REFORMA SARAJEVSKOG JAVNOG PRIJEVOZA:Još nema najavljenog novog preduzeća, GRAS-u tri godine blokiran račun

Istražujemo

REFORMA SARAJEVSKOG JAVNOG PRIJEVOZA: Još nema najavljenog novog preduzeća, GRAS-u tri godine blokiran račun

Iako je formiranje novog sarajevskog preduzeća za javni prijevoz najavljeno još prošle godine, to se i dalje nije desilo. U međuvremenu, GRAS prolazi kroz proces restrukturiranja. Iako su određeni dugovi vraćeni, račun GRAS-a i dalje je blokiran, a vrijedna imovina i dalje je pod hipotekama. Dok Vlada KS kupuje nova vozila, GRAS još uvijek prima donacije. Direktor GRAS-a nam otkriva i zašto još uvijek nisu provedeni najavljeni tenderi za nabavku rabljenih autobusa…

Još nema najavljenog novog preduzeća, GRAS-u tri godine blokiran račun
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

U punom jeku su radovi na obnovi postojeće tramvajske pruge u Sarajevu, a uskoro bi se trebala početi graditi i nova pruga do Hrasnice. Novi trolejbusi iz Bjelorusije već neko vrijeme saobraćaju sarajevskim ulicama. U ovoj godini trebali bi početi stizati i novi tramvaji. Uz to, najavljuju se i drugi projekti poput izgradnje trolejbuske mreže do Vogošće.

Cilj svih ovih projekata vrijednih desetine miliona maraka, kako je više puta istakao resorni kantonalni ministar Adnan Šteta, je poboljšanje sistema javnog gradskog prijevoza u glavnom gradu.

Međutim, sve ovo predstavlja tek dio svih obećanja koje je kantonalna vlast davala u prethodnim godinama u vezi s najavljenom reformom sarajevskog javnog prijevoza.

RESTRUKTURIRANJE GRAS-A I NOVO PREDUZEĆE

GRAS, javno preduzeće čija je osnovna djelatnost prijevoz putnika u Kantonu Sarajevo, već godinama je jedan od najvećih poreskih dužnika u državi. Dugovi koji se mjere u stotinama miliona maraka, tužbe radnika i firmi, blokirani računi, višak radnika... samo su dio problema s kojima se GRAS u prethodnim godinama suočavao.

Stoga su iz Ministarstva saobraćaja KS još prošle godine najavili da GRAS ulazi u proces restrukturiranja, a da će se istovremeno formirati novo preduzeće za javni prijevoz. Vlada Kantona Sarajevo tada, pod vodstvom bivšeg premijera Edina Forte, usvojila je zaključak kojim se utvrdio prijedlog Odluke o osnivanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Javni prijevoz Sarajevo d.o.o. Sarajevo.

Iako smo već u augustu 2023. godine, to preduzeće još nije formirano. Ono što se zna jeste da je prije godinu dana Ministarstvo saobraćaja KS raspisalo međunarodni tender za nabavku konsultantskih usluga za pomoć pri osnivanju novog preduzeća, uključujući pravnu pomoć, osnivanje organizacije, politike zapošljavanja i upravljanja i GAP.

Pitali smo resorno ministarstvo i ministra Adnana Štetu u kojoj fazi je osnivanje novog preduzeća i kada bi to preduzeće trebalo početi s radom. Odgovor, međutim, nismo dobili.

Direktor GRAS-a Senad Mujagić za Žurnal kaže kako GRAS nije uključen u taj proces, ali da je i dalje siguran da će GRAS nastaviti funkcionirati. Istakao je kako proces restrukturiranja daje rezultate, no i dalje postoje problemi.

Otpuštanje 273 radnika, povećanje subvencija, izlazak iz sporednih djelatnosti...Program restrukturiranja GRAS-aOtpuštanje 273 radnika, povećanje subvencija, izlazak iz sporednih djelatnosti...

„Bio je dug samo prema dobavljačima preko 11 i po miliona maraka, sad je taj dug smanjen na 2,4 miliona. Smanjili smo i broj radnika – kad sam došao bilo je 1.350, trenutno ih je 1.028. Pokušat ćemo u narednom periodu napraviti reprogram s Poreznom upravom FBiH i Upravom za indirektno oporezivanje, da napokon odblokiramo račun. 20. augusta ove godine bit će pune tri godine otkad je račun GRAS-a blokiran. Račun se deblokira jednom mjesečno da se isplate plate, dobavljači…“, govori Mujagić.

Možda i najveći izazov za kantonalnu vlast predstavlja vrijedna GRAS-ova imovina koja se nalazi pod hipotekama. Ranije je, podsjetimo, odbijen prijedlog da se uknjiži pravo vlasništva nad ovom imovinom u korist Kantona Sarajevo, a zbog problema s hipotekama.

Odbijen prijedlog Vlade KS za uknjižbu imovine, novo preduzeće uzima dio radnika i linijaIMA LI SMISLA SPAŠAVATI GRASOdbijen prijedlog Vlade KS za uknjižbu imovine, novo preduzeće uzima dio radnika i linija

Upravo je imovina firme i najveći razlog zbog kojeg se GRAS pokušava spasiti. Nakon toga, jedan od sljedećih koraka, saznajemo iz više izvora, trebalo bi biti formiranje holdinga kantonalnih komunalnih preduzeća, po uzoru na Ljubljanu. Najavljeno novo preduzeće za javni prijevoz bi trebalo ući u sastav holdinga, a i dalje je upitno da li će tu biti mjesta i za GRAS.

U međuvremenu, GRAS-u i dalje pristižu donacije. Iz turske Konje, odakle je prije nekoliko godina došlo više doniranih tramvaja, prošle godine je stigla i vrijedna donacija u vidu rezervnih dijelova za te tramvaje. U narednom periodu trebala bi stići još jedna donacija, još jedan rabljeni tramvaj.

Pored toga, radnici GRAS-a za vrijeme rekonstrukcije pruge pokušavaju popraviti što više pokvarenih tramvaja, a sve kako bi, kada bude završena pruga od Hrasnice do Baščaršije, na raspolaganju bilo što više tramvaja, jer je izvjesno da će i pored svih nabavki nedostajati ovih vozila.

Uz to, spomenimo i da još uvijek nema konkretnih koraka u vezi s rekonstrukcijom tramvajskih stajališta. Tako će vjerovatno ostati propuštena idealna prilika da se istovremeno s prugom obnove i stajališta.

ŠTA JE S NABAVKOM POLOVNIH AUTOBUSA?

GRAS je u protekle skoro tri decenije postao sinonim za kriminal, korupciju, namještene tendere... I Žurnal je pisao o spornim tenderima za nabavku polovnih vozila.

Trolejbuse vrijedne 155.000, GRAS kupio za milion i 400 hiljada KMKako se troši javni novacTrolejbuse vrijedne 155.000, GRAS kupio za milion i 400 hiljada KM

Od Beča do Sarajeva polovni autobusi promijenili najmanje tri vlasnikaTENDER GRAS-A ZA PROFIT PREPRODAVAČAOd Beča do Sarajeva polovni autobusi promijenili najmanje tri vlasnika

Kada je počela rekonstrukcija pruge, odlukama Vlade Kantona Sarajevo, stare šine, ostali otpadni kolosječni materijal, te demontirani napojni kablovi, dati su na raspolaganje GRAS-u. Njihov zadatak je da to prodaju, te da prikupljeni novac ulože u obnovu voznog parka, s ciljem poboljšanja usluge javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

Stoga su prošle godine raspisani tenderi vrijedni 1,6 miliona maraka bez PDV-a za kupovinu polovnih solo i zglobnih autobusa na LPG pogon. No, ti tenderi su poništeni pod izgovorom da je „dinamika rekonstrukcije tramvajske pruge usporena“.

Usporena rekonstrukcija tramvajske pruge ili tenderske mahinacije?ŠTA SE KRIJE IZA PONIŠTENIH NABAVKI GRAS-AUsporena rekonstrukcija tramvajske pruge ili tenderske mahinacije?

Pitamo direktora Mujagića koliko je GRAS prihodovao novca od prodaje starih šina i zašto se taj novac nije uložio u obnovu voznog parka:

„Nije se još izvadio i prodao sav stari materijal. Ne znam tačno koliko je novca prikupljeno do sad, ali bit će na kraju sigurno preko milion maraka. Taj novac će sigurno biti potrošen za obnovu voznog parka, kad se stvore uvjeti, odnosno kad se završi prodaja, provest ćemo postupak i kupiti vozila.“

Na kraju recimo još jednom da smo zvanični upit poslali na adresu Ministarstva saobraćaja KS, ali do kompletiranja teksta nismo dobili odgovor.

(zurnal.info)