SASE:Investitori i dalje gube novac

Berza

Investitori i dalje gube novac

Investitori i dalje gube novac

Nakon kratkotrajnog julskog uzleta, dionice na Sarajevskoj berzi u avgustu su ponovo u padu. Indeks SASX-10, koji čini 10 najlikvidnijih dionica, ponovo je u crvenom, sa padom od 0,8 posto u avgustu. Time je praktično nastavljen negativan trend koji traje od februara, a jedini rast u ovom periodu SASX-10 zabilježio je u julu, što se pokazalo samo kao izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Među malobrojnim investitorima koji su na kraju avgusta imali razloga za zadovoljstvo bili su dioničari Bosnalijeka, čija je dionica u julu porasla za 9,3 posto, kao i dioničari BH Telecoma čija je dionica zabilježila avgustovski rast od 7,2 posto.

Dioničari Bosnalijeka u cjelini imaju razloga za zadovoljstvo jer je tržišna vrijednost njihovih dionica na kraju avgusta bila za 54 posto veća u odnosu na cijenu na početku godine. Uspjeh je u toliko veći jer su u prosjeku dioničari na SASE tokom prvih osam mjeseci ove godine u prosjeku bili na gubitku 13,9 posto, koliko je iznosio pad indeksa SASX-10 u ovom periodu.

Kako bitka za kontrolu nad Bosnalijekom između Vlade FBiH i aktuelnog menadžmenta nije još uvijek završena, već je na djelu samo zatišje, dioničari Bosnalijeka mogu očekivati da će vrijednost njihovih dionica u najgorem slučaju ostati na dosadašnjem nivou.

Dioničari BH Telecoma iako su u avgustu zabilježili rast tržišne vrijednosti svojih dionica od 7,2 posto na mjesečnom nivou, imaju puno manje razloga zadovoljstvo

Duga lista gubitnika

I pored ovog rasta cijena dionica BH Telecoma na kraju avgusta bila za 2,4 posto niža nego na početku godine. Dobra vijest za dioničare BH Telecoma je da iako su od početka ove godine na gubitku, taj gubitak je znatno manji od prosjeka na SASE.

Lista investitora kojima su se tokom avgusta samo povećali dosadašnji gubici, puno je duža. Najveći gubitnik u avgustu bila je dionica sarajevske Hidrogradnje sa mjesečnim padom od 13 posto, čime je praktično anuliran rast iz jula od impresivnih 19 posto. U odnosu na početak godine i dioničari Hidrogradnje su u gubitku, za 8,2 posto.

Snažan avgustovski pad dionica Hidrogradnje signalizira da mali dioničari, koji trenutno imaju 33 posto vlasništva, nisu oduševljeni namjerom Vlade FBiH da 67 posto državnog kapitala u ovoj kompaniji proda direktrnom pogodbom.

Iako u principu već i najava privatizacije podiže cijene dionica kompanije, pri čemu mali dioničari računaju da će nakon preuzimanja novi vlasnik krenuti i u kupovinu dionica koje se nalaze u rukama malih dioničara, kako bi konsolidovao svoju kontrolu nad kompanijom, u slučaju Hidrogradnje ova logika ne važi.

Kupovinom 67 posto dionica od države, i to još po principu slobodne pogodbe, novi vlasnik stiče apsolutnu kontrolu nad kompanijom i može donositi odluke samostalno bez obaziranja na male dioničare i njihove želje, pa se samim tim dionice takve kompanije postaju manje interesantne ostalim investitorima što direktno utiče na njihovu cijenu.

{fusionchart id="110" SASE0812}

Najveći gubitnik mostarska Elektroprivreda HZ HB

Avgustovski rezultati trgovanja na SASE dodatno su učvrstile poziciju dionica mostarske Elektroprivrede HZ HB kao najvećeg ovogodišnjeg gubitnika. Tokom avgusta cijena dionica EP HZ HB pala je za dodatnih 7,8 posto što je već treći mjesec u nizu kako njihova cijena bilježi snažan pad. U odnosu na početak godine, cijena dionica EP HZ HB do kraja avgusta pala je za rekordnih 38,5 posto.

I cijena dionica sarajevske EP BiH u avgustu je zabilježila pad od 5,9 posto, dok je u odnosu na početak godine njihova cijena niža za 5,7 posto, što još uvijek daje nadu investitorima da se do kraja godine ovaj gubitak može pretvoriti u barem simboličan dobitak.

Povećanje dosadašnjih gubitaka u avgustu su uknjižili i dioničari Energoinvesta i HT Mostar.

Vrijednost dionica Energoinvesta u avgustu je pala četvrti mjesec zaredom i to za 4,4 posto, dok je osmomjesečni saldo ove dionice gubitak od 36,8 posto. Neznatno bolje prošli su dioničari HT Mostar jer je ova dionica u avgustu izgubila 4,8 posto svoje vrijednosti, dok je u odnosu na početak godine taj gubitak 34,5 posto.

HT Mostar u slobodnom padu

Dodatan razlog za depresiju među investitorima izaziva kontinuirani negativan trend kod dionica HT Mostar jer njihova cijena pada već 11 mjeseci, pri čemu je jedini izuzetak bio juli kada je cijena ove dionice ostala nepromjenjena u odnosu na juni.

Investitorima ostaje samo da se nadaju da cijena dionica HT Mostar dodirnula dno i da niže ne može. Takva očekivanja prethodnih mjeseci svaki put su se pokazala pogrešnim, jer je svaki naredni mjesec predstavljao dokaz da dionica može pasti još niže.

Na žalost investitora na SASE, ovo nije slučaj samo sa dionicom HT Mostar, već podjednako važi za tržište u cjelini, uz rijetke izuzetke, koji ne mogu promijeniti sumornu sliku domaćeg tržišta.

(zurnal.info)