Naknade za smrt člana porodice:LAZAR PRODANOVIĆ: Majku sam sahranio i novac mi ništa ne znači

Istražujemo

LAZAR PRODANOVIĆ: Majku sam sahranio i novac mi ništa ne znači

Normalan čovjek nikada ne bi objavio takvu informaciju. Meni, ponavljam, novac ništa ne znači, ja sam majku sahranio i u ovom za mene izuzetno teškom trenutku nema novca koji bi mi nešto i značio. U prilogu je i Odluka koja potvrđuje Prodanovićeve navode da nije talna informacija kako će naknada iznositi 12.000 KM

LAZAR PRODANOVIĆ: Majku sam sahranio i novac mi ništa ne znači
FOTO: CIN

- Šokiran sam, bio sam uz nju kad je umirala, a ovo mi je teži trenutak od tog. Duša moje majke i tijelo nisu se ni ohladili a ovakve stvari se dešavaju. Novac mi u ovom trenutku ništa ne znači, ali taj osjećaj gorčine da se nešto ovako uopšte može dogoditi... Ali to je BiH - kaže za Žurnal Lazar Prodanović, poslanik u Parlmentu BiH, demantujući da će mu na ime pomoći nakon smrti člana uže porodice biti isplaćeno skoro 12.000 KM, kako su juče objavili brojni mediji. Umjesto tog iznosa, Prodanoviću i Sulejmanu Tihiću bit će isplaćene po tri prosječne plate, što je oko 2.500 KM.
Kako za Žurnal potvrđuje Prodanović, jučer je razgovarao sa novinarima dnevnih novina koje su među prvima objavile informaciju, te najavio tužbu:
- Normalan čovjek nikada ne bi objavio takvu informaciju. Meni, ponavljam, novac ništa ne znači, ja sam majku sahranio i u ovom za mene izuzetno teškom trenutku nema novca koji bi mi nešto i značio. O smrti životinje ne bi tako pisali i pitam se gdje su sada udruženja novinara da sankcionišu ovog novinara? Niko ne filtrira to što se objavljuje – jer, da smo u bilo kojoj drugoj zemlji policija bi već djelovala. Kod nas se na portalima mogu pisati sve moguće stvari, bez ikakve odgovornosti. Tužit ću novinara i to smeće od novine!
Prodanović ističe da svoje pravo na naknadu za smrt člana uže porodice ostvaruje kao i 21.000 uposlenih u institucijama:
- Svi imamo isto pravo, od spremačice nadalje.

Zbog odsustva Sulejmana Tihić vijest o isplati 12.000 KM demantuje Erdal Selmanović, portparol SDA:
- Vijest je prenesena potpuno krivo i tendenciozno. S obzirom da je gospodin Tihić trenutno odsutan ne mogu precizirati da li će pokretati ikakvu zakonsku proceduru u vezi sa ovim slučajem – kaže za Žurnal Selmanović.

U prilogu je i Odluka koja potvrđuje Prodanovićeve navode.

Prema Odluci o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u PSBiH za ove namjene propisana jednokratna naknada "u visini tri prosječne mjesečne neto plaće u BiH, a ne tri plaće koje su zaradili poslanici, delegati ili bilo ko drugi zaposlen u institucijama".


(zurnal.info)