Sačuvajmo radna mjesta:MAGLAJ: Zima i besparica će uništiti firme koje su preživjele poplavu!

Istražujemo

MAGLAJ: Zima i besparica će uništiti firme koje su preživjele poplavu!

Udruženje poslodavaca 15. maj od opštine je tražilo 300.000 maraka kako bi spasili firme. Općinsko vijeće odbilo je njihov zahtjev iako ima 1,5 miliona maraka na raspolaganju

MAGLAJ: Zima i besparica će uništiti firme koje su preživjele poplavu!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.ba/arhiv

Jasmin Begić iz Maglaja morao je otpustiti tri od pet radnika koliko je imao nakon poplava u maju ali je uspio sačuvati firmu. Drugih 11 firmi morale su se ugasiti nakon poplava a šteta u privredi se procjenjuje na više od 90 miliona maraka. Zvanični podaci opštine govore o 297 poplavljenih kompanija.

Begiću je voda poplavila dvije prodavnice i skladište gdje je čuvao kompjutere koje prodaje. Šteta je bila veća od 100.000 maraka. Dva mjeseca nakon poplava njegova firma nije radila. Morao je otpustiti tri radnika a danas ima tek trećinu prometa od onoga kojeg je imao prije poplave.


Grad je mrtav

Od opštine Maglaj do sada nije dobio nikakvu pomoć. Zbog toga se učlanio u Udruženje poslodavaca 15. maj koje već ima 130 članova. Oni traže 300.000 maraka kao pomoć kompanijama da bi zadržale radnike.

- Mi dajemo svaki dan, a samo jednom smo došli tražiti pomoć – kaže Begić za Žurnal i dodaje kako vlast ignoriše zahtjeve kompanija.

Kraj godine za poslodavce donosi nova izdvajanja prema državi. Begić i drugi članovi udruženja se pribojavaju da će na kraju godine biti još više ugašenih firmi.

- Sve više gubim volju i sve ide prema zatvaranju firme – kaže Begić i dodaje kako osim pomoći od opštine i drugih vlasti nema niti olakšica kod poreza i doprinosa.

Poslodavci u Maglaju u četvrtak 4. decembra će održati konferenciju za novinare gdje će govoriti o svojim problemima i zahtjevima prema opštini. Predsjednica udruženja poslodavaca koje organizuje ovu konferenciju, doktorica stomatologije Nadira Mulahasanović, ogorčena je odnosom načelnika Maglaja i Općinskog vijeća.

- Ko je živio pošteno i do poplave je dahtao a grad je sada mrtav – kaže Mulahasanović.

Udruženje koje vodi do sada je od opštine dobilo kancelariju na korištenje i kompjuter. Kaže kako je kao stomatolog koji radi privatno u svojoj ordinaciji dobila tek olakšice od takse od oko 100 maraka.

- Ja radim sama ali neću opstati – kaže Mulahasanović i dodaje kako većina poslodavaca mora da odgađa uplatu prihoda jer vlast nije željela osloboditi kompanije plaćanja doprinosa makar na nekoliko mjeseci.


Nema ni simbolične pomoći

Udruženje je od opštine tražilo 300.000 maraka za svoje članove što je simboličnih 2.300 maraka po članu ali je Općinsko vijeće odbilo njihov zahtjev. U četvrtak će ponoviti svoje zahtjeve na konferenciji kojoj je moto “sačuvajmo radna mjesta”. Sa njima će biti i kolege iz Udruženja privrednika 15. maj iz Doboja.

- Nastojimo da se povežemo, naši interesi su isti, da radimo i opstajemo – kaže Mulahasanović i dodaje kako se poslodavci u Doboju susreću sa istim problemima kao i oni u Maglaju.

Opština Maglaj je do 18. novembra od donatora dobila nešto manje od tri miliona maraka. Do istog datuma, prema izvještaju načelnika, na računima je neutrošeno ostalo 1,5 miliona maraka.

(zurnal.info)