Jezivi prizori iz azila Prača:Krvavi boksovi, izmet, leševi i štakori
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Jezivi prizori iz azila Prača: Krvavi boksovi, izmet, leševi i štakori

Na Međunarodni dan zaštite životinja, 4. oktobra 2017. godine iz sarajevskog azila Prača odvedeno je 20 pasa. Iza njih su ostali samo krvavi boksovi. Volonteri iz azila tvrde da su pse odvezli radnici Veterinarske stanice Sarajevo. U sve se uključila policija

Krvavi boksovi, izmet, leševi i štakori
FOTO: zurnal.info

Oko 20 pasa  odvedeno je iz Azila Prača u nepoznatnom pravcu. Iza njih su ostali krvavi boksovi a aktivisti tvrde da su psi već mrtvi što su potvrdili i radnici azila. 

Aktivista koji se brine o psima u azilu Fahrudin Bravo za Žurnal kaže da su pse odvezla dva vozila Veterinarske stanice Sarajevo i Ilijaš.

- Boksovi su prazni i krvavi a radnici su nam priznali da su psi odvedeni. U policiji smo saznali da su pse odvezla vozila Veterinarske stanice. Od tada im se gubi svaki trag - kaže Bravo.

Iz MUP-a Bosanskopodrinjskog kantona kažu da su četvrtog oktobra zaprimili prijavu o nestanku pasa od strane aktivista. Inspektor za opći kriminal pri Policijskoj stanici Prača Nedžad Kukarić u razgovoru za Žurnal kaže da je Fahrudin Bravo prijavio nestanak 20 pasa.

- Bravo je u razgovoru prijavio da ima saznanja da je pse Veterinarska stanica iz Sarajeva prebacila negdje u Sarajevo. O svemu je upoznat glavni kantonalni tužilac Goražda Mirsad Bilajac i naložene su ostale istražne radnje - kaže Kukarić.

Direktor kantonalne Veterinarske stanice Sarajevo Almir Džanković u razgovoru za Žurnal kaže da je na godišnjem odmoru ali da je zbog čitavog slučaja anagažovao i advokata.

-  Ja ne mogu niti jednom veterinaru narediti ili zabraniti bilo koji zahvat iz oblasti veterinarske struke, pa ni eutanaziju. To je isključivo u nadležnosti veterinara - kaže Džanković dodajući da će „pokrenuti postupak da se utvrdi šta je istina i šta leži iza čitavog incidenta.“

DAN U AZILU PRAČA

Dok policija i direktor Džanković utvrđuju šta se desilo oko 400 pasa sa područja Kantona Sarajevo smješteno je u azilu Prača. O njima brinu jedino aktivisti. 


Psi su ostavljeni bez hrane i vode, okruženi vlastitim izmetom, leševima pasa i štakora. 


Prilikom posjete Žurnala azilu Prača nti jedan zaposlenik nije bio u azilu. Samo nekoliko volontera. 


Azil je poluprazan a aktivisti tvrde da je u posljednjih mjesec dana više od 100 pasa odvedeno iz azila i vjerovatno ubijeno.