te dodatnih 85 milijuna eura koje smo uglavnom uložili u opremanje vanjske granice s Bosnom i Hercegovinom, u jačanju kapaciteta policije... Europska komisija nam je prošle godine odobrila još 30 milijuna eura a sada dogovaramo dodatnu omotnicu od 30,8 milijuna eura”, ovako je u intervjuu za Večernji list 26. oktobra govorio potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović.

Na pitanje novinarke Večernjeg lista do kada policija može odolijevati pritiscima jer je drastično povećan broj osoba zatečenih u ilegalnom prijelazu državne granice, ministar Božinović oštro je odgovorio “dokad god treba.

Već je poznat podatak da je evidentirano 217 posto više ilegalnih migranata u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Svakodnevno slušate vijesti o velikim problemima s migrantima u susjednoj BiH, nadomak hrvatskoj granici. I kao što svi vide - i dalje se u Hrvatskoj mirno živi, nismo i nećemo postati hotspot”, odlučno je izjavio ministar Božinović.

Mjesec dana kasnije, iz njegovog ministarstva tvrde da nemaju pojma kako su dvojica nigerijskih studenata iz Zagreba izašli iz Hrvatske i nelegalno završili u BiH! 

DISKREDITACIJA UMJESTO ODGOVORA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, umjesto da objasni kako su studenti s urednim vizama nelegalno prebačeni u Bosnu i Hercegovinu, pokušava ih diskreditirati. Njihovi pasoši pokazuju da su legalno boravili u Hrvatskoj, ali da su i ranije sasvim legalno putovali sa studentskim vizama.

 

Ako ste student a niste bijelac, ako imate legalne dokumente - pasoš, vizu, povratne avionske karte i ako sasvim legalno uđete u Hrvatsku, može vam desiti da sasvim ilegalno završite u Bosni i Hercegovini! Kada optužite hrvatsku policiju da vas je zbog rasizma zamijenila za migrante i prokrijumčarila u drugu državu, vrlo brzo postat ćete lažovi koji su htjeli iskoristiti legalne vize da traže azil ili idu u druge zemlje EU. Tako tvrde hrvatski zvaničnici posljednjih nekoliko dana.  

Već su viđeni takvi slučajevi” počet će svoje pravdanje pred mikrofonom Nove.hr načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno objašnjavajući da ranije “četvorka došla u slovensku ambasadu po vizu i rekli su da su karate reprezentacija iz Indije”.

Novinari su propustili da upitaju načelnika Ničena kakve veze imaju indijski karatisti s nigerijskim stonoteniserima. Jer, Kenneth Chinedu i njegov 18-godišnji kolega Abia Uchenna Alexandro nisu išli tražiti vize u slovenskoj ambasadi. Oni su imali legalno izdate hrvatske vize.

 

"Indikativno je da sa sobom nisu imali rekete, izgubili su sve mečeve koje su igrali. Bili su neuobičajeno slabi za natjecatelje za koje su se predstavljali", dalje objašnjava načelnik Ničeno.

Imali su pozivno pismo, uredne vize, povratne avionske karte”, izjavio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Vize su izdane s rokom valjanosti u razdoblju od 12. studenog do 3. prosinca ove godine... Viza je izdana u svrhu sudjelovanja na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu koje se održavalo u Puli”, naveli su za Index.hr iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

KAKO SU NAPUSTILI HRVATSKU

Dakle, sve što su nigerijski studenti izjavili za Žurnal, hrvatske institucije su potvrdile. Ne objašnjavaju kako su prebačeni u BiH.

Prema našim saznanjima oni se žele vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil”, tvrdi ponovo načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

Izrazili su želju da se vrate u Hrvatsku jer im je nestao novac koji su imali sa sobom, ali također žele da se vrate u svoju zemlju", demantirao ga je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Sve i da je tačno da nigerijski studenti žele da zatraže azil u Hrvatskoj, na to imaju zakonsko pravo. Također, to ne objašnjava činjenicu da su se sa validnom hrvatskom vizom naprasno našli u Bosni i Hercegovini.

Istražuju se mogućnosti njihova kontakta sa krijumčarima, postoje neka saznanja”, kaže Zoran Ničeno.

Svaki centimetar od 2427 kilometara duge kopnene granice nadgleda se iz Nacionalnog koordinacionog centra Uprave za granice... Iskusnim policajcima je na raspolaganju i vrhunska oprema... Samo prošle godine policajci su spriječili 8.207 nezakonitih pokušaja ulaska u Hrvatsku... Hrvatska je 2018. godine povukla više od 57 milijuna eura iz Fonda za unutarnje jačanje, opremanje i obilazak granice,” pohvalilo se MUPHR ove godine hrvatskim medijima.

Bez obzira na sofisticiranu opremu i tvrdnju da nadgledaju svaki centimetar granice, hrvatska policija ne zna kako su napustili Hrvatsku. 

Kada je u pitanju ulazak u šengen hrvatske granice su neprobojne, tvrde iz MUP-a HR, ali kada je u pitanju nelegalno prebacivanje nigerijskih studenata u BiH sve je moguće osim da ih je policija ilegalno prokrijumčarila u BiH. Moguće je, tvrde, čak i to da su ih krijumčari prebacili u BiH i to u momentima dok hiljade migranata već više od dvije godine pokušava da uđe na teritoriju Hrvatske.

(zurnal.info)