Amnesty International upozorava:Hrvatska policija nezakonito prebacila 1600 migranata u BiH

Pod okupacijom

Amnesty International upozorava: Hrvatska policija nezakonito prebacila 1600 migranata u BiH

Samo u aprilu ove godine, prema podacima Amnesty International, zabilježeno je više od 1.600 slučajeva nezakonitog vraćanja migranta u BiH. Žurnal je pisao o brojim slučajevima kršenja ljudskih prava na granici BiH sa Hrvatskom

Hrvatska policija nezakonito prebacila 1600 migranata u BiH
FOTO: zurnal.info

Prvo su ih tukli, zatim pucali na njih, uzimali im novac i telefone, a onda ih pretučene i opljačkane, pod prijetnjom oružjem, tjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine. Prema brojnim svjedočenjima migranata, sve ovo radili su im pripadnici hrvatske policije. 

Kada im je sve prošlo bez ikakvih sankcija, hrvatski policajci proširuju maltretiranja - migrantima crtaju križeve po glavi, tuku ih pa posipaju kečapom i majonezom i pjevaju „happy birthday“. 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske na sve optužbe imali su samo jedan odgovor - svi lažu

Prema njihovim tvrdnjama, lagali su i nigerijski studenti, sa urednim hrvatskim vizama, da su ih hrvatski policajci nezakonito prebacili na teritoriju Bosne i Hercegovine. Njih je MUP optužio da su se pod krinkom učestvovanja na sportskom takmičenju željeli dokopati Europske unije. 

Jedan je to od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u RH i nakon sudjelovanja u aktivnosti za koju je ishodovana dozvola, potom nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Europi. Ove godine zabilježeno je devet odbijanja ulaska državljanima Nigerije na graničnim prijelazima, zbog neudovoljavanja uvjetima ulaska u RH,“ naveli su tada iz MUP-a Hrvatske.

O slučaju nezakonitog prebacivanja nigerijskih studenata Žurnal je objavio čitavu seriju tekstova. Nigerijski studenti ispričali su našim novinarima na koji način su ih hrvatski policajci prebacili u BiH.

Prema zvaničnim podacima, Hrvatska je na teritoriju BiH ilegalno, od jula prošle do septembra ove godine ilegalno prebacila najmanje 8000 migranata. Veći dio tih migranata Hrvatska je preuzela od slovenačke policije putem tzv. readmisije, pa ih je kasnije ilegalno prebacila u BiH. Žurnal je i o ovim slučajevima opširno pisao

Takva praksa Ministarstva unutrašnjih poslova je nastavljena i u 2020. godini. Samo u aprilu ove godine, prema podacima Amnesty International, zabilježeno je preko 1.600 slučajeva nezakonitih vraćanja ili prebacivanja iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Gotovo jedna trećina migranta i izbjeglica prijavila je batine, ukradene dokumente i telefone i verbalno zlostavljanje

Amnesty International navodi da se ovakvo postupanje hrvatske policije sve više čini kao namjerna politika odvraćanja budućih pokušaja ulaska na teritoriju Hrvatske. U 2019. godini Dansko vijeće za izbjeglice (The Danish Refugee Council) zabilježilo je oko sedam hiljada slučajeva prisilnih deportacija i nezakonitih vraćanja migranata i izbjeglica od strane hrvatske policije  u Bosnu i Hercegovinu. Većina nezakonitih vraćanja bila je praćena nasiljem i zastrašivanjem od strane hrvatske policije. 

Brojni izvještaji u protekle tri godine otkrili su kako hrvatska pogranična policija rutinski napada muškarce, žene i tinejdžere koji pokušavaju ući u zemlju, uništavaju njihove stvari i razbijaju njihove telefone prije nego što ih vrate u Bosnu. Ljudima ponekad skidaju odjeću i obuću i prisiljavaju ih da satima hodaju kroz snijeg i ledene hladne rijeke“, navedeno je u izvještaju Amnesty International objavljenom 11. juna ove godine.

Amnesty International razgovarao je sa šestoricom muškaraca iz grupe od 16 pakistanskih i afganistanskih tražioca azila koje je hrvatska policija uhapsila u noći između 26. i 27. maja u blizini Plitvičkih jezera. Migranti su ispričali da su ih policajci pretukli a zatim i verbalno zlostavljali.

Mi smo ih molili da prestanu i pokažu milost. Bili smo već zavezani i poniženi, nismo se mogli pomaknuti, nije bilo razloga da nas stalno udaraju i muče. Snimali su nas svojim telefonima dok su pjevali i smijali se,“ ispričao je Amir iz Pakistana za Amnesty International.  Amir je imao slomljenu ruku i nos, povrede glave i vidljive modrice po licu i rukama. Deset muškaraca je te noći zadobilo teške povrede. 


Foto:Danish Refugee Councile

Jedan od njih je i tridesetogodišnji Tarik koji je zbog posljedica premlaćivanja završio u invalidskim kolicima. Obje ruke i noga su mu u gipsu a ima  vidljive posjekotine i modrice na glavi i licu i trpi jake bolove u grudima. Trebat će mu mjeseci prije nego što se ponovno uspije samostalno kretati.

Nisu nam dali priliku da išta kažemo kada su nas uhvatili. Samo su nas počeli udarati. Dok sam ležao na zemlji, udarili su me po glavi stražnjim dijelom pištolja i počeo sam krvariti. Pokušao sam zaštititi glavu od udaraca, ali počeli su me šutirati i udarati po rukama metalnim palicama“, ispričao je Tarik za Amnesty International.


Foto:Danish Refugee Councile

Migranti su ispričali za Amnesty International da su nakon gotovo pet sati neprekidnog zlostavljanja predati hrvatskoj graničnoj policiji koja ih je prevezla blizu granice s Bosnom i Hercegovinom. 

Oni su bili iznenađeni našim stanjem. Bili smo natopljeni krvlju i veoma potreseni. Jedva smo mogli stajati, nismo mogli hodati satima do Bosne ali rekli su nam da idemo. Rekli su nam da ponesemo momke koji nisu mogli hodati i da samo idemo, " ispričali su migranti Amnestyju.

Neki od njih na kraju su stigli do kampa Miral u Velikoj Kladuši, ali petorica, koja su bila preslaba da hodaju, ostala su iza njih i na kraju ih je pokupila nevladina organizacija koja djeluje u kampu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske još uvijek nisu reagovali na ove navode. 

(zurnal.info)